Riziko rakoviny z pasívneho fajčenia hrozí aj zvieratám

Dym z cigariet nie je problémom len pre fajčiarov. Pokiaľ fajčia doma a v uzatvorených priestoroch, v ohrození sú všetci členovia domácnosti, vrátane milovaných zvierat. Podľa odborníkov pasívne fajčenie môže spôsobiť domácim miláčikom napríklad ťažké respiračné problémy alebo rakovinu ústnej dutiny, či lymfatických uzlín.

„Pri fajčení cigariet sa uvoľňujú do ovzdušia pevné častice dymu, ktoré sa usadzujú nielen na predmetoch v domácnosti, ale aj na srsti zvieracích členov rodiny. Práve tie komplikujú ich každodennú hygienu, nakoľko pri čistení srsti sa dostávajú pevné častice spôsobené cigaretovým dymom do tela,“ vysvetľuje MVDr. Zita Filipejová, PhD. Zároveň upozorňuje, že ak už zviera má nejaký zdravotný problém, fajčenie v jeho prítomnosti môže viesť aj k ďalším zdravotným komplikáciám, napríklad k vzniku atopickej dermatitídy.

 

O problematike máme nízke povedomie

Riziko pasívneho fajčenia pri domácich zvieratách je často podceňovanou témou a slovenskí chovatelia o nej príliš nevedia. Potvrdzuje to aj aprílový prieskum Instant Research IPSOS1, do ktorého sa zapojilo dovedna 812 respondentov – dospelých fajčiarov, ktorí sú zároveň aj majiteľmi domácich zvierat. Vyplynulo z neho, že takmer polovica opýtaných (45 %) si negatívne dopady pasívneho fajčenia na svojich zvieracích kamarátov vôbec neuvedomuje. A zároveň, približne štvrtina opýtaných potvrdila, že fajčia aj v priestoroch, ktoré zdieľajú so svojimi zvieratami. I keď nebezpečenstvo cigaretového dymu nie je preskúmané u zvierat tak detailne ako u ľudí, nie je pochýb, že existuje. Život v zafajčenej domácnosti pritom jednotlivé druhy zvierat ovplyvňuje rôznym spôsobom.

 

Zbaviť sa závislosti je pre mnohých ťažké

Mnohí fajčiari sa dlhodobo odhodlávajú skoncovať so svojim zlozvykom. No cigarety sa nevedia vzdať zo dňa na deň, majú ju totiž spojenú s určitým rituálom, napríklad keď idú na každodennú vychádzku so svojim psom. „Žiaľ, rituál venčenia psov s cigaretou v ruke posilňuje závislosť na fajčení a nikotíne. Prechádzka so psom sa často stáva aj ospravedlnením odchodu z domácnosti v situáciách, keď hrozí nepríjemný konflikt. Tak ako káva alebo alkohol, aj venčenie psa môže spúšťať potrebu zapáliť si,“ hovorí Mgr. Boris Štepanovič, psychológ a psychoterapeut. Kompromisom by tak podľa neho mohli byť menej škodlivé alternatívy – výrobky na princípe nahrievaného tabaku alebo elektronické cigarety. „I keď fajčiar sa tým závislosti na nikotíne celkom nezbaví. Môže však ísť o prvý krok a signál, že zmena je možná,“ dodáva.

 

Bezdymové alternatívy ako kompromis

Väčšina škodlivých látok v cigaretách vzniká pri samotnom horení tabaku. V moderných bezdymových zariadeniach, ako sú elektronické cigarety alebo zariadenia na nahrievanie tabaku IQOS, nedochádza k spaľovaniu tabaku. Tekutina alebo tabak sa iba nahrievajú a nevzniká tak žiaden dym, popol či zápach, ale len aerosól. Ten obsahuje výrazne menej škodlivých látok ako dym z cigariet. Nezostáva v koži, vlasoch, ale ani v srsti psov či mačiek či v zvieracích pelechoch. Chovatelia a aj ich štvornohí priatelia sú tak vystavení menšiemu zdravotnému riziku.

 

----------

1) Výskum agentúry Benes Consulting Group prebehol v apríli 2022 na vzorke 812 respondentov slovenskej populácie vo veku 18-65 rokov. Výskum sa uskutočnil pomocou Instant Research IPSOS.

 

---------

Pozrite sa, ako pasívne fajčenie škodí domácim zvieratám

• Psom sa pevné častice cigaretového dymu ukladajú v pľúcach, jeho vdychovanie môže spôsobovať rakovinu pľúc. Fajčenie v ich blízkosti zhoršuje ich doterajšie zdravotné problémy a fatálne sa môže podpísať na kolapse priedušnice, hrozí im aj bronchitída.

• Rakovina lymfaticky uzlín čoraz viac trápi mačky, ktoré žijú v jednej domácnosti s fajčiarmi. Pasívne fajčenie negatívne vplýva aj na ich dýchacie cesty a môže byť spúšťačom astmy.

• Cigaretový dym spôsobuje vtákom kožné problémy, pevné častice dymu môžu zapríčiniť zvýšené šklbanie peria.

 

 

 

Patrí do vydania