Oslávte Valentína doma a staňte sa skutočnou cukrárkou. Pripravte prekvapenie pre rodinu v podobe sladkého valentínskeho srdca, alebo tradičných šišiek, či doliek. Deti sa budú tešiť a môžete ich zapojiť do kreatívnej činnosti. Keďže máme stále lockdown, suroviny si nakúpte v predstihu v obchodnom reťazci Lidl a uživajte si spolu doma valentínsky deň.
Medové srdce s tvarohovým krémom a ovocím
Počet porcií: 16
Korpus
150 g masla Pilos, 225 g práškového cukru Castello, 75 g medu, 3 vajíčka, 675 g hladkej múky Castello, 2 lyžičky sódy bikarbóny.
Náplň
200 g bielej čokolády Fin Carré, 500 g mascarpone Lovilio, 750 g roztierateľného tvarohu Pilos, 80 g medu, 250 g smotany na šľahanie Pilos (33 %), 300 g malinového džemu Maribel.
Ozdoba
100 g jahôd, 100 g malín, 100 g čučoriedok, 100 g mini praliniek J. D. Gross.
Potrebujeme
Robot s nadstavcom lopatka a metlička, potravinársku fóliu, stierku, valček, šablónu na srdce (vonkajšie rozmery: 32 × 23 cm, vnútorné rozmery: 20 × 11 cm), 3 veľké plechy vystlané papierom na pečenie, misku na vodný kúpeľ, cukrárske vrecko s hladkou špičkou, cukrárske vrecko bez špičky.
Čas tuhnutia: 8 hodín (ideálne cez noc)
Korpus
V hrnci na miernom ohni rozpustíme maslo s cukrom a medom. Zmes prelejeme do robota a za stáleho miešania necháme mierne vychladnúť. Potom dôkladne zašľaháme najprv po jednom vajíčka a potom múku so sódou bikarbónou. Vymiesené cesto zabalíme do fólie a necháme aspoň 30 minút odležať v chladničke. Potom ho rozdelíme na 3 rovnaké časti. Každú rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej ploche a pomocou šablóny z nich vyrežeme tvar srdca.
Tip: Zo zvyšného cesta môžeme upiecť medové sušienky, ktorými na záver tortu dozdobíme.
Vzniknuté 3 srdcia preložíme na plechy vystlané papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 10 minút. Upečené ich necháme vychladnúť.
Náplň
Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu. Mascarpone, tvaroh, med a smotanu vyšľaháme do polotuha. Prilejeme vlažnú rozpustenú čokoládu a rýchlo zašľaháme do tuha. Krémom naplníme cukrárske vrecko s hladkou špičkou. Malinový džem prenesieme do cukrárskeho vrecka bez špičky. Na spodný plát cesta ozdobne na vonkajší a vnútorný okraj nanesieme krém. Do stredu pridáme najprv džem a potom krém. Opatrne položíme druhý plát, jemne pritlačíme a postup zopakujeme. Ukončíme posledným plátom cesta a ozdobíme zvyšným krémom. Na vrch poukladáme čerstvé ovocie a pralinky alebo sušienky upečené zo zvyšného cesta. Aby medové pláty zmäkli a krém stuhol, tortu necháme odležať v chladničke ideálne cez noc.
Jablkové šišky s javorovým sirupom
Počet porcií: 12
Suroviny
Šišky
130 g hladkej múky Belbake, 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva, štipka soli Castello, 30 g trstinového cukru Belbake, 1 lyžička mletej škorice Kania, 130 ml mlieka Pilos (3,5 %), 1 celé vajce, 1 žĺtok, 3 jablká, 800 ml slnečnicového oleja Vita D´or (na vyprážanie).
Poleva
150 g práškového cukru Castello, ½ lyžičky mletej škorice Kania, 30 ml javorového sirupu Maribel, šťava z ½ citróna.
POSTUP
Šišky
V miske zmiešame všetky sypké suroviny. Potom prilejeme mlieko, celé vajce, žĺtok a premiešame. Nakoniec do cesta zapracujeme ošúpané jablká zbavené jadrovníkov a nakrájané na malé kocky. Z cesta naberáme šišky, ktoré vyprážame v rozpálenom oleji asi 3 minúty z obidvoch strán dozlatista. Potom ich preložíme na papierové utierky, aby sme odsali prebytočný tuk.
Poleva
V miske spolu vymiešame všetky suroviny dohladka.
Servírovanie
Šišky servírujeme ešte teplé a preliate polevou.
Dolky s malinovou penou
Dolky
500 ml mlieka Pilos (3,5 %), 21 g čerstvého droždia, 30 g kryštálového cukru Castello, 400 g polohrubej múky Castello, 1 vajce, štipka soli Castello, 200 g bravčovej masti Pikok (na vyprážanie).
Malinová pena
100 g bielkov, 125 g kryštálového cukru Castello, 250 g malín (čerstvé alebo mrazené).
Servírovanie
100 g malinového džemu Maribel, 125 g čerstvých malín, 30 g práškového cukru.
Potrebujeme
Robot s nadstavcom hák a metlička, misku na vodný kúpeľ, stierku, panvicu na dolky, štetec na potieranie, kuchynské papierové utierky a sitko.
Dolky
Vo vlažnom mlieku rozmiešame rozdrobené droždie, cukor a lyžicu múky. Necháme na teplom mieste približne 5 minút podkysnúť. V robote s hákovým nadstavcom vymiesime zvyšnú múku spolu s vajíčkom, štipkou soli a pripraveným kváskom. Po približne 5 minútach vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 45 minút kysnúť, kým zdvojnásobí objem.
Malinová pena
Bielky spolu s kryštálovým cukrom šľaháme vo vodnom kúpeli, kým sa cukor rozpustí a zmes je horúca na dotyk (cca 70 °C). Horúce ich preložíme do robota s nadstavcom metlička a šľaháme do vychladnutia. Medzitým maliny rozpučíme vidličkou. Potom ich zapracujeme do snehu. Rozohriatu panvicu vymažeme masťou. Dolky pečieme z obidvoch strán do zlatista. Hotové ich preložíme na kuchynské utierky, aby sme ich zbavili prebytočného tuku.
Servírovanie
Dolky podávame s džemom a penou, dozdobené malinami a práškovým cukrom.