Na trhu sa akoby roztrhlo vrece s výživovými doplnkami s obsahom látok, ktoré pomáhajú udržať dobrý zrak. Je z týchto výrobkov každý iný, líšia sa iba názvom a cenou? Niektoré sú od renomovaných značiek, iné sú úplne neznáme. Skúsme sa teda bližšie pozrieť, aké látky bývajú vo väčšine prípravkov. Jednou z častých zložiek býva luteín. Luteín je prírodná látka – karotenoid. Dnešná veda pozná približne 600 druhov prírodných karotenoidov.
Jeho názov pochádza z latinského luteus – žltý. Luteín pohlcuje žiarenie modrej farby, to je dôvod, prečo ho naše oko vidí ako žlté, prípadne oranžovo-žlté farbivo. Pre túto svoju vlastnosť sa luteín veľmi často používal aj ako prírodné farbivo. Od tohto použitia sa však dnes už ustúpilo, pretože luteín je pre svoju chemickú štruktúru veľmi nestabilný. Luteín a jeho stereoizomér zeaxantín sa prirodzene nachádzajú aj v mieste najostrejšieho videnia na sietnici, v žltej škvrne – makule. Luteín má na svedomí žlté zafarbenie makuly a vlastne aj jej slovenský názov – žltá škvrna. Luteín „chráni“ sietnicu pred jej poškodením. Rôzne vedecké štúdie potvrdili, že luteín je súčasťou prevencie vekom podmienenej makulárnej degenerácie. Vekom podmienená makulárna degenerácia je veľmi časté nezvratné ochorenie, ktoré môže mať za následok stratu zraku. Riziko vzniku tohto ochorenia sa s vekom veľmi zvyšuje a perspektíva jeho liečby je prakticky nulová, preto je prevencia veľmi, veľmi dôležitá. Predpokladá sa, že luteín spolu so zeaxantínom ochraňujú sietnicu dvomi spôsobmi. Majú silné antioxidačné vlastnosti, teda fungujú ako zhášače voľných radikálov. Vďaka svojej chemickej štruktúre sú schopné absorbovať aj ultrafialové žiarenie, ktoré môže takisto viesť k poškodeniu sietnice. Zároveň pomáha chrániť pred vznikom srdcových ochorení tým, že pomáha znižovať cholesterol v krvi. Denná odporúčaná dávka luteínu je 6 až 10 mg na deň. Luteín sa prirodzene nachádza v listovej a farebnej zelenine (špenát, kel, brokolica, cukina, kukurica), ale aj vo vaječných žĺtkoch. Zdrojom luteínu vo výživových doplnkoch bývajú väčšinou kvety nechtíka či aksamietnice. Ak by ste na potravinách našli označenie E161b, tak vedzte, že to nie je nebezpečné éčko, ale luteín. Aké má nežiaduce účinky? Jediným doteraz známym účinkom je bronzové zafarbenie kože spôsobené jeho hromadením.
Niektoré výrobky s obsahom luteínu
Názov Obsah luteínu v 1 tbl.
Generica Luteín 6 mg
Jamieson Luteín Z 2,5 mg
Ocuvite Lutein 6 mg
Ostrovidky luteín 3 mg
Vitavision 2 mg
Provisio 6 mg
Ak hovoríme o karotenoidoch, nesmieme zabudnúť na vitamín A, respektíve na jeho provitamín betakarotén. Vitamín A je rozpustný v tukoch, jeho nedostatok sa prejavuje tzv. šeroslepotou, zlou adaptáciou na tmu. Vitamín A plní veľké množstvo funkcií v organizme, je dôležitý pre sliznice, kosti, imunitný systém, tvorbu spermií... Keďže je to však vitamín rozpustný v tuku, má tendenciu kumulovať sa v tele. Jeho nekontrolovaný príjem (nad 30 mg denne) môže viesť až k predávkovaniu. Príznaky sú zvracanie, bolesť hlavy, niekedy poškodenie pečene, podráždenosť, spontánna strata vlasov, náhle zlomeniny, vysychanie slizníc... Vedci zistili, že zvýšený príjem vitamínu A počas tehotenstva môže viesť k poškodeniu plodu. Preto by sa tehotné ženy mali vyhýbať potravinám s vysokým obsahom vitamínu A (vnútornosti). Maximálna denná dávka v tehotenstve je 8000 U. I./2,4 mg. Prirodzeným zdrojom vitamínu A sú mliečne výrobky, vajcia, pečienka, morské ryby. Z vitamínových doplnkov sa nachádza napríklad prípravkoch: Jamieson AD vitamin, Walmark A vitamin, Ocuvite PreserVision. Z hľadiska predávkovania je teda oveľa bezpečnejší betakarotén. Z betakaroténu si naše telo vyrába vitamín A, takže riziko predávkovania vitamínom A odpadá. Okrem toho, že betakarotén je prirodzeným zdrojom vitamínu A, patrí aj do skupiny antioxidantov, ktoré spolu s luteínom pomáhajú chrániť sietnicu pred poškodením. Betakarotén patrí do skupiny karotenoidov. Sú to látky rozpustné v tukoch, chemickým zložením veľmi podobné. Betakarotén je zodpovedný za oranžové zafarbenie ovocia a zeleniny. Jeho prirodzeným zdrojom je listová zelenina, mrkva, papája, paradajky, pomaranče... Odporúčané dávkovanie je 2 – 7 mg. Nesmieme zabudnúť ani na ďalšie látky pôsobiace ako antioxidanty. Sú to napríklad vitamín E, selén, extrakt zo zeleného čaju, gingka či hroznových jadierok. Všetky tieto látky možno nájsť v prípravkoch na ochranu zraku. Spolu vytvárajú „ochrannú“ bariéru pred voľnými radikálmi. Posledné vedecké poznatky naznačujú, že priaznivý vplyv pri prevencii makulárnej degenerácie zohrávajú aj mastné kyseliny a to najmä omega 3 nenasýtené mastné kyseliny s dlhým reťazcom. Prevenciu makulárnej degenerácie môžeme teda zaradiť do dlhého zoznamu ich pozitívnych účinkov na naše telo. Okrem iného pomáhajú upravovať tuky a cholesterol v krvi, pôsobia protizápalovo pri zápalových ochoreniach kĺbov, regulujú zrážanie krvi, pozitívne ovplyvňujú mozgové funkcie a dokonca majú protirakovinový účinok, aspoň podľa niektorých štúdií. Ich prirodzeným zdrojom sú najmä morské ryby a ľanový olej. Z výživových doplnkov na oči sa nachádzajú napr. v Ocuvite RETI-NAT, Generica Lutein. Nesmieme zabudnúť ani na naše čierne zlato – čučoriedky. Účinnou látkou čučoriedkového extraktu sú flavonoidy – antokyány. Antokyány majú takisto antioxidačnú aktivitu. Pomáhajú znižovať riziko makulárnej degenerácie, glaukómu, diabetickej retinopatie a sivého zákalu. Znižujú lámavosť kapilár a posilňujú aj väčšie cievy, zlepšujú tak zásobovanie tkanív, teda aj očí kyslíkom. Zlepšujú videnie za šera, tým že urýchľujú regeneráciu rodopsínu v tyčinkách sietnice. Čučoriedkový extrakt nájdeme napr. v prípravkoch Ostrovidky, Vitavision, Provisio, Jamieson Lutein Z, Jamieson Bilberry. „Očných prípravkov“ je neúrekom. Treba si vždy pozorne prečítať zloženie, respektíve ho konzultovať s lekárnikom. Treba si však uvedomiť, že efekt sa nedostaví po skonzumovaní prvého balenia. Užívanie hociktorého prípravku určeného na oči by malo byť dlhodobé. Nemali by sme zabúdať ani na prirodzené zdroje vitamínov. Vyvážená strava, veľa ovocia a zeleniny by mali byť základom.