Práve v tomto období, kedy nás najviac ohrozujú baktérie a vírusy spôsobujúce predovšetkým ochorenia horných dýchacích ciest, na čele s novým kmeňom koronavírusu Omicron, môžeme imunitu nášho organizmu účinne zvyšovať príjmom zdravej stravy bohatej na vitamíny a bioflavonoidy, ako aj výživových doplnkov s ich obsahom.
Lekári opakovane odporúčajú na posilňovanie organizmu kombináciu vitamínu C s bioflavonoidmi. Komplex týchto živín je zdrojom vysoko hodnotných látok s antioxidačným a protizápalovým účinkom, ktoré poskytujú telu silné zbrane, vďaka ktorým si môžeme svoje zdravie intenzívne chrániť.
Esenciálny vitamín C
Vitamín C, známy tiež ako kyselina askorbová, patrí spolu s celým radom vitamínov B medzi vitamíny rozpustné vo vode. Z tela sa prirodzene vylučuje a ukladá sa v ňom len v malom množstve, preto je nevyhnutné dodávať ho organizmu pravidelne, nedokáže si ho totiž syntetizovať sám. Nedostatok céčka charakterizuje najmä strata energie a sily a sprevádza ho rovnako vyššia náchylnosť na infekcie. Jeho každodenné dopĺňanie prispieva k zníženiu únavy a vyčerpania, a hlavne, k normálnej funkcii imunitného systému. Keďže tento vitamín aktivuje biele krvinky, ktoré hrajú dôležitú úlohu v boji proti chorobám, organizmus potrebuje mať neustále k dispozícii jeho bohatú zásobu.
Pomáha aj pri ochorení Covid-19
Výskumy nových terapeutických prístupov pri koronavírusovom ochorení Covid-19 zahrnujú aj terapiu vitamínom C, ktorou sa zaoberajú viaceré pracovné skupiny po celom svete. Ukazuje sa, že vitamín C vo zvýšených dávkach, 1 000 i niekoľkonásobne viac miligramov denne, pôsobí nielen preventívne, ale celkovo pomáha zlepšiť stav pacientov postihnutých týmto ochorením, podporuje zmiernenie zápalových procesov v organizme, pomáha znížiť závažnosť infekcie a skrátiť dobu pobytu hospitalizovaných pacientov v nemocničnom zariadení. Zvýšených dávok sa obávať netreba – jeho prípadné nadmerné zásoby sa z organizmu vylúčia v priebehu 3-4 hodín. Mimoriadne vhodná je forma tabliet s postupným uvoľňovaním, napríklad prírodný Vitamín C 500 mg alebo 1 000 mg s riadeným uvoľňovaním Jamieson, kedy sa rovnomerná hladina účinnej látky udrží v organizme 8 až 10 hodín a pôsobenie vitamínu C je tým oveľa efektívnejšie.
Vitamín C pomáha aj pri doliečovaní pretrvávajúcich nežiaducich účinkov akútneho koronavírusového ochorenia, ktoré často prechádza do tzv. Long-Covidu. Mnohí ním postihnutí pacienti sa ešte dlhú dobu po prekonaní ochorenia sťažujú na chronickú únavu spojenú s poruchami spánku a koncentrácie, či s depresiami a bolesťami. Na zmiernenie tohto príznaku, ako dokazujú viaceré klinické štúdie, by mohlo pomôcť podávanie vyšších dávok vitamínu C. Vitamín C by sa tak vďaka svojim antioxidačným, protizápalovým a imunomodulačným účinkom, ako aj schopnosti obnovovať vnútornú výstelku ciev, mohol stať, súčasne spolu s ďalšími antioxidantami, možnosťou doplnkovej terapie pri doliečovaní postcovidového syndrómu.
Vitamín C a bioflavonoidy – unikátni rastlinní terapeuti
Vitamín C a bioflavonoidy sa nachádzajú prirodzene v mnohých druhoch ovocia a zeleniny – bohaté na ne sú plody rakytníka, šípky, arónia, čierne ríbezle, paprika, brokolica, kel, kyslá kapusta, zemiaky, paradajky, petržlenová vňať, karfiol, kaleráb, špenát, ale aj jahody a citrusové plody. Spomínané rastlinné plodiny sú teda nielen jedinečným zdrojom vitamínu C, čo je nám všetkým známe, ale aj biologicky aktívnych flavonoidov, ktoré podporujú rast, reprodukciu a rezistenciu rastlín voči chorobám ako aj pigmentáciu plodín – dodávajú im ich farbu. Pre svoju osobitú schopnosť – brániť rozširovaniu mikrobiálnych toxínov v rastlinách – sa mnohé bioflavonoidy, najmä kvercetín, rutín, hesperidín, resveratrol, lykopén, luteín a iné stávajú neoddeliteľnou súčasťou doplnkov výživy. Tu sa spolu s vitamínom C využívajú hlavne pri podpornej liečbe bakteriálnych a vírusových ochorení, ako aj ďalších vážnych indikácií. Až prekvapivo pozitívne účinky týchto prírodných látok, napríklad kvercetínu, resveratrolu i ďalších, v terapii mnohých ochorení sú predmetom štúdia na celom svete.
Jedinečný príklad synergie
Vitamín C priaznivo ovplyvňuje biologickú účinnosť bioflavonoidov, spomaľuje ich rozpad – oxidáciu v organizme, čím predlžuje ich antioxidačné a protizápalové pôsobenie. Bioflavonoidy recipročne zlepšujú vstrebávanie a zvyšujú mieru využiteľnosti vitamínu C. Preukázaný spoločný antimikrobiálny efekt vitamínu C a bioflavonoidov je tak vďaka vzájomne synergickým funkciám oboch prírodných látok jedinečnou podporou nášho imunitného systému v boji proti infekciám.
Významnú úlohu v tomto procese majú už spomínané bioflavonoidy kvercetín, rutín a hesperidín, ako aj resveratrol a piperín. Práve tie sa nachádzajú v prípravku Jamieson Vitamín C Complex Premium. Ide o jedinečný prémiový produkt kanadského výrobcu prírodných vitamínov Jamieson pripravený z ovocných koncentrátov a rastlinných výťažkov (čučoriedky, hroznové jadierka, papája, indický egreš, brusnice, acerola, mango, baza čierna, Aloe vera) so zvýšenou biologickou dostupnosťou s obsahom 600 mg vitamínu C/kps. a s až 30 % obsahom bioflavonoidov – obsahuje 7,5 mg kvercetínu, 10 mg hesperidínu, 5 mg rutínu, 3 mg resveratrolu, 1 mg piperínu/kps., ako aj ďalších, s potvrdeným protivírusovým účinkom. Ten spočíva v blokovaní replikácie RNA vírusu tak, že najdôležitejší z bioflavonoidov, kvercetín, potláča proteíny tepelného šoku (Heat shock protein), ktoré RNA chránia počas prepisu. Na rovnakej báze účinkuje i prípravok Jamieson Kvercetín 500 mg s vitamínom C 250 mg.
Kvercetín – kráľ bioflavonoidov
Čestný titul „Kráľ bioflavonoidov“ si kvercetín vyslúžil tiež ako prírodné antihistaminikum, ktoré možno len ťažko prekonať. Je prvou voľbou pri sennej nádche a iných alergiách vďaka svojej schopnosti brzdiť nadmerné uvoľňovanie histamínu zo žírnych buniek, ktoré sú rozptýlené vo všetkých spojivových tkanivách tela.
Kvercetín je však neobyčajne zaujímavý predovšetkým pre svoje antioxidačné účinky, rad štúdií poukazuje zároveň na jeho silný protizápalový efekt a vyzdvihuje jeho silné imunoprotektívne účinky. Mnohí odborníci ho považujú za mocného ochrancu bunkových membrán a DNA.
V dnešnej dobe ale púta pozornosť najmä jeho pôsobenie v súvislosti s ochorením Covid-19. Talianski vedci z Istituto di Nanotecnologia dospeli k unikátnemu záveru, že kvercetín má inhibičný účinok na vírus SARS-CoV-2. Táto prírodná látka destabilizuje proteázu 3CLpro, ktorá je zodpovedná za replikáciu vírusu. Proteáza 3CLpro, ktorá sa nachádza v koronavírusoch, je nevyhnutná pre ich vývoj a bez nej sa podľa vedcov enzýmová aktivita vírusov, a teda aj SARS-CoV-2, zastaví. Kvercetín tak môže významne znížiť potrebu hospitalizácie i jej dĺžku, nevyhnutnosť neinvazívnej oxygenoterapie, presun na jednotku intenzívnej starostlivosti a riziko úmrtia. Potláča tiež aktivitu matrixových metaloproteináz, ktoré sa zúčastňujú na procese degradácie elastínu, čím napomáha udržať pružnosť pľúcneho, ako i cievneho tkaniva.
Pomáha tiež znížiť zhlukovanie krvných doštičiek, má významný antitrombotický účinok, čo je dôležitá správa tak pre ľudí infikovaných SARS-CoV-2, ako aj zaočkovaných vakcínami proti COVID-19, ktorí majú zvýšené riziko tromboembolických príhod.
Znásobujú obranný potenciál
Rutín, podobne ako kvercetín, má nezastupiteľnú úlohu pri znižovaní priepustnosti kapilár, pomáha zabrániť nadmernej krvácavosti, ktorá sa prejavuje tvorbou modrín a spolu s hesperidínom podporujú redukciu zápalov. Účinok spomínaných bioflavonoidov v prípravku Jamieson Vitamín C Complex Premium znásobuje prítomnosť resveratrolu, extraktu z hroznových jadierok, ako aj piperínu, extraktu z čierneho korenia, ktoré rovnako disponujú silnými antioxidačnými, protizápalovými a antimikrobiálnymi vlastnosťami. Piperín zároveň zvyšuje vstrebateľnosť resveratrolu, ako aj ďalších prírodných účinných látok v prípravku obsiahnutých.
Väčšina z nás vníma imunitu hlavne v súvislosti s odolnosťou organizmu voči chrípke či prechladnutiu. Vedci však dnes čoraz intenzívnejšie skúmajú funkciu imunity a možnosti jej budovania aj v spojitosti s inými vážnymi ochoreniami – diabetom, onkologickými ochoreniami, zápalovými procesmi v organizme, napríklad osteoporózou, dnou, zápalmi prostaty, makulárnou degeneráciou očí, neurodegeneratívnymi poruchami, ako aj ischemickou chorobou srdca, atď. Preto využitiu unikátnych terapeutických vlastností bioflavonoidov v preventívnej, ako aj podpornej medikamentóznej liečbe v spojitosti s imunitou, venuje výskum stále širšiu pozornosť. Už dnes je zrejmé, že o účinkoch prírodných látok – antioxidantov, zvlášť niektorých bioflavonoidov, špeciálne kvercetínu, budeme počuť v tejto súvislosti oveľa viac. Pre nás bude rozhodujúca správna voľba doplnkov výživy s deklarovanými obsahovými látkami, pôvodom i stabilnou kvalitou, ako aj odporúčanie lekárnika, ktorý nám pomôže zorientovať sa pri ich výbere.
Výhodou čistá prírodná forma
Odborníci poukazujú na potrebu dbať počas celého roka o primerané dopĺňanie potrebných vitamínov, najlepšie v čistej prírodnej forme, napríklad v kanadských doplnkoch výživy Jamieson. Prípravky sú farmaceuticky testované na zaručenie účinnosti a klinickej čistoty – vďaka programu 360 Pure, ktorým spoločnosť Jamieson zaviedla do výrobnej praxe najnáročnejšie štandardy, podlieha totiž každý výživový doplnok z jej produkcie až 360 patentovaným krokom kvality. Výrobné postupy a kontrolné testy zabezpečujú maximálnu aktivitu a biologickú dostupnosť účinných látok. Najmodernejšia technológia biologicky aktívne látky chemicky nemení a nezbavuje prirodzených vlastností.
Kvalitné vitamíny Jamieson sú dostupné v lekárňach a na www.pharmshop.sk