Vianočné sviatky, Silvester a Nový rok. Tešíme sa na ne celý rok. Chceme si oddýchnuť, zreparovať organizmus a nabrať nové sily, ktoré v ďalšom roku budeme zrejme potrebovať. Ale niekedy je opak pravdou. Bohatá ponuka jedál a nápojov je priamym útokom na naše telo. Neraz na to doplatí tráviaca sústava a tak si občas pokazíme aj tie dni, ktoré by mali byť v roku tie najkrajšie. Štedrý deň si mýlime so šted rosťou jedla, a to hlavne v tom, že všetko treba zjesť naraz, nekontrolovane a hlavne hala-bala.
Je pravda, že musíme jesť a piť, ale to neznamená, že pritom musíme robiť chyby, ktoré potom ľutujeme. Žiaľ, vždy dosť neskoro. Pozrime sa teda spoločne na to, že trávenie je rovnaké aj cez sviatky a že by sme mu mali dať šancu na „normálne fungovanie“. Spracovanie potravy sa začína v ústach a veľkým nepriateľom žalúdka sú narýchlo prehltnuté veľké kusy. Dbajme na to, čo a ako jeme. Jedlo treba poriadne rozžuť na menšie kúsky, ktoré sa dôkladne premiešajú so slinami. Dôkladným spracovaním v ústach šetríme náš žalúdok. Dávame mu totiž zabrať tým viac, čím väčšie kusy stravy mu nadelíme. Takáto potrava sa totiž musí úplne rozdrobiť a zmeniť, aby po premiešaní s tráviacimi šťavami bola schopná vstrebávať sa v tenkom čreve. Ak práve čakáte na protézu a v ústach vám svietia jeden či dva zuby, uprednostnite radšej mäkšiu a kašovitú stravu. Cez hltan a pažerák sa potrava dostane do žalúdka a potom do čriev. Okrem slinných žliaz s trávením súvisia aj iné orgány: podžalúdková žľaza, teda známy pankreas, takisto pečeň a žlčník. Tenké črevo, ktoré sa začína dvanástnikom, je dôležitý orgán, lebo práve v ňom sa cukry, tuky, bielkoviny, minerály i vitamíny zmiešavajú s tráviacimi enzýmami a šťavami, aby umožnili všetkým týmto látkam potrebným pre telo dostať sa do krvi a k cieľovým tkanivám. Jednoducho tam, kde ich náš organizmus potrebuje. V hrubom čreve, ktoré prichádza na rad po tenkom, sa zjedené jedlo už netrávi, ale iba sa posúva, zahusťuje a putuje do konečníka, odkiaľ potom odchádzajú nestrávené zvyšky.
Netreba podceňovať ani pomer živín, ktoré prichádzajú do tela. Teda nepreháňajte to s tukmi a mastným jedlom. Ak ich je veľa, zaťažujú neprimerane žalúdok, najmä ak to nevyvážime fyzickou záťažou. Tá je práve cez sviatky výrazne obmedzená. Na diétne chyby veľmi citlivo reagujú pacienti s chorým žlčníkom, ktorý obsahuje kamienky, alebo s postihnutým pankreasom. Nadmerné množstvá alkoholu, kávy a tukovej stravy im môže len poškodiť. Mieru treba nájsť skôr, ako vás vaša nedisciplinovanosť privedie počas sviatkov do nemocnice a na pohotovostnú ambulanciu. Ale zlé spomienky na sviatky môžu spôsobiť aj sladkosti, najmä ich nadmerné množstvo. Na to musia myslieť najmä diabetici, lebo diétny režim treba dodržiavať aj cez sviatky. Najmä to platí pre tých, ktorí si aplikujú inzulín a majú sklon k rozkolísaniu hladiny cukru v krvi. Nikto by však popri jedle nemal zabúdať ani na pohyb na čerstvom vzduchu, po ktorom vám vytrávi lepšie ako v nečinnosti na pohovke. Neraz sa ozvú ťažkosti tým pacientom, ktorí majú funkčné poruchy zažívacieho traktu, keď tráviaca vlna nepracuje tak, ako má, ale niekedy vracia tráviace šťavy aj do „protismeru“. Poruchy peristaltiky (pohyblivosti) postihujú tenké aj hrubé črevo. Prejaví sa to hnačkami, alebo keď je zasa črevo lenivé, objaví sa zápcha. Vtedy je najlepšia vláknina, napríklad obyčajné otruby, veľa kyslej kapusty a, samozrejme, šálka teplej vody nalačno. Nikdy to nepreháňajte s preháňadlami! Prejedanie sa, bolesti brucha, nafukovanie a pocit ťažoby z jedla či dokonca pocit na vracanie a vracanie samotné – to je neraz súčasťou našich najkrajších sviatkov. Nezabudnite, že existujú oveľa krajšie darčeky a spomienky, ktoré sú dôvodom, že sa na ne každý rok tešíme. Záleží však iba na nás. Ani cez sviatky nemáme dva žalúdky, preto by sme mali jesť primerane ako inokedy. Sviatky si podčiarknime len iným, luxusnejším zložením jedál, pestrejšou ponukou, mimoriadnymi chuťami. Nikdy nie množstvom jedla, ktoré býva, žiaľ, často neprimerané. Želám vám všetkým, aby ste predchádzajúce rady mali v hlave len ako prevenciu. Teším sa na vás v roku 2012 a želám vám veľa zdravia!
Dobrému tráveniu pomáha:
*jeden čistiaci deň v týždni, keď pijeme len tekutiny, vodu, ovocné šťavy alebo minerálku a čaje,
*posledné jedlo zjesť najlepšie 3 – 4 hodiny predtým, ako si ľahnete,
*vynechať fajčenie, koncentrovaný alkohol a nepiť priveľa kávy,
*nahradiť hovädzie a bravčové mäso hydinou a rybami,
*zvýšiť príjem zeleniny a ovocia,
*na pitný režim nezabúdať ani cez sviatky.
Vianoce
„Vianoce sú naozaj najkrajším sviatkom v roku, lebo spájajú nielen rodinu, ale ľudia sú k sebe milší, prívetiví. Škoda len, že Vianoce nie sú celý rok, tak by boli všetci k sebe milí stále... Ale zalovím v pamäti a pozrime sa na Vianoce u nás na dedine s mamou. U nás doma boli Vianoce cítiť už o týždeň skôr. Mama vypekala rôzne sladkosti a dobroty, lebo inak by to za jeden deň pre takú početnú rodinu určite nestihla. Najviac si však spomínam na vôňu medovníkov a zázvorníkov, ktoré neodmysliteľne patrili k Vianociam u nás, podobne ako mliečna kapustová polievka so slivkami, vyprážaný kapor a zemiakový šalát. Neraz som aj pomáhal pri miešaní cesta alebo pri príprave niektorých častí večere, podľa pridelenia. Mama takmer nič nevážila, nemerala, jej váhy a odmerky boli hlavne v jej oku a rukách. Desaťročia skúseností, ako pripraviť Vianoce, vedela zúročiť, nikdy ju nič neprekvapilo. A tak do Štedrého večera boli už naozaj pripravené všetky štedré dary, ktoré sa naservírovali na sviatočne prestretý stôl. Večera sa začala najskôr spoločnou oblátkou. Tú mama rozdelila na toľko častí, koľko nás bolo pri stole. Symbolizovalo to nielen jednotu rodiny, ale aj to, že hlava rodiny pridelila všetkým jej členom kus svojho srdca a lásky. Láska, ktorú do nás zasiala, medzi nami zostala dodnes. Aj keď, žiaľ, mama pri vianočnom stole už chýba, spomienka v srdci na ňu zostala spolu s vôňou Vianoc, vôňou medovníkov a zázvorníkov.“