Túžba po dlhovekosti v plnom zdraví

Človek je prirodzene prispôsobený stavbou svojho tela a vlastnosťami pre dosiahnutie vyššieho veku. Organizmu však musíme vytvoriť priestor, splniť určité podmienky, prispôsobiť spôsob života na takéto smerovanie. Jedným zo základných predpokladov je zabezpečenie plnohodnotného kvalitného spánku, vysporiadanie sa s rušivými podnetmi a nepretržitým psychickým napätím a schopnosť zbaviť sa stresu, resp. sa s ním naučiť žiť.

Podpora vnútornej rovnováhy - HORČÍK 
Stres – slovo, ktoré skloňujeme niekoľkokrát denne. Stal sa súčasťou nášho života takmer rovnako ako vzduch a dýchanie. Vyhnúť sa mu dá len ťažko, skúsme ho teda eliminovať aspoň čiastočne. Na pomoc si môžeme prizvať horčík. Je jedinečný v tom, že zmierni úzkosť, podráždenie, poststresové napätie, bolesti hlavy, búšenie srdca, podporí naše sústredenie.

Stres všeobecne oslabuje organizmus, oberá ho o zásoby horčíka, resp. jeho okamžitú spotrebu zvyšuje až dvadsaťnásobne! Pritom máloktorý minerál je taký podstatný pre výkon a činnosť organizmu, ako práve horčík. Zdravý človek má v tele 22 až 30 g horčíka, z toho asi 60 % je viazaných v kostiach a zuboch, takmer 29 % vo svalových bunkách, 10 % v ostatných telesných bunkách a len 1 % koluje v krvnej plazme.

Upokojuje, odbúrava vypätie
Horčík je doslova zázračný v tom, že zvyšuje našu odolnosť voči stresu tak, ako nedokáže už žiadna iná životne dôležitá látka. Navyše pôsobí rýchlejšie ako ktorékoľvek uvoľňovacie fyzické cvičenie. Má schopnosť rýchlo upokojiť náš nervový systém aj v čase, keď pracuje na plné obrátky. Vďaka nemu sú naše podráždené nervy opäť schopné znášať záťaž. Ideálne je kombinovať jeho príjem s pohybom, s postupným fyzickým zaťažovaním organizmu, čo prináša psychickú podporu i pocit istoty.

Horčík je doslova nenahraditeľný minerál aj v metabolizme tukov, sacharidov a bielkovín, je nevyhnutný pre tvorbu energie v bunkách. Zúčastňuje sa viac ako 300 enzymatických reakcií, ktoré vedú k jej následnému uvoľneniu. Keď je oslabená armáda enzýmov, ktoré sú závislé od horčíka, začínajú sa u nás prejavovať niektoré charakteristické symptómy: bolesti hlavy, migréna, nespavosť, svalové napätie, vysoký krvný tlak, poruchy srdcového rytmu, poruchy rovnováhy glukózy, zrýchlený pulz, vnútorný nepokoj, depresia, hučanie v ušiach, syndróm chronickej únavy, problémy s nadváhou.

Je teda samozrejmé, že pre normálne fungovanie organizmu pri dnešnom spôsobe života, ktorý je plný stresu, si náš organizmus pýta väčšie množstvo horčíka na riadenie činnosti životne dôležitých enzýmov, teda viac horčíka pre „vnútorný pokoj”. Čím máme v krvi vyššiu hladinu tohto minerálu, tým lepšie pracujú naše vnútorné bunkové „elektrárne”, mitochondrie. Telo je pokojné a zároveň plné energie. Horčík reguluje dráždivosť bunečných membrán, čo zohráva dôležitú úlohu pri dráždivosti svalov a nervových buniek. Pri jeho dostatočnej zásobe v organizme sa únava a vyčerpanie vytratia – uvoľnia sa svaly, rozšíria sa cievy, zníži sa krvný tlak, srdce bije pokojnejšie, pravidelnejšie. Vďaka navodeniu vnútorného pokoja nášho organizmu sa nám tiež ľahšie zaspáva.

Pomáha pri diabete
O optimálnu hladinu horčíka v organizme je vhodné dbať aj pri diabete. Hladina vnútrobunkového horčíka totiž zohráva kľúčovú úlohu pri regulácii účinkov inzulínu – pomáha regulovať metabolizmus glukózy. Ak je znížená, čo je typické pri diabete typu II, znižuje sa citlivosť inzulínového receptora a zvyšuje sa inzulínová rezistencia. Zvýšená inzulínová rezistencia sa teda spája so zníženou hladinou horčíka. Preto je potrebné tento minerál pri diabete typu II dopĺňať častejšie.

V potrave však prijímame horčíka čoraz menej:
- Obsahujú ho celozrnné produkty, strukoviny, sójové bôby, orechy a listová zelenina - tieto však v našej strave často chýbajú.
- Konzumujeme tiež priveľa soli a tuku – soľ podporuje vylučovanie horčíka a prítomnosť tukov je zasa zodpovedná za jeho znížené vstrebávanie v čreve. Lekári bijú na poplach – pre dlhodobý vysoký príjem tukov v našej strave sa tuky považujú za nepriateľa horčíka č.1.
- Horčík sa horšie vstrebáva aj s pribúdajúcim vekom a pri slabšej (ale aj nadmernej) produkcii žalúdočných kyselín, zapríčinenej nie vždy plnohodnotnou stravou, a tiež nepravidelným a často chaotickým užívaním najrozličnejších liečiv. 
- A aký vplyv má na horčík v našom tele pohárik, dva alkoholu, ktorý si doprajeme večer? Adekvátne k množstvu sa zvýši aj jeho vylučovanie obličkami. 
- Nápoje s obsahom fosfátov a kola značne znižujú vstrebávanie horčíka. Práve preto sú mnohí, najmä mladí ľudia, po ich konzumácii nervózni a podráždení: dôvodom je nedostatok horčíka spôsobený zvýšenou hladinou fosfátov v týchto nápojoch. 
- Nezanedbateľným faktorom je tiež pôda chudobná na horčík, a tým aj nízky obsah horčíka v ovocí a zelenine. Chemizáciou a geneticky urýchľovaným rastom síce získame väčší objem a pekný „vzhľad” plodín, ale ich výživová hodnota klesá. Táto téma bude v diskusiách rezonovať stále viac.

Aká je optimálna denná potreba horčíka?
Keďže aj pri konzumácii potravín s jeho maximálnym obsahom, napr. fíg, orechov, banánov, mandlí a tmavej listovej zeleniny, špenátu, telo dokáže prijať z potravy len 20 – 50 % tohto minerálu, vhodná cesta je dopĺňať si jeho zásoby aj prostredníctvom minerálnych vôd a kvalitných prírodných výživových doplnkov. Odporúčaná denná dávka horčíka pre dospelých je 4,5 mg/kg telesnej hmotnosti (u dospelého človeka je to približne 250 až 400 mg/deň). Ak športujeme, vykonávame fyzickú prácu, dlhodobo pracujeme v strese, dennú dávku horčíka pokojne navýšme o 30 %.

Optimálna vstrebateľnosť a bio dostupnosť organických solí
Odborníci odporúčajú vybrať si jedinečnú čistú formu horčíka s maximálnou vstrebateľnosťou, pripraveného v komplexe viacerých organických solí, fumaranu, jablčnanu, jantaranu, glukónanu, glycinátu, jablčnanu či aspartátu, alebo tiež vo forme diglycinátu horečnatého. Doplnky výživy s obsahom horčíka v tomto jedinečnom zložení – dokonca v kombinácii viacerých organických solí s vysokou biologickou dostupnosťou, vyrába kanadská firma Jamieson Laboratories Ltd. Prípravky sú farmaceuticky testované na zaručenie účinnosti a absolútnej čistoty. Vďaka programu 360 Pure, ktorým spoločnosť Jamieson zaviedla do výrobnej praxe najnáročnejšie štandardy, podlieha každý výživový doplnok z jej produkcie až 360 patentovaným výrobným postupom a kontrolným testom kvality. Najmodernejšia technológia biologicky aktívne látky chemicky nemení a nezbavuje prirodzených vlastností.

Odporúčanú dennú dávku horčíka v takto v dobre vstrebateľnej forme môžeme organizmu dodať prostredníctvom prípravkov Magnezium 100 mg či Magnezium 250 mg. Pri záťaži alebo deficite horčíka je vhodné siahnuť po doplnku - Magnezium 500 mg horčíka plus 500 IU vitamín D3 v tabletách. Eliminovať jeho nedostatok pomáhajú aj prípravky v kombinácii Mg+Ca s vitamínom D3 alebo Mg+Ca so zinkom, ktoré zároveň napomáhajú zdravému vývoju kostí a zubov a posilňujú imunitu. Mimoriadnej popularite u športovcov sa teší Horčík DRINK MIX s prírodnou citrónovo-limetkovou príchuťou na báze diglycinátu horečnatého. Táto špeciálna forma zabezpečuje jeho vysokú vstrebateľnosť a maximálnu biologickú dostupnosť. Vďaka práškovej konzistencii umožňuje prípravu lahodného nápoja, ktorý je odporúčaný hlavne po výkone na upokojenie a regeneráciu organizmu.

Jamieson Laboratories uvádza obsah horčíka vždy v jeho čistej – elementárnej forme a množstve napr. 100 mg, 250 mg a podobne. Niektorí výrobcovia, ktorí deklarujú množstvo magnézia spolu v komplexnej forme organickej alebo anorganickej soli, preto uvádzajú až násobkovo vyššie čísla. Preto je horčík v prípravkoch Jamieson niekedy až 2- aj 3-násobnom využiteľnom množstve v porovnaní s niektorými produktami od iných výrobcov.

Odporúčaná denná dávka magnézia Jamieson na preventívne používanie je 100 mg, pri jeho deficite 250 mg a u výkonných ľudí s športovcov je vhodné si ho dopĺňať aj vo vyšších množstvách.

Patrí do vydania