Aj srdce môže spôsobiť mozgovú porážku!

Kardiovaskulárne choroby patria na Slovensku k najčastejším príčinám úmrtia a choré srdce môže byť dokonca aj príčinou mozgovej porážky! Na tento dôležitý fakt upozornila edukačná kampaň pod názvom Aj srdce môže spôsobiť porážku!, ktorá odštartovala 12. septembra v Bratislave, pokračovala v Banskej Bystrici, Nitre, Žiline a skončila sa 3. októbra v Košiciach.

Fibrilácia predsiení srdca – kardiovaskulárna epidémia 21. storočia

Na frekventovaných miestach týchto miest tím odborníkov záujemcom bezplatne meral tlak a poskytoval informácie o fibrilácii predsiení srdca, ktorá je najčastejšou poruchou srdcového rytmu a považuje sa za kardiovaskulárnu epidémiu 21. storočia. Záujemcovia sa mohli poprechádzať v unikátnom nadrozmernom modeli srdca (3,5×6 metra), skúmať zákutia pravej i ľavej predsiene a komory a spoznať miesto, kde sa v prípade fibrilácie predsiení môže ukrývať zákerná krvná zrazenina – trombus i dôvod jej vzniku.

 

Čo je príčinou vzniku krvnej zrazeniny?

Podľa hlavného garanta projektu, prednostu Kardiologickej kliniky NÚSCH prof. MUDr. Roberta Hatalu, PhD., FESC, FACC, zodpovednosť za ňu nesie práve fibrilácia predsiení. „Keďže pri fibrilácii predsiení ľavá predsieň nepracuje pravidelne a normálne, ale nepravidelne sa chveje, stagnuje tu krv, čo vedie k vytvoreniu krvnej zrazeniny,” upozorňuje Robert Hatala. „Krvná zrazenina sa môže uvoľniť a vycestovať s krvným prúdom na rôzne miesta v tele, najčastejšie však cievami do mozgu, obličiek a nôh. Najobávanejšie a najzávažnejšie je postihnutie mozgu. Tu spôsobí prerušenie prietoku krvi cez jeho časť a dochádza k tzv. mozgovej príhode – mozgovej porážke.” Ako uviedol, atriálna fibrilácia je najfrekventovanejšou poruchou srdcového rytmu pozorovanou v klinickej praxi. Postihuje asi 2 % obyvateľstva, má dosah na zdravie 5 až 6 miliónov Európanov. Na Slovensku ňou podľa odhadu kardiológov trpí až 150-tisíc ľudí a mnohí ďalší o tom ani nevedia. Prebieha u nich v tichej – asymtomatickej forme, a tým aj nediagnostikovanej poruche rytmu. Táto komplikácia má pritom život ohrozujúce dôsledky a až päťnásobne zvyšuje riziko, že pacient dostane cievnu mozgovú príhodu.

 

Ako sa fibrilácia predsiení prejavuje?

Atriálna – predsieňová fibrilácia zvyčajne dáva o sebe vedieť bolesťami na hrudníku, nepríjemným pocitom búšenia srdca v záchvatoch a jeho nepravidelnou činnosťou, výskytom závratov a dýchavičnosťou. Intenzita symptómov atriálnej fibrilácie väčšinou súvisí so srdcovou frekvenciou (rýchlosťou pulzu) – čím je vyššia, tým sú symptómy výraznejšie. Šťastie v nešťastí majú pacienti, ktorí fibriláciu predsiení pocitovo zachytia a včas vyhľadajú lekársku pomoc. Lekár zhodnotí riziko cievnej mozgovej príhody a v prípade potreby včas indikuje liečbu látkami, ktoré znižujú krvnú zrážavosť.Spomínané príznaky sa však nemusia prejaviť vôbec a rizikový stav srdca sa často zistí počas pravidelnej lekárskej prehliadky ako následok prechodenia „banálneho” ochorenia (chrípka, angína), novovzniknutých porúch činnosti štítnej žľazy či zvýšeného príjmu alkoholu alebo zakázaných podporných prostriedkov. Situáciu komplikujú výkyvy krvného tlaku, ktoré nemusia byť iba problémom vyššieho veku, ale objavujú sa z rozličných príčin aj u mladých ľudí. Predísť týmto problémom umožňuje systematická kontrola tlaku krvi v domácom prostredí už od mladšieho veku.

 

Odhalí výskyt atriálnej fibrilácie!

Atriálnu fibriláciu v ranom štádiu ochorenia, keď pacient ešte nepociťuje žiadne príznaky, dokáže odhaliť unikátna novinka švajčiarskej firmy microlife – digitálny tlakomer BP A200 PC AFIB! Táto svetová novinka umožňuje skríning a včasnú diagnostiku rizikových faktorov, ktoré vplývajú na vznik mozgovej príhody. Presne a spoľahlivo meria tlak krvi, pulz a identifikuje výskyt atriálnej – predsieňovej fib rilácie srdca. Pri jej opakovanom výskyte upozorňuje na nevyhnutnosť vyhľadať lekára. Na získanie presných hodnôt tlaku krvi využíva najmodernejšiu technológiu MAM. Ide o automatické 3-krát opakované, počítačovo vyhodnotené meranie, ktoré zodpovedá hodnotám krvného tlaku v stave pokoja. Tlakomer možno prostredníctvom USB kábla pripojiť k PC, ktorý prostredníctvom špeciálneho softvéru eviduje a vyhodnocuje namerané údaje. Prístroj je klinicky testovaný, má 5-ročnú záruku.

 

Rizikové faktory fibrilácie predsiení:

- Vysoký krvný tlak Ischemická choroba srdca

- Cukrovka Ochorenie/poškodenie mitrálnej chlopne Vrodené chyby srdca

- Zvýšená činnosť štítnej žľazy

- Embólia do pľúc

- Ochorenia pľúc (karcinóm, zápal pľúc)

Až 15 % mozgových príhod sa vyskytuje u pacientov s atriálnou fibriláciou, ktorá často sprevádza hypertenziu a diabetes mellitus! Sú častou príčinou hospitalizácie a ich závažnosť spočíva najmä v tom, že sa k nim môžu pridružiť život ohrozujúce komplikácie. Skúsme im predísť včas!

 

Podľa posledných odporúčaní hypertenziologických spoločností je optimálne krvný tlak monitorovať v pokoji domáceho prostredia a vyhodnocovať v ambulancii lekára.

 

Patrí do vydania