Pre nový život i zdravé srdce

Kyselina listová je súčasťou génov a chromozómov každej bunky. Keďže je kľúčovým vitamínom pre správny vývoj dieťaťa, o jej dostatočný príjem by mali dbať najmä ženy, ktoré plánujú otehotnieť i ženy počas tehotenstva. Tento zaujímavý vitamín, ktorý sa označuje aj ako vitamín optimizmu, dohliada tiež na celkovú psychickú pohodu a spoločne s ďalšími vitamínmi radu B podporuje zdravie srdca a ciev, ako aj pamäti.

Prečo by mala mať kyselina listová prím v tehotenskom jedálničku?

Tento zaujímavý vitamín sa podieľa na procese delenia buniek, čím prispieva k rastu zárodočných tkanív počas tehotenstva. Pod dohľadom má všetky procesy bunkového delenia a rastu – tvorbu červených krviniek, syntézu DNA (molekuly nesúce genetickú informáciu), rast tkanív a funkciu buniek. Má priaznivý vplyv na regulárny vývoj bielych krviniek a normálny spôsob rastu. Jeho nedostatok v organizme žien môže mať na svedomí reprodukčné problémy, potrat či predčasný pôrod, abláciu placenty, zvýšenú hladinu homocysteínu, nízku pôrodnú hmotnosť novorodenca. Kyselina listová dohliada na optimálny vývoj nervovej sústavy dieťaťa, pomáha chrániť dieťa pred poruchami neurálnej trubice, mozgu i ďalšími závažnými komplikáciami. Príjem kyseliny listovej pred otehotnením a na počiatku tehotenstva pôsobí ako účinná prevencia vrodených zdravotných problémov dieťaťa – znižuje ich riziko až o 50 –70 %.

 

Pred otehotnením by ženy mali užívať 400 µg kyseliny listovej denne, a to v potravinovej forme doplnenej výživovým doplnkom – keďže miecha a mozog dieťaťa sa vyvíjajú v prvých týždňoch tehotenstva, je vhodné kyselinu listovú prijímať aj niekoľko mesiacov pred plánovaným otehotnením. Tehotná žena by mala jej denný príjem zvýšiť na dvojnásobok, najlepšie vo forme prírodného, dobre vstrebateľného doplnku výživy. Pri dojčení potreba kyseliny listovej vzrastá v ešte väčšej miere, podľa prof. MUDr. RNDr. Vilíma Šimánka, DrSc. z Ústavu lekárskej chémie a biochémie Univerzity Palackého v Olomouci, v tomto čase potrebuje organizmus matky dopĺňať si až 1 000 µg za deň.

 

Pre zdravie mamičky aj dieťaťa

Dôležitým doplnkom výživy na podporu zdravia tehotných žien, dojčiacich matiek a pre fyzický i duševný vývoj detského organizmu, je tiež jedinečný komplex prírodných vitamínov, minerálov a ďalších živín v multivitamíne Prenatal COMPLETE s identickým obsahom kyseliny listovej – 1 000 µg/kapsula. Prípravok pomáha znížiť riziko možných porúch vývinu dieťaťa, podporuje tvorbu materského mlieka, urýchľuje popôrodné zotavenie a posilňuje imunitu.

 

Pohladenie nervov

Za výdatnej pomoci kyseliny listovej sa v mozgových a nervových bunkách tvoria tzv. hormóny šťastia, serotonín a noradrenalín, ktoré významne podporujú dobrú náladu a duševnú sviežosť. Navodzujú pohodu, zaháňajú únavu, zvyšujú schopnosť koncentrácie a pôsobia proti depresiám. Posledné výskumy poukázali na fakt, že asi 30 % nervovo labilných pacientov má výrazne zníženú hladinu kyseliny listovej v krvi.

 

Znižovanie hladiny homocysteínu– s podporou vitamínov B6 a B12

 

Služba srdcu a cievam

Máte vysoký krvný tlak, trpíte kardiovaskulárnymi ochoreniami? Je pravdepodobné, že v krvi máte vyššiu hladinu homocys­teínu, ktorá škodí vášmu srdcu a cievam. Homocysteín je aminokyselina, ktorá sa prirodzene vytvára v tele pri metabolických reakciách. Ak je jeho metabolizmus narušený, dochádza k jeho nežiaducemu hromadeniu, zvýšeniu hladiny v krvnej plazme. Túto aminokyselinu v roku 1922 objavil nositeľ Nobelovej ceny Vincent Du Vigneaud a popísal ju ako toxickú látku. Avšak až súčasné výskumy ukázali, v čom spočíva jeho toxicita. V poruchovej metabolizácii, ktorú má na svedomí nedostatok kyseliny listovej spolu s vitamínmi B6 a B12 v našom organizme! Bez kyseliny listovej nemôže prebehnúť premena homocysteínu na neškodnú látku. Zostávajúce dva vitamíny – B6 a B12 – sú kofaktory enzýmov, ktoré túto premenu zabezpečujú. Bez ich podpory enzýmy strácajú funkčnosť a klesá výkon biochemických procesov, ktoré tieto enzýmy riadia a od ktorých závisí naše zdravie a život. Nemetabolizovaný homocysteín preniká do krvi, kde sa hromadí a začína sa jeho patologické pôsobenie. Odnášajú si to najmä naše srdce a cievy.

 

Pokrm pre mozog

K zaujímavému poznatku dospel nedávno tiež tím profesora Smitha z oxfordskej univerzity. U pacientov so zníženými kognitívnymi funkciami, u ktorých výskumníci zaznamenali zvýšenú hladinu homocysteínu v krvnom sére, preukázali pri podávaní kyseliny listovej spolu s vitamínmi B6 a B12 zlepšenie vitálnych prejavov. Zaznamenali u nich podstatné spomalenie až úplné zastavenie straty pamäti. Výskumníci vo svojej rozsiahlej štúdii poukázali na závažný fakt, že zvýšenú hladinu homocysteínu súvisiacu s chronickým nedostatkom vitamínov skupiny B má viac ako polovica obyvateľov vyspelých krajín. Pokiaľ teda nemá telo k dispozícii týchto vitamínov dostatok, homocysteín sa môže hromadiť a spôsobovať problémy. Ľuďom so zvýšenou hladinou homocysteínu v krvi preto odborníci odporúčajú užívanie tejto trojice vitamínov vo forme tzv. antihomocysteínového komplexu.

 

Jedinečný efekt ich spoločného dosahu na znižovanie hladiny homocysteínu bol pre kanadskú firmu Jamieson Laboratories podnetom pri rozhodnutí vyrobiť originálny prírodný výživový doplnok – Antihomocysteínový komplex. Synergické pôsobenie kyseliny listovej (800 µg) a vitamínov B6 (75 mg) a B12 (150 µg) v tomto výrobku pomáha redukovať nadmernú hladinu homocysteínu a pozitívne tak vplýva na zdravie srdcovo-cievneho systému. Napomáha znížiť riziko ischemickej choroby srdca, infarktu myokardu, hypertenzie, predčasných potratov i porúch vo vývoji nervovej sústavy. Je zároveň aj účinnou prevenciou neurodegenerácie a demencie.

 

Antihomocysteínová terapia tak podporuje vitálne funkcie organizmu a zlepšuje kvalitu života až do vyššieho veku. Snahou výskumníkov pri príprave antihomocysteínového komplexu bolo nielen podporiť dosiahnutie vysokého veku, ale predovšetkým výživovou intervenciou na posilnenie funkcií srdca, mozgu a nervovej sústavy docieliť možnosť užívať si ho v plnom zdraví.

 

Predávkovanie kyselinou listovou môže zhoršiť vstrebávanie zinku, a tým znížiť jeho dostupnosť v organizme.

 

Varovné príznaky nedostatku kyseliny listovej

• únava, roztržitosť, podráždenosť, nervozita, oslabenie pamäti

• nepokoj, pocity strachu, neistota, strata radosti zo života

• poruchy spánku, rastu a trávenia, strata hmotnosti, anémia

• zápaly jazyka, sliznice úst a krvácanie ďasien

• predčasné šedivenie vlasov

 

-------------

*Občianske združenie spotrebiteľov TEST založené v roku 1992 v Českej republike nakupuje všetky testované produkty tak, ako bežní spotrebitelia – v maloobchodnej sieti. Ich výber prebieha teda nezávisle od výrobcov a dovozcov, výhradne na základe prieskumu trhu a priania spotrebiteľov. Testovanie výrobkov uskutočňuje v odborných laboratóriách a skúšobniach a s výsledkami testov oboznamuje spotrebiteľov prostredníctvom nezávislého časopisu d-Test (od roku 2009 poskytuje svoje služby a informácie aj spotrebiteľom na Slovensku). Občianske združenie TEST je jediná organizácia v Českej republike a na Slovensku spĺňajúca najnáročnejšie kritériá pre zapojenie sa do medzinárodných testov. Objektívne testy publikované v časopise d-Test uznáva tiež Európska komisia.

-------------

 

Ktoré potraviny sú zdrojom kyseliny listovej?

Kyselina listová sa nachádza v zelenej zelenine s veľkými listami – napríklad v kapuste či špenáte alebo v brokolici. Jej podiel v ovocí je naopak veľmi malý, okrem pomarančov, banánov a melónov. Nájdeme ju tiež vo vaječnom žĺtku, mliečnych výrobkoch, strukovinách, ryži či cestovinách, ako aj v hovädzej, bravčovej a tresčej pečeni. Veľké množstvo kyseliny listovej sa nachádza tiež v pivovarských kvasniciach. Pozor však na tepelnú úpravu potravín, varením sa takmer úplne zničí už za niekoľko minút.

 

A ako je to s doplnkami výživy s kyselinou listovou?

Obsahujú účinnú látku v deklarovanom množstve, tak ako to sľubujú na etikete výrobku? Odpoveď na túto otázku dal nedávno renomovaný časopis d-Test, ktorého vydavateľom je Občianske združenie spotrebiteľov TEST*. Chemickým analýzam na obsah kyseliny listovej podrobil 20 výživových doplnkov.

 

Najviac účinnej látky v jednej tablete bolo nezávislým testovaním zistené pri kanadskom prírodnom vitamíne Jamieson Folic Acid 1 000 µg/1mg (ešte viac ako bolo deklarované výrobcom), ktorému v celkovom hodnotení, zahŕňajúcom zároveň aj maximálnu výdrž jedného balenia (s počtom dní 100/3,3 mesiacov) patrí 2. miesto.

 

Prírodnú kyselinu listovú Jamieson možno označiť doslova za triumf vlastného firemného výskumu a vývoja kanadského výrobcu prírodných vitamínov Jamieson Laboratories. Vyrába sa z prírodných surovín, ktoré neobsahujú žiadne cukry ani konzervačné látky. Pre organizmus je biologicky dostupnejšia, telo ju vie lepšie spracovať ako syntetické vitamíny.

Patrí do vydania