Medovníky, vanilkové rožky, medvedie labky, alkohol, kapustnica, klobásky, vyprážaný kapor s majonézovým šalátom, opekance, makovník a orechovník... Dobroty, ktoré aj za cenu žalúdočných ťažkostí neodmysliteľne patria na štedrovečerný stôl. V snahe čo najviac obohatiť štedrovečerný stôl, nemáme žiadne zábrany. Na Vianoce je predsa všetko dovolené. Lekári v pohotovostných ambulanciách však vedia svoje – tam „ratujú“ ľudí s vysokým krvným tlakom, so zvýšeným obsahom cukru v krvi i tráviacimi ťažkosťami... Napriek spomínaným ťažkostiam je ťažké predstaviť si Vianoce bez maškŕt?
V striedmosti je veľkosť človeka Hojnosť a štedrosť sú síce spojené s atmosférou Vianoc, ale nemajú byť cieľom, iba jednou z možností, ako ich osláviť. Vianoce majú predovšetkým duchovný rozmer. Rodinná pohoda sa dá prežiť aj vtedy, keď si odoprieme napríklad dupľu kapustnice. Skôr sa treba vrátiť k zvyklostiam našich starých rodičov, ktorí od stola vstávali nie s plným bruchom, ale s pocitom radosti, že sa stretli najbližší. Mali by sme si uvedomiť, že práve v určitej striedmosti je veľkosť človeka. Uvarme si len toľko, koľko naraz zjeme. Najnebezpečnejšie sú vývary z mäsa a jedlá s mliekom a smotanou. Preto jedlo z predchádzajúceho dňa niekomu spôsobuje črevné ťažkosti. Hrozia najmä malým deťom. Z hľadiska správnej výživy by sme nemali robiť kapustnicu v takej podobe, aká sa robí vo väčšine domácností. Mali by sme ju pripraviť len s hríbmi a smotanou alebo s mäsom a klobáskou – teda nekombinovať všetko dokopy. Ani zemiakový šalát nemusí byť s majonézou. Stačí, ak ho zalejeme sladkokyslým nálevom. Takýto šalát pokojne môžeme konzumovať aj na druhý deň. Počas sviatkov útočíme na náš žalúdok nielen vyprážanou rybou, kapustnicou, ale aj sladkosťami, predovšetkým s makom a orechmi. Zabúdame, že orechy a olejnaté semená sú zdravé predovšetkým v surovom stave. Po upečení sú ťažšie stráviteľné – trávia 6 až 8 hodín.
Viac sa dočítate v decembrovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.