Leto je pre väčšinu z nás najpríjemnejšiu časť roka. Rovnako zmýšľala aj rodinka s dvoma malými deťmi. Žiaľ, iba dovtedy, kým po občerstvení v bufete kúpaliska všetci neskončili v nemocnici na infekčnom oddelení.
Leto je rizikové
Letné obdobie je najrizikovejším obdobím práve pre vznik hnačkovitých ochorení, pretože v teplom a vlhkom prostredí sa patogény, ktoré hnačkové ochorenie vyvolávajú, najlepšie rozmnožujú. Hnačka je vlastne zvýšený počet stolíc vodnatého charakteru. Môže ju sprevádzať vracanie, vysoké teploty, potenie a kŕče v bruchu. Ak pôvodcom hnačiek sú baktérie, vírusy, kvasinky, prípadne črevné parazity, ide o infekčnú hnačku. Neinfekčné hnačky vznikajú po dietetických chybách, alebo pre iné závažné organické poruchy v zažívacom trakte. Prevážna väčšina hnačkových ochorení, hlavne v letnom období, je však spôsobená infekčnou nákazou. Podľa priebehu ochorenia, hnačky možno deliť na akútne, subakútne a chronické. Akútne infekčné hnačky často nazývame aj ochorením špinavých rúk, napr. pri nedodržiavaní hygieny v spoločných toaletách, v reštauračných zariadeniach, na kúpaliskách, kde pri nedostatočných hygienických opatreniach sa môže infekcia cez ústa preniesť až do tráviaceho traktu. K ochoreniu môže dôjsť aj po požití kontaminovanej, nedostatočne tepelne spracovanej potravy. Akútne infekčné hnačky trvajú zvyčajne tri, maximálne päť dní. Subakútne hnačky do dvoch týždňov. Ak pokračujú viac ako tri týždne, ide o chronické ochorenie. Ich príčinou môžu byť aj iné závažnejšie príčiny, napr. nešpecifické črevné zápaly, ktoré si už však vyžadujú odborné vyšetrenie gastroenterológom.
Najzraniteľnejšie sú deti
V našich podmienkach hnačky najčastejšie vyvoláva baktéria Salmonella. Najzraniteľnejšie sú malé deti. Ich imunita ešte nie je vyzretá a intenzívnejšie zareagujú na infekciu, ktorá u dospelého nemusí mať tak dramatický priebeh. Ľahko sa nakazia aj tehotné ženy, starší ľudia či osoby oslabené po dlhotrvajúcich chorobách a po operáciách. Ochorenie sa začína 6 až 36 hodín po požití kontaminovanej potravy. Náhle sa dostaví nevoľnosť, nutkanie na vracanie, bolesti hlavy, riedke až vodnaté stolice a postupne sa pridávajú ďalšie príznaky. Postihnutý stráca množstvo tekutín i životne dôležité minerály. Ak hnačky sprevádzajú vysoké teploty, pacient potrebuje vyšetrenie odborníka – infektológa, ktorý nariadi kultiváciu stolice a v prípade potreby aj antibiotickú liečbu.
Podobné príznaky ochorenia má aj Shigella (úplavica), Gardia lamblia intenstinalis (prvok – parazit) a jedna z foriem toxokarózy. Toxokaróza ohrozuje najmä malé deti, ktoré prichádzajú do styku s výkalmi psov a mačiek. Najmä rodičia malých detí by mali vedieť, že na znečistených pieskoviskách, trávnikoch a iných priestranstvách sa deti môžu dostať do kontaktu aj s vajíčkami parazitov (škrkavka psia alebo mačacia), ktoré v tele človeka spôsobujú črevný zápal a hnačky. Podľa mediálnej informácie pri nedávnej hygienickej kontrole detských ihrísk na Slovensku, nenašli ani jedno hygienicky nezávadné ihrisko či pieskovisko.
Ako hnačkové ochorenia liečiť?
Hnačkou, potením a vracaním stráca pacient tekutiny a minerály, je dehydrovaný, preto ich musí čo najskôr nahradiť. U detí a starších ľudí príbuzní často neodhadnú stupeň dehydratácie, čo môže mať vážne následky. V akútnom štádiu hnačkami oslabený pacient potrebuje tekutinu hneď ako je to len možné – stačí malé množstvo po lyžičkách či tekutinu popíjať pomocou slamky. Najlepšie nesýtenú minerálku s vysokým obsahom sodíka a draslíka, slabý čierny čaj s troškou soli a cukru a riedený minerálkou. Neodporúčajú sa bylinkové čaje s citrónom. Pacient by mal ostať ležať v posteli. Keď hnačky a vracanie prestanú, stolica je hustejšia a pacient nemá teplotu, môže začať a varenou zeleninou. Ak potravu neznesie, treba počkať a podávať iba tekutiny s diétnou stravou – suchármi, roztlačenou kašou, ryžovým odvarom a varenými zemiakmi.
Keďže pri hnačkách sa oslabuje črevná flóra (najmä pri podávaní antibiotík) a dochádza k nerovnováhe v tráviacom trakte, individuálne sa odporúčajú probiotické jogurty (nie ovocné), probiotické extrakty ako doplnky výživy (dostať v lekárni). Živé probiotické kultúry v kapsliach priamo ovplyvňujú vnútorné prostredie v tenkom čreve a potláčajú ďalšie pomnožovanie agresívnych kmeňov. Zo stravy by sa počas zotavovania mali vylúčiť rôzne pochutiny, mastné jedlá a živočíšne tuky.
Niekoľko dobrých rád:
– pri nákupe vyberajme technologicky spracované, zdravotne vyhovujúce potraviny (pasterizované mlieko, vakuovaný syr...)
– ovocie a zeleninu dôkladne umyme pod tečúcou pitnou vodou
– potraviny dostatočne tepelne spracujme
– suroviny a potraviny uchovajme v chlade – najlepšie hneď zmraziť
– jedlo zohrievajme minimálne pri teplote 70 °C
– neskladujme vedľa seba surové a uvarené potraviny
– kuchynský riad udržiavajme v maximálnej čistote
– varme iba z pitnej vody