Kvalitná mliečna výživa aj po prechode dojčiat na pestrú stravu Pomoc pri ťažkostiach s trávením

Frekventovaným problémom u dojčiat do troch rokov sú podľa pediatrov tráviace problémy. Na svedomí ich má zväčša prechod dieťaťa z dojčenia na náhradnú mliečnu výživu. Ako deťom pomôcť predchádzať im? Ako vybrať správny zdroj výživy dieťaťa pri prechode na pestrú stravu? Čoho sa vyvarovať, aby sme nenarušili zdravý vývoj tráviaceho ústrojenstva dieťaťa?

Každá mamička dobre vie, že najhodnotnejšou a najprirodzenejšou potravou pre dojčatá je materské mlieko. Je zásobárňou výživných látok, ktorých pomer sa v priebehu dojčenia s rastom dojčaťa postupne mení. V danom období mu tým mamička dáva všetky potrebné látky, ktoré tvoria základ jeho ochrany pri kontakte so svetom.

 

Avšak aj deti, ktoré nemôžu byť z rôznych dôvodov dojčené či deti od jedného roka vyššie, ktorých mamičke sa už materské mlieko prestalo vytvárať, majú právo na kvalitnú plnohodnotnú dojčenskú výživu. Výrobcovia náhradnej dojčenskej výživy sa preto snažia jej obsahové zložky v čo najvyššej možnej miere priblížiť zloženiu materského mlieka. Pri úprave kravského mlieka preto vyvíjajú úsilie rozložiť kravské mlieko na jeho jednotlivé zložky a poskladať ich čo najbližšie na úroveň materského mlieka v jestvujúcom období dojčenia. Najpodstatnejšie kroky výrobcov sa týkajú optimálneho zloženia strategických živín – bielkovín, tukov, cukrov, výživných látok i vlákniny. Za rovnako dôležitú považujú stráviteľnosť mliečnej výživy. Takéto predsavzatie bolo imulzom aj k inovatívnemu technologickému procesu prípravy výživy France Lait 2 na plynulý prechod detí k zmiešanej strave i pokračujúcej detskej výživy France Lait 3, odporúčanej pri prechode na pestrú stravu pre deti od jedného do troch rokov. Obe mlieka krehký detský organizmus zásobujú cennými výživnými látkami potrebnými pre zdravý vývoj, pričom tráviaci trakt dieťaťa navykajú na postupné zmeny.

Podporujú optimálny rast i pokojný spánok

Ľahko stráviteľné upravené bielkoviny v mliečnej výžive France Lait 2 a France Lait 3 dieťa dostatočne zasýtia, pričom nezaťažujú jeho tráviaci trakt. Vysoká hodnota mliečneho tuku, ktorý je významným zdrojom energie a je dôležitý pre vstrebávanie vitamínov A, D, E a K, sa približuje zloženiu tukov v materskom mlieku. Mliečne tuky v dojčenskej mliečnej výžive zabezpečujú nielen lahodnú chuť, ale aj maximálnu vstrebateľnosť a využiteľnosť prijatých živín, ako i ľahké trávenie bez plynatosti, nadúvania a grckania. Vďaka premene mliečnych tukov na energiu obe mlieka podporujú optimálny rast sily dieťatka a jeho priberanie na váhe.

 

Pestré zastúpenie živín v mliečnej výžive France Lait 2 a France Lait 3 – 13 vitamínov, vrátane vitamínu D3 a omega-3 mastných kyselín a 12 minerálov, vrátane železa, zabezpečuje potrebnú výživu na podporu zdravého vývoja detí. Prítomnosť vitamínu D3 a omega-3 nenasýtených mastných kyselín je mimoriadne dôležitá pre riadenie životných pochodov v organizme, pričom telo si ich nevie vyrobiť samo. Podporujú tvorbu silných, nelámavých kostí a zdravých zubov, ako aj správny vývoj mozgu a zraku. Strategický vplyv majú aj na činnosť bunkového delenia, kardiovaskulárneho a nervového systému i posilňovanie odolnosti organizmu. Optimálny obsah železa dohliada na krvotvorbu a okysličovanie krvi.

 

Mliečna výživa France Lait 2 i France Lait 3 obsahuje navyše prebiotiká – fruktooligosacharidy, potrebné pre zdravé trávenie, správne zloženie črevnej mikrobiálnej flóry a na podporu imunitného systému.

 

Do troch rokov veku dieťaťa podávame upravené „FORMULY”, napr. FL 3

Podľa pediatrov čerstvé kravské mlieko je možné deťom podávať až po treťom roku veku dieťaťa, pretože tráviaci trakt je až v tomto období dostatočne vyvinutý a pripravený na jeho trávenie. V prípade, že deťom po dovŕšení 1 roka podáme neupravené bežne dostupné čerstvé alebo „krabicové” kravské mlieko, môžeme ich organizmu spôsobiť doslova šok – a to nielen v prípade nedostatočne vyvinutého tráviaceho systému. V neupravených mliekach sú ťažko stráviteľné predovšetkým bielkoviny a živočíšne tuky. Veľké množstvo minerálov zaťažuje obličky a nezodpovedá potrebám dieťaťa. Naopak, mlieko pritom neobsahuje dostatok vitamínu D, omega-3 kyselín, železa, a ani ďalšie potrebné živiny.

 

Lekári upozorňujú, že rovnaký problém môže nastať aj pri snahe rodičov uľahčiť deťom stráviteľnosť mliečnej výživy dlhodobým podávaním upravených hypoalergénnych mliek. Ako ukazuje prax, nevhodné podávanie hypoalergénnych mliek pri selektívnej precitlivenosti dojčiat na niektorú pre ich tráviaci trakt ťažšie stráviteľnú mliečnu výživu, môže negatívne ovplyvniť vývoj ich tráviaceho ústrojenstva, viesť k ich nedostatočnému rastu, narušeniu vývoja imunity, nervovej sústavy, duševnej rovnováhy.

 

Najmenej do 3 rokov treba preto deťom aj naďalej poskytovať plne adaptované mlieka, ktoré je vhodné používať zároveň aj pri príprave pestrej stravy.

 

Pripájame trojicu receptov, ktoré potešia nielen maškrtné detské jazýčky, ale aj chuťové bunky ich rodičov. Stačí iba trochu zaimprovizovať a rýchle raňajky či večera pre celú rodinu môžu byť bez námahy a v krátkom čase na stole.

Patrí do vydania