Aj v lete treba načúvať telu... MUDr. Miloš Bubán

Aj napriek tomu, že leto je pre mnohých najkrajším obdobím roka, máva svoje nástrahy. Ak vynecháme škodlivé lúče pri nadmernom opaľovaní, musíme myslieť aj na nástrahy na dovolenke v zahraničí. Tie sú najčastejšie v podobe infekčných alebo parazitárnych ochorení v exotických destináciách, ktoré sú u našincov čoraz aktuálnejšie. Našťastie, pred slnkom sa vieme chrániť.

Najvhodnejšie je v čase od 11.00 do 14.00 vyhnúť sa priamym slnečným lúčom, používať pokrývku hlavy, používať kvalitné a účinné opaľovacie krémy a nezabúdať na slnečné okuliare. Ale šťastie je aj to, že sa vieme chrániť už aj pred mnohými infekčnými ochoreniami. Jednoznačne si treba zistiť situáciu v krajine, kam sa chystáme. Najčastejšie túto informáciu poskytne už cestovná kancelária, ktorej služby využívame. A potom stačí osloviť príslušnú ambulanciu cudzokrajných chorôb a poradiť sa. Do niektorých krajín je vhodné aj očkovanie proti brušnému týfusu, inde zasa proti žltej zimnici a v mnohých sa užívajú profylakticky antimalariká, aby sme nemali potom spomienku na dovolenku v podobe nepríjemného suveníru – choroby. Nikdy by sa nemalo zabúdať ani na očkovanie proti infekčnej hepatitíde A a B. To sa totiž zíde aj na Slovensku. Ale nemusíme sa vybrať ani do zahraničia a môžeme mať problémy aj doma na Slovensku. Nedostatočná hygiena, zlé skladovanie potravín, toxíny, baktérie i vírusy či huby, ale aj neoverený zdroj pitnej vody môžu spôsobiť v teplých mesiacoch tráviace ťažkosti. Ročne prekoná otravu jedlom asi desatina populácie. Inkubačná lehota otráv je pritom rôzna – od niekoľkých minút po niekoľko hodín. Napríklad salmonelózou sa možno nakaziť už aj do 24 hodín, črevné vírusy sú takisto veľmi rýchle... V lete sa najčastejšie stretávame s gastroenteritídami, čiže hnačkovými ochoreniami, ktoré môžu byť vírusového alebo bakteriálneho pôvodu. Vírusové črevné infekcie sa prenášajú aj špinavými rukami. Najčastejším zdrojom nákazy pri salmonelóze sú vajíčka, šaláty s majonézou, nátierky, paštéty, omáčky, sekané mäsá, tlačenky, smotanové krémy, zmrzlina a pod. Nebezpečné môžu byť aj jedlá, ktoré sú zle skladované alebo sa pripravujú príliš dopredu, a preto sa musia ohrievať. Nákazu môže spôsobiť aj hmyz, najmä muchy, ale aj iné živočíchy, ako napríklad myši. Osobitne nebezpečná je otrava hubami. Dokonca pri konzumácii muchotrávky zelenej hrozí smrť. Najčastejšími sprievodnými znakmi otráv sú hnačky, prudké kŕče brucha, žalúdočná nevoľnosť, vracanie, celková slabosť, ale aj neurologické príznaky, ako dvojité videnie či porucha ostrosti zraku. Je dôležité aj pri najmenšom podozrení na otravu čo najskôr vyhľadať odbornú lekársku pomoc a so sebou k lekárovi priniesť zvyšky spracovaných i nespracovaných húb, prípadne zvratky, pomocou ktorých možno identifikovať skonzumovanú hubu. Proti nákaze z potravín sa dá pomerne dobre a účinne chrániť, ak budeme dodržiavať niektoré základné pravidlá hygieny: samozrejmosťou je dôkladné umývanie rúk mydlom pod tečúcou vodou nielen pred prípravou jedla, ale aj pred jeho podávaním a jedením. Prirodzene – aj po použití toalety. Vždy treba dbať na kvalitnú vodu (pitnú) pri príprave jedál a vyhnúť sa konzumácii nedostatočne spracovaných potravín (najmä pri mäsových výrobkoch je to veľmi dôležité!). Treba byť dôkladný pri čistení zeleniny i ovocia. Neskladovať spoločne potraviny už pripravené na jedenie spolu so surovinami na prípravu jedál. Do chladničky treba dať potraviny, ktoré podliehajú skôr kazeniu, prípadne v lete je lepšie sa im aj vyhnúť. A tieto potraviny treba skladovať čo najkratší čas (2 – 3 dni). Pri konzumácii jedál z konzervy treba prezrieť vzhľad konzervy, aby nebola poškodená (napr. vyduté dno), aby jej obsah nemal neprirodzený zápach, a ak je to v poriadku, treba skonzumovať obsah čím skôr a neodkladať ho na neskoršie jedenie. I keď slovo dovolenka zvádza k tomu, aby sme si viac dovoľovali, naozaj je vhodné aj správne stravovanie, a to nielen na dovolenke, ale aj v čase, keď ste doma. Správne stravovanie je u mnohých nevyhnutné vzhľadom na to, že majú niektoré chronické ochorenia, pri ktorých je diéta súčasťou liečby. A to sa nemusí dotýkať len ochorení tráviaceho traktu, ale aj metabolických chorôb (napr. diabetes mellitus) a kardio vas - kulárnych ochorení. Správne stravovanie však môže znamenať aj prevenciu pred niektorými chorobami. No a v neposlednom rade správne stravovanie znamená úspešný boj proti obezite. Obezita trápi čím ďalej tým viac ľudí.

Na Slovensku je ňou postihnutých 14 % populácie (17 % mužov, 16 % žien). Najčastejšie býva spojená so zvýšeným príjmom potravy na jednej strane a nedostatkom pohybu na druhej strane. Veľkú úlohu zohrávajú aj vrodené dispozície, hormonálne vplyvy, pravidelnosť stravovania, psychický stav a mnoho iných faktorov. Obezita je nielen estetický nedostatok, ale predovšetkým predstavuje vážny zdravotný problém. Patrí medzi civilizačné choroby a počet postihnutých každým dňom stúpa. Súvisia s ňou aj ďalšie zdravotné problémy, napr. kardiovaskulárne choroby a zvýšené riziko infarktu, diabetes, ortopedické prob - lémy a vyššia hrozba vzniku nádorových ochorení. Mali by sme si strážiť jednak správny príjem kalórií, správny pomer cukru, tuku a bielkovín. Pestrá strava obsahuje aj zdravé množstvo vitamínov a minerálnych látok, ale takisto vlákninu. Za zdravý zdroj bielkovín sa považuje hrach, sója, vajcia, fazuľa, nesolené orechy a morské živočíchy. Z mäsa treba uprednostniť skôr to z hydiny a rýb, menej červené mäso. Takisto pečivo treba uprednostniť celozrnné. Celkom samozrejmé je dostatočné množstvo tekutín, na čo mnohí neraz zabúdajú a najmä v letných a teplých mesiacoch dennú dávku nezvýšia na potrebné množstvo. Najlepšia je prirodzene voda, čaj, minerálka, ovocné šťavy a pod. Nesmieme však zabúdať, že nielen jedlo, ale aj tekutiny obsahujú kalórie, preto ich príjem musíme rozumne skombinovať. Prekvapivým zistením je, že množstvo kalórií a cukrov, ktoré obsahujú malinovky a ochutené nápoje, je rovnaké ako v ovocných džúsoch. Napríklad kolové nápoje nemusia mať viac kalórií a cukrov než pomarančový džús, dokonca obsahujú menej kalórií a cukrov, ako je v rovnakom množstve jablčného alebo grapefruitového džúsu. 20 % až 30 % dennej dávky vody pokrýva jedlo. Napríklad mäso obsahuje v priemere medzi 40 % až 65 % vody. Ovocie je takisto jej výdatnou zásobárňou. Jahody, pomaranče alebo melóny obsahujú 80 % – 95 % vody. V lete v horúcom prostredí pod slnkom je nevyhnutné vypiť viac tekutín, najmä ak je pobyt vonku sprevádzaný fyzickou záťažou alebo športom. Nedostatok vody v našom organizme môže spôsobiť dehydratáciu. Už len slabá dehydratácia má za následok smäd, bolesti hlavy, slabosť, únavu a celkové zhoršenie nálady. Nezanedbateľný je jej vplyv na schopnosť sústrediť sa. Voda totiž tvorí 80 % mozgu. Je logické, že akékoľvek výkyvy v množstve vody v našom tele majú na mozgové funkcie obrovský vplyv. Napríklad na krátkodobú či dlhodobú pamäť alebo motorické funkcie. Preto je nevyhnutné, aby telo malo dostatočný prísun tekutín. Na primeraný príjem vody vplývajú rôzne individuálne aspekty: vek, pohlavie, zdravotný stav, stravovacie návyky, životné prostredie, v ktorom sa pohybujeme, jeho teplota a vlhkosť či to, na akej úrovni sa venujeme aktívnemu pohybu. Faktom je, že bez jedla sa ľudské telo dokáže zaobísť až 50 dní, ale bez pitia je to len pár dní. Preto je nesmierne dôležité, aby množstvo vody, ktoré naše telo vylúči, bolo nahradené. V tejto súvislosti je potrebné povedať, že určité skupiny, ako sú tehotné a dojčiace ženy či starší ľudia, sú vystavení vyššiemu riziku dehydratácie. Takisto treba byť opatrný pri pitnom režime malých detí. V súčasnosti ešte stále panuje názor, že smäd je jedným z hlavných ukazovateľov potreby príjmu vody. Je to pravda, ale platná len v ideálnych podmienkach.

Občas nastávajú prípady, keď naše telo potrebuje doplniť zásoby vody, ale nijako nám to nesignalizuje. Ukazovateľ smädu sa niekedy „vypne“ pri intenzívnom cvičení, únave alebo pri rôznych stresových situáciách. Aktívni športovci dokážu vylúčiť 1 – 2 litre vody už za jednu hodinu. O podobné množstvo vody naše telo príde aj počas chladnejšieho počasia, keď máme na sebe viac vrstiev oblečenia. Preto je výsostne dôležité mať v takýchto chvíľach niečo pri sebe a nečakať na smäd. Ovocie a zeleninu by sme mali konzumovať 5-krát denne. A leto je na to ponukou ovocia ako stvorené! Na stole v práci alebo pri učení na skúšky, na dovolenke pri deke majte vždy poruke ovocie – jablko, banán, cereálnu tyčinku alebo nakrájanú zeleninu – mrkvu, papriku, uhorku. Denný príjem ovocia a zeleniny by mal byť aspoň 300 – 500 g. Dobre vieme, že tieto potraviny obsahujú cenné rastlinné látky, t. j. fytolátky a antioxidanty. Mnohé z nich majú vplyv aj na zníženie hladiny cholesterolu v krvi, preventívny vplyv na srdcovo-cievny aparát a dokonca mnohé z nich majú aj protinádorový účinok. Vhodné je jesť pásmovú zeleninu a ovocie, teda tie odrody, ktoré sa bežne a dávno vyskytujú v našej zemepisnej šírke: kapustu, kel, karfiol alebo brokolicu. Podľa výskumov vieme, že hladina inzulínu v ľudskom organizme sa mení aj v závislosti od časti dňa. Najvyššia koncentrácia inzulínu v krvi je ráno okolo siedmej hodiny, potom okolo desiatej a neskôr okolo poludnia. Teda aj náš organizmus nám ukazuje, že je nastavený tak, že by mal ráno a dopoludnia prijať skôr sacharidy, prípadne aj cukry, a popoludní a večer viac bielkoviny. Preto ovocie, ktoré obsahuje ovocný cukor, t. j. fruktózu, by sa malo konzumovať skôr ráno. Dopoludnia a večer by ste si mali dať skôr zeleninu, ktorá obsahuje minimum jednoduchých cuk rov. Mliečne výrobky sú zdravé a počet ľudí, ktorí sú alergickí na bielkovinu mlieka alebo majú laktózovú intoleranciu, je nízky. Ak budete konzumovať mliečne výrobky, tak lepšie sú nízkotučné, najmä pre tých, ktorí si dávajú pozor na hmotnosť. Veľmi dobrým spôsobom, ako si zvýšiť imunitu a mať pod kontrolou aj správnu kolonizáciu baktériami v črevách, je siahnuť po kysnutých mliečnych nápojoch s obsahom bifidobaktérií a laktobacilov. Žiaľ, denné „opekačky“, také typické pre leto, sú zdrojom nielen nežiaducich karcinogénnych látok, ale aj vďaka údeninám a konzervovaným prípravkom máme nezdravo zvýšený denný príjem soli. Pritom by stačilo iba 6 gramov soli denne. Vieme dobre, že aj soľ môže zapríčiniť ochorenia a že jej znížený príjem je nevyhnutný pri liečbe vysokého tlaku krvi. A pri opekaní sa radšej treba vyhnúť opekaniu priamo nad ohňom. Našťastie, dostať veľmi kvalitné alumíniové podložky a radšej treba opekať na nich... Ak človek dodržiava zásady správnej výživy, zdravý životný štýl by nebol úplný, keby chýbala fyzická aktivita, pohybový režim. Ten je rovnako dôležitý a pomáha nielen k zdraviu tela, ale aj ducha. Nie nadarmo sa hovorí, v zdravom tele zdravý duch. Takže aj keď je leto, čas dovoleniek a „dovoľovania si“, nedovoľme telu všetko. Pomôžme mu zdravo žiť a leto si aj skutočne vychutnať. S radosťou a bez následkov.

 

Autor
MUDr. Miloš Bubán
Patrí do vydania