Strava národov

Prečo v niektorých častiach sveta nepoznajú rakovinu? Fakt, že strava výrazne ovplyvňuje naše zdravie, si už dnes nedovolí poprieť nikto. Niektorí odborníci dokonca tvrdia, že práve nesprávne zloženie jedálneho lístka môže až za 90% všetkých chorôb. Existujú však ľudské spoločenstvá, ktorých členovia sa vďaka stravovacím návykom tešia dobrému zdraviu, dlhovekosti a nikdy nepočuli o onkologických ochoreniach. Aké je ich tajomstvo?

 

 

Ak by ste sa v roku 1952 stretli s doktorom Ernstom T. Krebsom mladším, vypočuli by ste si práve v spojitosti s rakovinou veľmi zaujímavú „vitamínovú teóriu“. Dok - tor Krebs totiž ako biochemik za vznikom tejto choroby nevidel záhadný vírus či toxín, ale predovšetkým nedostatok konkrétnej látky, ktorá sa v priebehu stáročí zo stravy človeka vytratila. Túto látku zo skupiny nitrilosidov označil na základe jej vlastností ako vitamín B17, dnes je známa pod názvami B17, laetril či amygdalín. Faktom je, že zlúčenina vyskytujúca sa najmä v semenách rastlín, ako sú horké mandle, marhule, trnky, čerešne, broskyne a slivky, sa na našom jedálnom lístku už takmer nenachádza. Na zemi sú miesta, kde B17 ľudia v potrave hojne prijímajú – a na ne sa sústredila pozornosť vedcov.

 

Tajomstvo kmeňa Hunza

 

Medzi kultúry rakovinou prakticky nedotknuté patria napríklad ľudia z malého himalájskeho kráľovstva Hunza ležiaceho medzi západným Pakistanom, Indiou a Čínou. Povestná dlhovekosť a dobré zdravie jeho obyvateľov do tejto oblasti pritiahli mnoho lekárskych tímov, ktoré si v miestnej komunite rýchlo všimli absenciu onkologických problémov a začali hľadať vysvetlenie. Uznávaná veda nie je celkom schopná túto skutočnosť objasniť, za zmienku však stojí, že tradičná strava v kráľovstve Hunza obsahuje asi dvestokrát viac nitrilosidov než diéta priemerného Američana.

 


Viac sa dočítate vo februárovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania