Prírodná kozmetika s obsahom liečivých rastlín

Detská pokožka si vyžaduje špeciálnu starostlivosť – je omnoho vnímavejšia a citlivejšia na svoje okolie ako pokožka dospelých. Je chránená len veľmi malou vrstvou tuku a obsahuje veľa vody – škodlivé látky preniknú do nej preto ľahšie. Nedokáže sa teda brániť pred baktériami a plesňami, pretože nemá ešte vytvorený stabilný ochranný kyslý plášť.  Z týchto dôvodov je potrebné pri ošetrovaní detskej pokožky uprednostniť kozmetiku vyrobenú špeciálne pre deti, napríklad na báze prírodných látok, kde je predpoklad dobrej znášanlivosti.

Kvalitná kozmetika nedráždi

Špeciálna detská kozmetika vyrobená na báze rastlinných olejov a ďalších prírodných látok je detskej pokožke blízka a ľahšie ju prijíma. Ak je to možné, vyhýbajme sa preto pri ošetrovaní pokožky dieťaťa produktom, ktoré obsahujú chemické konzervačné látky, napríklad parabény či komponenty vyrábané z ropy, napr. parafínový olej. Takáto kozmetika sa vyznačuje síce nižšou cenou, ale aj zvýšenou možnosťou nepredvídanej reakcie. Začervenanie, drobný výsyp, drsná pokožka, prípadne až tvorba ekzému - aj takýto môže byť dôsledok používania „umelých“, telu neprirodzených látok.

Prečo si vyberať kozmetiku bez parabénov?

Parabény – estery parahydroxybenzoovej kyseliny – sú najrozšírenejšie konzervanty používané v kozmetike – obsahuje ich asi 1/3 kozmetických produktov. Pri kontakte s jemnou detskou pokožkou môžu však spôsobiť dermatitídu, sprevádzanú začervenaním, svrbením, opuchom až tvorbou pľuzgierov. Prvou krajinou EÚ, ktorá zakázala ich používanie v kozmetických výrobkoch určených pre deti mladšie ako 3 roky, je Dánsko. Týka sa to propylparabénu a butylparabénu, pri ktorých sa preukázal estrogénny účinok na ľudský organizmus. Niektoré firmy, ktoré vyrábajú kozmetiku pre deti, preto parabény nahradili prírodnými látkami s antioxidačnými vlastnosťami – tie pri špeciálnom spracovaní dokážu chemické konzervanty nahradiť.

Vysoký stupeň čistoty

Zo širokého sortimentu detskej kozmetiky uprednostňujme preto teda produkty s obsahom prírodných látok, najlepšie obohatené o rastlinné extrakty. Príroda ponúka skutočne nespočetné množstvo plnohodnotných účinných látok, ktoré sú zvlášť vhodné pre starostlivosť o jemnú detskú pokožku. Práve takéto látky využíva vo svojej výrobe osvedčená nemecká kozmetika Bübchen. Vylúčiť nadbytočnú chémiu umožňuje výrobcovi najmodernejšia technológia – všetkými výrobnými halami sa ťahajú desiatky metrov nerezového potrubia – i dodržiavanie prísnych hygienických, až sterilných podmienok. Výroba produktov Bübchen sa vďaka tomu vyznačuje vysokým stupňom čistoty, čo umožňuje znížiť obsah chemických konzervačných látok zodpovedajúcich za časté alergické reakcie pokožky na minimum. Vo výrobkoch sú nahradené prírodnými extraktmi, ktoré nemajú dráždivý účinok.

 

Nemecké združenie pre pomoc pri alergiách a kožných ochoreniach výrobky Bübchen odporúča aj pre deti s mimoriadne citlivou pokožkou. Toto odporúčanie je deklarované aj na každom balení.

 

Liečivá sila rastlinných olejov a extraktov bylín

Detský kozmetický rad Bübchen - krémy, mlieka, gély, emulzie, peny - sa pripravuje na báze čistých rastlinných olejov (napríklad mandľový, slnečnicový, jojobový, karité, olej z pšeničných klíčkov). Získavajú sa lisovaním semien týchto rastlín za studena. Zvlášť esenciálne mastné kyseliny, ktoré sú v týchto olejoch obsiahnuté, umožňujú vyrovnávať deficity v hydrolipidovej a hornej vrstve kože; napomáhajú znižovať najmä straty vlhkosti. Sú ideálnymi dodávateľmi tukov pre pokožku. Vďaka nim je pokožka pružnejšia, hebkejšia, a pritom dobre dýcha. Zároveň zvyšujú jej obranyschopnosť – aj v prípade nepriaznivého počasia (chlad, vietor) a umožňujú zachovávať jej prirodzený kyslý ochranný film. Jednotlivé prípravky Bübchen sú obohatené o extrakty rôznych liečivých bylín - tie sa pestujú na špeciálnych plochách, ktoré nie sú ošetrované chemicky a ich kvalita je prísne strážená. Možnosť alergií sa tak znižuje na minimum. Využíva sa napríklad protizápalový efekt nechtíka lekárskeho, ktorý zároveň zjemňuje a zmäkčuje pleť, preto je obzvlášť vhodný na citlivú a podráždenú pokožku, i protizápalový efekt harmančeka. Extrakt z rozmarínu má dezinfekčné účinky a prekrvuje pokožku a výťažok z lipového kvetu ju upokojuje. Niektoré prípravky Bübchen obsahujú aj vitamíny, ktoré regenerujú bunky, alebo napríklad alantoín, posilňujúci imunitu pokožky.

 

Vďaka týmto vlastnostiam si kozmetiku Bübchen od svojich ratolestí „zapožičiavajú“ často aj ich mamičky, pretože jej účinné substancie sú vynikajúce nielen pre deti, ale i pre celú rodinu. Mlieko je kvalitným odličovacím prostriedkom pre mamičky, kozmetický a soft krém slúžia ako denný krém.

 Rad Calendula

Je najnovší prírastok prírodnej kozmetiky Bübchen na jemné ošetrenie citlivej pokožky. Využíva protizápalové, dezinfekčné, upokojujúce a hojivé účinky Bio-Calenduly (Nechtík lekársky) pestovanej v rámci ekologického poľnohospodárstva. Prípravky s jej výťažkami posilňujú prirodzenú ochrannú bariéru pokožky, citlivú pokožku upokojujú a urýchľujú jej regeneráciu. Prinášajú potešenie malým i veľkým – deťom i celej rodine. Calendula nechtíkový krém na tvár s obsahom jedinečnej kombinácie účinných zložiek z nechtíka a rastlinných olejov rozmaznáva a ošet - ruje citlivú a suchú pokožku a zároveň udržiava jej elasticitu a hebkosť. Nechtíkový výťažok vďaka prítomnosti heliotropínu pôsobí na pleť upokojujúco a protizápalovo. Čisté rastlinné oleje – mandľový, slnečnicový a karité prenikajú do pokožky a zabraňujú strate jej vlhkosti. Krém pokožku spoľahlivo chráni pred nepriaznivými vonkajšími vplyvmi. Calendula nechtíkové telové mlieko obohatené mandľovým a slnečnicovým olejom a pantenolom pokožku intenzívne zvlhčuje a chráni ju tým pred vysušovaním. Okamžite sa vstrebáva a na pokožke zanecháva príjemný pocit. Calendula nechtíkový olej prirodzene regeneruje citlivú a suchú pokožku. Prírodný čistý olej pleť jemne ošetruje a umožňuje jej voľne dýchať. Vysušenú pokožku zjemňuje a dodáva jej pružnosť. Prípravok je ideálny na každodennú starostlivosť a na masáže detí aj dospelých. Vďaka svojej konzistencii je vhodný aj na jemné čistenie zadočka dojčiat v plienkovej oblasti. Namáhanú pokožku zásobuje hodnotnými prírodnými účinnými látkami a dodáva jej vlhkosť. Calendula umývací a sprchovací krém s obsahom 1/3 telového mlieka je počas umývania obzvlášť jemný. Citlivú pokožku nedráždi, hydratuje ju a chráni pred vysušením. Stáva sa tak hladká a vláčna. Odporúča sa nanášať na vlhkú pokožku a opláchnuť vodou.

 

 

Patrí do vydania