Sladké poobedie

Kvalitné a chutné jedlo dokáže bezpochyby zlepšiť celý deň. Obed je čas, na ktorý sa všetci tešíme ale čo po ňom? Poobedie je najvhodnejšia chvíľa na niečo malé a sladké.

Malinová roláda

 

Počet porcií: 10 porcií

Potrebujeme: robot s nadstavcom metlička, stierku, sitko, veľký plech, papier na pečenie, kuchynskú textilnú utierku

 

Suroviny

Cesto

3 bielky

60 g kryštálového cukru Belbake

3 žĺtky

30 ml slnečnicového oleja Vita D'or

60 g hladkej múky Belbake

 

Krém

500 g mascarpone Italiamo

250 g šľahačky Deluxe Pilos (40 %)

100 g práškového cukru Belbake

 

Náplň

200 g malinového džemu Maribel

200 g čerstvých malín

 

Zdobenie

120 g čerstvých malín

15 g práškového cukru Belbake

mini pralinky J. D. Gross

čerstvá mäta

 

Postup

Korpus

Bielky šľaháme a keď sa začne tvoriť pena, postupne prisypávame cukor. Do nadýchanej peny opatrne, už len ručne, zapracujeme najprv žĺtky s olejom a potom preosiatu múku. Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 15 minút. Ešte teplý upečený korpus opatrne preklopíme na kuchynskú utierku, stiahneme papier a spolu s utierkou opatrne zrolujeme. Dávame pozor, aby korpus nepraskol. Takto ho necháme ho úplne vychladnúť.

Tip: Pri pečení dávame pozor. Ak by sa korpus pripiekol, nemohli by sme ho rolovať.

 

Krém

Všetky suroviny spolu vyšľaháme dotuha. Vychladnutý korpus rozrolujeme, potrieme džemom a asi polovicou krému (spodný okraj necháme voľný). Posypeme malinami, zrolujeme a prenesieme na servírovací podnos. Povrch potrieme zvyšným krémom. Roládu dozdobíme malinami obalenými v práškovom cukre, pralinkami a lístkami mäty.

 

Krémešová torta s jahodami

 

Počet porcií: 12 porcií

Potrebujeme: papier na pečenie, dva veľké plechy na pečenie, metličku, potravinársku fóliu, robot s nadstavcom metlička, okrúhlu formu s vyberateľným dnom a priemerom cca 22 cm, malé sitko, flambovaciu pištoľ

 

Suroviny

2 lístkové cestá Chef Select & You

300 ml jahodového sirupu (alebo

malinového či lesné ovocie)

200 ml vlažnej vody

1 vajce

2 žĺtky

40 g Zlatého klasu

30 g hladkej múky Belbake

30 g kryštálového cukru Belbake

50 g masla Pilos

500 g šľahačky Deluxe Pilos (40 %)

500 g čerstvých jahôd

50 g práškového cukru Belbake

 

Postup

Cesto rozrolujeme, poprepichujeme vidličkou a aj s papierom prenesieme na plech. Prikryjeme ďalším papierom na pečenie a zaťažíme druhým plechom. Medzi plechmi pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C približne 20 minút. Rovnakým spôsobom upečieme aj druhé cesto.

 

Sirup spolu so 150 ml vody necháme zovrieť v hrnci. Medzitým vymiešame vajce so žĺtkami, Zlatým klasom, múkou, cukrom a 50 ml vody dohladka. Do vaječnej zmesi prilejeme trochu horúceho sirupu a premiešame. Následne zmes vlejeme naspäť do hrnca so zvyšným sirupom a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Odstavíme a vmiešame maslo. Prelejeme do misky, povrch prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.

 

Studenú šľahačku vyšľaháme dotuha. Postupne po lyžiciach zašľaháme rozmiešaný puding.

 

Z oboch vychladnutých ciest pomocou formy vyrežeme kruh. Na dno tortovej formy uložíme vykrojený kruh. Očistené jahody pozdĺžne prerežeme na polovice. Uložíme ich tesne vedľa seba reznou stranou k bokom formy a špicom smerom hore dookola celej formy. Zopár jahôd si môžeme odložiť na zdobenie a zvyšné nakrájame na malé kúsky, ktoré uložíme do stredu torty. Krém opatrne povtláčame najprv k okrajom a potom nanesieme aj do stredu. Povrchu uhladíme, prikryjeme zvyšným cestom a necháme stuhnúť aspoň 3 hodiny v chladničke.

 

Servírovanie

Pomocou flambovacej pištole alebo utierky namočenej v horúcej vode zohrejeme boky formy a stuhnutú tortu opatrne vyberieme. Boky uhladíme a povrch posypeme cukrom.

Ananásový pohár s kokosovým krémom

 

Počet porcií: 6 porcie

Potrebujeme: sitko, robot s nadstavcom metlička, dve cukrárske vrecká bez špičky, 6 pohárov s objemom cca 250 ml

 

Suroviny

Pšenová vrstva

150 g pšena Campo Largo

50 g strúhaného kokosu Belbake

1 konzerva (400 ml) kokosového mlieka Light

50 g medu

 

Krémová vrstva

500 g plnotučného kokosového mlieka (tuhá časť)

250 g mascarpone Lovilio

40 g medu

50 g strúhaného kokosu Belbake

40 ml tuzemáku Alliance

 

Ananásová vrstva

1 čerstvý ananás alebo 2 konzervy

ananásových kúskov Freshona

šťava z ½ citróna

40 g medu

1 hrsť čerstvej mäty

 

Ozdoba

hoblinky kokosu alebo mandľové lupienky

 

Postup

 

Pšenová vrstva

Pšeno prepláchneme, zmiešame s kokosom a kokosovým mliekom. Varíme približne 10 minút do zhustnutia. Potom odstavíme, ochutíme medom a necháme vychladnúť.

 

Krémová vrstva

V robote vyšľaháme tuhú časť kokosového mlieka spolu s mascarpone a medom dotuha. Potom pridáme kokos, tuzemák a krátko šľaháme do spojenia.

 

Ananásová vrstva

Očistený ananás pozdĺžne prekrojíme na štvrtiny a vyrežeme tvrdú stredovú časť. Ananás nakrájame na menšie kúsky, zmiešame s citrónovou šťavou, medom a nasekanými lístkami mäty.

 

Vychladnutým pšenom naplníme cukrárske vrecko bez špičky. Druhé vrecko naplníme krémom. Do pohára nanesieme najprv pšenovú, potom krémovú a nakoniec ananásovú vrstvu. Postup zopakujeme a ukončíme ananásom. Dozdobíme hoblinkami kokosu a lístkami mäty.

 

Všetky recepty nájdete na webe Kuchyňa Lidla - kuchynalidla.sk

 

Patrí do vydania