Osteoporóza – jedno z najzávažnejších ochorení žien

Prichádza nebadane, často sa prejaví až neúrazovými, tzv. patologickými zlomeninami. Pokladá sa za tzv. tichú epidémiu alebo aj tichého zlodeja kostí. Osteoporóza je definovaná ako metabolické ochorenie, ktoré sa vyznačuje znížením obsahu kostnej hmoty a narušením „architektúry” kostí, čo zapríčiňuje ich zvýšenú lámavosť.

 

 

 

Ochorenie je veľmi rozšírené najmä u žien v období menopauzy a po nej. V tomto čase dochádza u žien k veľkým stratám kostnej hmoty (o 1 až 3% ročne). Osteoporóza postihuje takmer polovicu žien vo veku nad 55 rokov. Ochorenie sa prejavuje difúznymi bolesťami chrbta, ale i dlhých kostí, strácaním výšky, „zaguľacovaním” chrbta. V tomto veku narastá počet zlomenín bedier, chrbtice či zápästia.

 

Príčiny deštrukčného procesu

 

Aké sú príčiny deštrukčného procesu, ktorý prebieha v kostiach? Kostné tkanivo je veľmi aktívny orgán, ktorý sa vyvíja počas celého ľudského života. Neustále sa obnovuje – vytvára, a aj jemné poškodenie podlieha procesu, ktorý sa nazýva osteoresorpcia. Tá je veľmi potrebná na to, aby sa mohli poškodené časti nahradiť novými, zdravými. Spočiatku, asi do 25. až 30. roku života kostnej hmoty pribúda, prevláda prirodzená novotvorba. Po tomto veku začína kostná hmota veľmi pomaly ubúdať a vo vyššom veku, resp. u žien po vyhasnutí menštruačného cyklu, sa jej úbytok veľmi výrazne urýchľuje. Tento proces podmieňuje hladina pohlavných hormónov – estrogénov, ktoré majú značný antiresorpčný vplyv. Po vyhasnutí funkcie vaječníkov – najväčšieho zdroja estrogénov, sa tak osteoporóza objavuje veľmi často. Obnove kostnej hmoty je preto potrebné napomôcť.

 

 

Viac sa dočítate v aprílovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 


Patrí do vydania