Základné diéty pri cukrovke

Prvá diabetická diéta obsahuje približne 6200 KJ, 100 g bielkovín, 50 g tukov a 150 – 170 g sacharidov. Je vhodná pre diabetikov so zvýšenou hmotnosťou a pri dostatočnom pohybe možno pri nej hmotnosť postupne redukovať.
Druhá diabetická diéta obsahuje okolo 9200 KJ, 110 g bielkovín, 80 g tukov a 250 – 260 g sacharidov.
Tretia diabetická diéta má energetickú hodnotu približne 10 700 KJ, okolo 130 g bielkovín, 90 g tukov a asi 300 g sacharidov. Je vhodná pre chudších diabetikov, ktorých telesnú hmotnosť treba zvýšiť.
Štvrtá diabetická diéta nepatrí medzi zvyčajné diéty. Je vhodná pre diabetikov, ktorí mávajú komplikácie z aterosklerózy alebo vysoké hodnoty cholesterolu v krvi. Má približne 9000 KJ, asi 100 g bielkovín, 65 g tukov a 280 – 290 g sacharidov. Je teda chudobná na tuky a bohatšia na sacharidy.

Jedálny lístok pre diabetikov s obsahom 150 g sacharidov:

Špenátová omeleta so šunkou: Do vajec rozšľahaných s mliekom pridáme uvarený a posekaný špenát, posolíme a na oleji upečieme omelety. Naplníme šunkovou salámou pokrájanou nadrobno a zabalíme do omelety.
Hovädzie mäso dusené so špargľou: Očistené a umyté mäso uvaríme v posolenej vode s celým čiernym a novým korením. Očistenú špargľu na oleji udusíme, časť pretrieme, roztriedime vývarom z mäsa a mliekom na omáčku. Ostatnú časť špargle a uvarené mäso pokrájame, vložíme do omáčky a dochutíme citrónovou kôrou a pažítkou posekanou nadrobno.
Šalát z kyslej kapusty: Kyslú kapustu poprekrajujeme a zmiešame s cibuľou pokrájanou nadrobno. Môžeme dochutiť sacharínom.

Jedálny lístok pre diabetikov s obsahom 250 g sacharidov:

Vločková polievka: Očistenú a pokrájanú zeleninu podusíme na oleji, posolíme, prilejeme vodu, pridáme prebraté a umyté vločky a dovaríme. Nakoniec pridáme zelenú petržlenovú vňať alebo pažítku posekanú nadrobno.
Pečené teľacie mäso: Umyté mäso vcelku opečieme na oleji, posolíme, pridáme celú rascu, podlejeme teplou vodou a v rúre upečieme. Šťavu zahustíme múkou a povaríme.

Autor
(mš)