Prevencia nad zlato!

Návštevy urologickej ambulancie nepatria k okamihom, na ktoré sa tešíme. Tento fakt vyplýva nielen zo skúseností, ale vypovedajú o ňom aj štatistiky. Tie deklarujú nízku preventívnu iniciatívu (ne)urologických pacientov. Čo sa skrýva za touto skutočnosťou? Obavy, strach, ľahostajnosť alebo nedostatočná informovanosť? Pátrali sme po príčinách.

Bezplatná urologická prehliadka. Pre koho?

Prvým z dôvodov, kvôli ktorému nie sú slovenskí urológovia preťažení preventívnymi vyšetreniami a prípadnou diagnostikou, je nevedomosť pacientov, na čo im vyplýva nárok zo zdravotného poistenia. Kto má teda právo na bezplatnú preventívnu urologickú prehliadku? V prípade zdravých mužov bez akejkoľvek genetickej predispozície a zaťaženej rodinnej anamnézy rozhoduje vek. Muži nad 50 rokov majú z verejného zdravotného poistenia nárok na návštevu urológia raz za tri roky. Zámerom vyšetrenia je prevencia a včasné odhalenie nežiaduceho ochorenia, napríklad nádoru prostaty. U pánov v strednom veku, t. j. nad 40 rokov, s pozitívnou anamnézou na karcinóm prostaty je bezplatné urologické vyšetrenie podmienené hladinou onkomarkera PSA (prostata), a to vo frekvencii raz za jeden až tri roky. Právo na urologickú prevenciu má svoje opodstatnenie. Je ním raná diagnostika a okamžitá, akútna liečba. Keď ide o zdravie, mnohokrát rozhodujú sekundy. Prísť k urológovi o päť minút dvanásť je efektívnejšie než pár minút po celej.

 

Nepríjemné vyšetrenie? Strašiak, ktorý nie je namieste!

Ďalšou príčinou je odstrašujúca predstava o vyšetrení, ktoré pacienta čaká v urologickej ambulancii. Ako prebieha urologická preventívna prehliadka?

 


Viac sa dočítate vo februárovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania