Po lete sa zamerajte na svoju pleť

V lete sme našu pokožku vystavovali intenzívnemu slnečnému žiareniu. Zo spektra UV-lúčov práve UVA lúče prenikajú do spojivového tkaniva, kde poškodzujú elastické a kolagénové vlákna. S tým súvisí strata pružnosti, hydratácie, zvýšená tvorba vrások, pigmentových škvŕn – čiže starnutie pokožky.

V procese starnutia dochádza najmä na najviditeľnejšej časti tela, na tvári, ku viacerým zmenám. Pod vplyvom úbytku kolagénu a elastínu sa pokožka stáva tenšou a vytvárajú sa na nej jemné vrásky. Mimické zlozvyky (napr. dvíhanie čela) spôsobujú aj tzv. dynamické vrásky, ktoré sa najčastejšie tvoria medzi obočím, okolo očí alebo na čele. Gravitácia spôsobuje, že koža ovísa a objem podkožného tkaniva a tuku sa presúva z hornej časti tváre nadol a ku krku. Ovísajú aj očné viečka, pod očami sa tvoria vačky, zvýrazňujú sa hlboké ryhy smerujúce od nosa k ústnym kútikom, kútiky úst klesajú a vôkol nich takisto vznikajú vrásky. Naša pleť preto v tomto období potrebuje intenzívnu starostlivosť. Prvé zmeny v jej štruktúre sa objavujú v jej najspodnejších vrstvách a nemusia byť ihneď viditeľné. Tieto vrstvy nie je možné ovplyvniť kozmetikou s dostatočným efektom, ich stav závisí predovšetkým od správnej výživy.

Svojej pleti preto môžete ponúknuť niektoré výživové doplnky:

 

Pycnogenol®

Je to obľúbený prostriedok najmä v prevencii starnutia pokožky spojeného s tvorbou pigmentových škvŕn a vrások. Zistilo sa, že Pycnogenol® vykazuje antimelanogénnu aktivitu spojenú s jeho antioxidačnými vlastnosťami a ochraňuje kožu pred UVA a UVB žiarením. Ochranné účinky produktu Pycnogenol® súvisia s jeho dávkou. Čím vyššia koncentrácia anti oxidantov, tým vyšší benefit.

Koenzým Q10

Je to známy bojovník proti vráskam. Je schopný podporiť vlastnú tvorbu kolagénu a kyseliny hyalurónovej. Ako súvisí jeho aktivita so starnutím? U zdravého človeka nastáva vrchol jeho produkcie okolo 20. roku veku. Neskôr najprv pozvoľna, neskôr výraznejšie klesá v mitochondriách buniek jeho prirodzená tvorba. Zníženú tvorbu „qéčka“ má na svedomí aj nedostatok vitamínov B-komplexu v strave, srdcovo-cievne a pečeňové choroby. Ak dôjde ku poklesu pod jeho minimálnu úroveň, produkcia energie je nedostatočná. Nedostatku tohto koenzýmu sa pripisuje priama alebo nepriama súvislosť s veľkým počtom ochorení.

www.klubzdravia.sk

 

Patrí do vydania