Kvalitné a chutné jedlo dokáže bezpochyby zlepšiť celý deň. Obed je čas, na ktorý sa všetci tešíme ale čo po ňom? Poobedie je najvhodnejšia chvíľa na niečo malé a sladké.
Malinová roláda
Počet porcií: 10 porcií
Potrebujeme: robot s nadstavcom metlička, stierku, sitko, veľký plech, papier na pečenie, kuchynskú textilnú utierku
Suroviny
Cesto
3 bielky
60 g kryštálového cukru Belbake
3 žĺtky
30 ml slnečnicového oleja Vita D'or
60 g hladkej múky Belbake
Krém
500 g mascarpone Italiamo
250 g šľahačky Deluxe Pilos (40 %)
100 g práškového cukru Belbake
Náplň
200 g malinového džemu Maribel
200 g čerstvých malín
Zdobenie
120 g čerstvých malín
15 g práškového cukru Belbake
mini pralinky J. D. Gross
čerstvá mäta
Postup
Korpus
Bielky šľaháme a keď sa začne tvoriť pena, postupne prisypávame cukor. Do nadýchanej peny opatrne, už len ručne, zapracujeme najprv žĺtky s olejom a potom preosiatu múku. Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 15 minút. Ešte teplý upečený korpus opatrne preklopíme na kuchynskú utierku, stiahneme papier a spolu s utierkou opatrne zrolujeme. Dávame pozor, aby korpus nepraskol. Takto ho necháme ho úplne vychladnúť.
Tip: Pri pečení dávame pozor. Ak by sa korpus pripiekol, nemohli by sme ho rolovať.
Krém
Všetky suroviny spolu vyšľaháme dotuha. Vychladnutý korpus rozrolujeme, potrieme džemom a asi polovicou krému (spodný okraj necháme voľný). Posypeme malinami, zrolujeme a prenesieme na servírovací podnos. Povrch potrieme zvyšným krémom. Roládu dozdobíme malinami obalenými v práškovom cukre, pralinkami a lístkami mäty.
Krémešová torta s jahodami
Počet porcií: 12 porcií
Potrebujeme: papier na pečenie, dva veľké plechy na pečenie, metličku, potravinársku fóliu, robot s nadstavcom metlička, okrúhlu formu s vyberateľným dnom a priemerom cca 22 cm, malé sitko, flambovaciu pištoľ
Suroviny
2 lístkové cestá Chef Select & You
300 ml jahodového sirupu (alebo
malinového či lesné ovocie)
200 ml vlažnej vody
1 vajce
2 žĺtky
40 g Zlatého klasu
30 g hladkej múky Belbake
30 g kryštálového cukru Belbake
50 g masla Pilos
500 g šľahačky Deluxe Pilos (40 %)
500 g čerstvých jahôd
50 g práškového cukru Belbake
Postup
Cesto rozrolujeme, poprepichujeme vidličkou a aj s papierom prenesieme na plech. Prikryjeme ďalším papierom na pečenie a zaťažíme druhým plechom. Medzi plechmi pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C približne 20 minút. Rovnakým spôsobom upečieme aj druhé cesto.
Sirup spolu so 150 ml vody necháme zovrieť v hrnci. Medzitým vymiešame vajce so žĺtkami, Zlatým klasom, múkou, cukrom a 50 ml vody dohladka. Do vaječnej zmesi prilejeme trochu horúceho sirupu a premiešame. Následne zmes vlejeme naspäť do hrnca so zvyšným sirupom a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Odstavíme a vmiešame maslo. Prelejeme do misky, povrch prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
Studenú šľahačku vyšľaháme dotuha. Postupne po lyžiciach zašľaháme rozmiešaný puding.
Z oboch vychladnutých ciest pomocou formy vyrežeme kruh. Na dno tortovej formy uložíme vykrojený kruh. Očistené jahody pozdĺžne prerežeme na polovice. Uložíme ich tesne vedľa seba reznou stranou k bokom formy a špicom smerom hore dookola celej formy. Zopár jahôd si môžeme odložiť na zdobenie a zvyšné nakrájame na malé kúsky, ktoré uložíme do stredu torty. Krém opatrne povtláčame najprv k okrajom a potom nanesieme aj do stredu. Povrchu uhladíme, prikryjeme zvyšným cestom a necháme stuhnúť aspoň 3 hodiny v chladničke.
Servírovanie
Pomocou flambovacej pištole alebo utierky namočenej v horúcej vode zohrejeme boky formy a stuhnutú tortu opatrne vyberieme. Boky uhladíme a povrch posypeme cukrom.
Ananásový pohár s kokosovým krémom
Počet porcií: 6 porcie
Potrebujeme: sitko, robot s nadstavcom metlička, dve cukrárske vrecká bez špičky, 6 pohárov s objemom cca 250 ml
Suroviny
Pšenová vrstva
150 g pšena Campo Largo
50 g strúhaného kokosu Belbake
1 konzerva (400 ml) kokosového mlieka Light
50 g medu
Krémová vrstva
500 g plnotučného kokosového mlieka (tuhá časť)
250 g mascarpone Lovilio
40 g medu
50 g strúhaného kokosu Belbake
40 ml tuzemáku Alliance
Ananásová vrstva
1 čerstvý ananás alebo 2 konzervy
ananásových kúskov Freshona
šťava z ½ citróna
40 g medu
1 hrsť čerstvej mäty
Ozdoba
hoblinky kokosu alebo mandľové lupienky
Postup
Pšenová vrstva
Pšeno prepláchneme, zmiešame s kokosom a kokosovým mliekom. Varíme približne 10 minút do zhustnutia. Potom odstavíme, ochutíme medom a necháme vychladnúť.
Krémová vrstva
V robote vyšľaháme tuhú časť kokosového mlieka spolu s mascarpone a medom dotuha. Potom pridáme kokos, tuzemák a krátko šľaháme do spojenia.
Ananásová vrstva
Očistený ananás pozdĺžne prekrojíme na štvrtiny a vyrežeme tvrdú stredovú časť. Ananás nakrájame na menšie kúsky, zmiešame s citrónovou šťavou, medom a nasekanými lístkami mäty.
Vychladnutým pšenom naplníme cukrárske vrecko bez špičky. Druhé vrecko naplníme krémom. Do pohára nanesieme najprv pšenovú, potom krémovú a nakoniec ananásovú vrstvu. Postup zopakujeme a ukončíme ananásom. Dozdobíme hoblinkami kokosu a lístkami mäty.
Všetky recepty nájdete na webe Kuchyňa Lidla - kuchynalidla.sk