Ako najlepšie predchádzať rizikám hypertenzie?

Pravidelne si merať krvný tlak doma! Štatistiky varujú, vysoký krvný tlak, čiže hypertenziu, má takmer 42 % Slovákov! Ľudia so zvýšeným krvným tlakom sa obvykle necítia chorí. Naopak, bývajú to ľudia veľmi výkonní, a práve v tom je „zákernosť” hypertenzie. Prejaví sa až pri komplikáciách. Preto by mal každý človek, už od veku 30 rokov, poznať svoj krvný tlak a pravidelne si ho merať – najmä vtedy, ak je v rodine sklon k hypertenzii, cukrovke alebo kardiovaskulárnym chorobám.

Hypertenzia nebolí

Podľa odporúčania WHO, kardiologických spoločností a odborných najmä v rizikových skupinách, merať krvný tlak denne a s uprednostnením domáceho merania v pokojných podmienkach. Namerané hodnoty zvýšeného a vysokého krvného tlaku je potrebné bez zbytočného omeš kania konzultovať so svojím lekárom! Vďaka pravidelnému meraniu tlaku v domácom prostredí môže pacient lekárovi poskytnúť objektívnu informáciu o svojom tlaku. V ambulancii je človek neraz v strese a aj následkom toho sa mu zvyšuje krvný tlak (tzv. syndróm bieleho plášťa). Meranie môže byť takto skreslené a lekár na jeho základe môže predpísať vyššiu dávku liekov, aj keď to nie je potrebné. Preto je pre neho cennou informáciou, keď mu pacient donesie záznam s hodnotami meranými týždeň – dva pred kontrolným vyšetrením. Lekári odporúčajú merať si tlak digitálnymi tlakomermi. Stávajú sa už samozrejmou súčasťou domácej lekárničky – ich obsluha je veľmi jednoduchá.

Ako si správne vybrať tlakomer na domáce meranie tlaku?

Veľmi dôležité je ohodnotenie najmenej tromi medzinárodnými certifikátmi kvality. Poraďte sa v lekárni či výdajni zdravotníckych potrieb, kde vám tlakomer nielen vyskúšajú, ale vás s ním naučia i správne zaobchádzať. Informujte sa na dostupný záručný a pozáručný servis. Systematická kontrola tlaku krvi pacientmi v domácom prostredí digitálnymi tlakomermi umožňuje nielen presné a spoľahlivé meranie tlaku krvi a pulzu, ale vďaka jedinečnej novinke švajčiarskej firmy microlife aj včasnú diagnostiku ďalšieho rizikového faktora – atriálnej fibrilácie. Pri atriálnej fibrilácii dochádza k zníženiu prietoku krvi v srdci, keď vzniká krvná zrazenina. Tá môže ovplyvniť vznik mozgovej príhody a srdcového infarktu.

Odhalí výskyt atriálnej fibrilácie!

Atriálnu – predsieňovú fibriláciu v ranom štádiu ochorenia, keď pacient ešte nepociťuje žiadne príznaky, dokáže odhaliť unikátna novinka švajčiarskej firmy microlife – tlakomer BP A200 PC AFIB! Táto svetová novinka umožňuje skríning a včasnú diagnostiku rizikových faktorov, ktoré vplývajú na vznik mozgovej príhody a infarktu myokardu. Presne a spoľahlivo meria tlak krvi, pulz a identifikuje výskyt atriálnej – predsieňovej fibrilácie srdca. Pri jej opakovanom výskyte upozorňuje na nevyhnutnosť navštíviť ambulanciu lekára. Tlakomer využíva najmodernejšiu technológiu MAM – automatické 3-krát opakované meranie, ktoré zodpovedá hodnotám v stave pokoja. Vďaka špeciálnemu softvéru microlife® Blood Pres - sure Analyzer ho možno prostredníctvom USB pripojiť k počítaču.

S varovným červeným displejom

Pre menej technicky zdatných pacientov, ktorí hľadajú tlakomer s vysokou presnosťou a jednoduchou obsluhou, je určený plnoautomatický digitálny tlakomer II. generácie microlife BP A100 plus s univerzálnou manžetou M/L na rameno a kompresorom. Na rizikové hodnoty krvného tlaku nás upozorní farebné podsvietenie displeja. Na okamžité vyšetrenie do lekárskej ambulancie nás posiela červená farba – poukazuje na vysoký krvný tlak, hypertenziu 1. až 3. stupňa. Žltá farba avizuje mierne zvýšený tlak, pri ktorom už treba spozornieť. Zelená farba displeja signalizuje optimálny, resp. normálny krvný tlak. Tlakomer je vybavený pamäťou, ktorá uchováva 200 údajov, XL displejom a pri meraní využíva najmodernejšiu technológiu MAM a funkciou PAD, ktorá identifikuje aj prípadnú arytmiu srdca. Prístroje microlife sú klinicky testované, kvalitné a výrobca na ne poskytuje až 5-ročnú záruku. Pre jednoduchú obsluhu sú určené najširšej verejnosti.

 

Zásady merania:

* Dôkladne preštudujte návod.

* Meranie uskutočňujte vždy v rovnakom čase, pretože počas dňa krvný tlak kolísa.

* Hodinu pred meraním nepite kávu a nefajčite.

* Päť až desať minút pred meraním buďte v pokoji.

* Nepohybujte sa a nerozprávajte.

* Medzi dvomi meraniami nechajte ubehnúť pár sekúnd.

* Namerané hodnoty zapíšte alebo uložte do pamäti prístroja.

* Porovnávajte iba hodnoty tlaku namerané v tom istom čase - ranné s rannými a večerné s večernými.

* Meranie robte niekoľkokrát za deň. Jednu hodnotu tlaku nikdy neberte za smerodajnú, potrebujete súbor meraní.

 

 

Patrí do vydania