Človek je v priebehu života vystavený najrôznejším účinkom, ktoré rôznou mierou prispievajú k vzniku nádorov. Niektorým vplyvom sme vystavení nevedome, iným vedome. Medzi nevedomé faktory patrí potrava, ktorá sa zúčastňuje asi tretinou na vzniku nádoru. K ďalšej tretine úmrtia na nádory dochádza v dôsledku fajčenia, aktívneho aj pasívneho (nedobrovoľného). Keďže vedomé vystavovanie sa karcinogénnemu účinku cigaretového dymu je zodpovedné za viac ako tretinu všetkých nádorových ochorení, je zrejmé, že odstránením tohto faktora zo života ľudí by sa znížil výskyt týchto ochorení o jednu tretinu. Túto skutočnosť možno jasne pozorovať v krajinách (napr. USA), kde sa znižuje počet fajčiarov a cigariet, s čím sa paralelne znižuje predovšetkým výskyt nádorov pľúc. Škodliviny pracovného prostredia prispievajú len 4% k vzniku malígnych nádorov.
Dedičná predispozícia
Dedičná predispozícia ku vzniku nádorového ochorenia takisto hrá úlohu pri vzniku nádoru. Percento výskytu nádorov dané genetickou predispozíciou sa stále zvyšuje v dôsledku nových objavov a v súčasnosti je to asi 10%. Nie je to dôsledok zvýšenej genetickej záťaže, ale skôr dôsledok stále nových objavov génov, ktoré odhaľujú nové gény súvisiace so vznikom nádorov.Všetky telesné orgány môžu byť postihnuté nádorovým ochorením. K najčasteším typom nádorov u mužov patria karcinómy pľúc, u žien sú to nádory prsníka. Nasledujú nádory hrubého čreva u mužov aj žien. Nádorové ochorenie je choroba vyššieho veku. Platí to pre väčšinu typov nádorov, ale existujú aj nádorové choroby, ktoré sa vyskytujú v mladom veku. Zvýšený výskyt nádorových ochorení vo vyššom veku súvisí s uvedenou akumuláciou genetických zmien v bunke, ktorá sa zvyšuje úmerne s vekom.Jedným zo základných faktorov, ktoré umožňujú vyhnúť sa vzniku rakoviny je určenie a ovplyvňovanie biologických a enviromentálnych faktorov, ktoré vedú k malígnej transformácii. Okrem chronicky známeho boja proti fajčeniu sa do popredia prevencie vzniku nádorov dostáva aj správna strava a látky, ktoré potlačujú vznik nádorov (chemopreventívne látky).
Úprava stravovania
Úprava stravovania môže mať značný vplyv na zníženie nebezpečenstva vzniku nádorov. Štúdie medzinárodných stravovacích návykov a štúdie zvierat nás vedú k poznaniu, že strava bohatá na tuky zvyšuje nebezpečenstvo nádorov prsníka, hrubého čreva, prostaty a maternicovej sliznice. Pre tieto typy nádorov je najväčšia početnosť a úmrtnosť v západných krajinách, kde tvoria v priemere 40 až 45% celkovo skonzumovaných kalórií. U národov s nízkym nebezpečenstvom výskytu týchto druhov nádorov tvorí tuk menej ako 20% skonzumovaných kalórií. Napriek tomu tuk, obsiahnutý v strave, neprijali všetci ako významný faktor vzniku nádorového ochorenia. Epidemiologické štúdie kontrolované podľa prípadov a štatistických skupín dávajú rozporuplné výsledky. Niektorí protirečia, že relatívne homogénny príjem tukov v mnohých takýchto štúdiách môže účinok zakrývať. Strava navyše umožňuje komplexný prístup k mnohým živinám a chemickým látkam. Ochrana proti nádorom, ktorú poskytuje strava s nízkym obsahom tukov, môže byť čiastočne spôsobená antikarcinogénmi, ktoré sú obsiahnuté v zelenine, ovocí, strukovinách, orechoch a obilninách. Substancie obsiahnuté v týchto potravinách, ktoré môžu mať ochranný účinok, sú fenoly, zlúčeniny s obsahom síry, flavóny a vlákniny.Ukazuje sa, že vlákniny obsiahnuté v potrave chránia pred polypmi hrubého čreva a nádormi hrubého čreva. Vlákniny obsiahnuté vo vysoko vlákninových potravinách môžu tiež chrániť pred nádormi prsníka a prostaty tým, že absorbujú a deaktivujú zložky potravy, ktoré účinkujú ako podporné látky pre vznik nádorov prostredníctvom látok podobným ľudským pohlavným hormónom.Jednoduchým spôsobom, ako si človek môže odbúrať potravinové tuky a zvýšiť obsah potravinovej vlákniny, je konzumovať niekoľkokrát denne zeleninu a ovocie. Hoci účinok takéhoto stravovania ešte nebol presne určený, je pravdepodobné, že znižuje nebezpečenstvo karcinómu hrubého čreva a je tu aj možnosť zníženia rizika karcinómu prsníka, maternicovej slizničnej výstelky a prostaty. Takáto strava môže tiež znížiť riziko vzniku srdcových chorôb.
Chemoprevencia
Chemoprevencia je relatívne novou myšlienkou. Patrí sem používanie určitých prírodných alebo syntetických chemických látok na zastavenie, potlačenie, alebo prevenciu vzniku nádoru ešte pred vznikom zhubných nádorov. Zatiaľ čo myšlienka prevencie nádorov farmakologickými prostriedkami je pomerne nová, nie je novinkou skutočnosť, že určité látky môžu preventívne pôsobiť z hľadiska vzniku chronických chorôb. Lekári na klinikách bežne vykonávajú prevenciu srdcových chorôb, chorôb obličiek a mozgového krvácania prostredníctvom liečby vysokého tlaku farmakologickými prostriedkami. Lieky na zníženie hladiny lipidov sa používajú pri prevencii chorôb koronárnych tepien. Nádorovému ochoreniu možno predchádzať, resp. regulovať možnosť jeho vzniku ovplyvňovaním faktorov, ktorého ho spôsobujú. Látky v chemopreventívnych preparátoch sa vyznačujú antioxidačnými alebo antiproliferačným účinkom a tiež redukujú vznik reaktívnych oxidačných zlúčenín (kyslíkových radikálov). V súčasnosti sa chemopreventívne preparáty intenzívne skúšajú najmä u fajčiarov. Fajčenie spôsobuje roztrúsené poškodenia slizničnej výstelky v oblasti ústnej dutiny, krku, pažeráka a v pľúcach. Pacienti liečení na spinocelulárny karcinóm pľúc, pažeráka a hlavy majú veľké riziko získania druhého zhubného nádoru (5% riziko získania nádoru horného dýchacieho a zažívacieho ústrojenstva za rok). Zanechanie fajčenia u pacientov vyliečených z nádorov významným spôsobom neznižuje riziko druhého zhubného nádoru, aj keď znižuje nebezpečenstvo vzniku nádoru u tých, ktorí zhubný nádor nikdy nemali. Zanechanie fajčenia môže zastaviť rané štádia karcinogénych procesov (ako je metaplázia), ale nemusí mať vplyv na pokročilejšie štádia vzniku nádoru. Placebom kontrolované klinické výskumy s náhodným rozdelením pacientov dokázali, že izoretinoín použitý ako podporná liečba môže obmedziť výskyt druhých primárnych nádorov u pacientov liečených prostredníctvom miestnej terapie u pacientov s nádormi hlavy a krku. Leukoplakia ústnej dutiny – prednádorová lézia bežná u fajčiarov – sa využíva ako prechodný bunkový prejav, umožňujúci určovať chemopreventívny účinok izoretinoínu. Terapia izoretinoínom spôsobuje ústup leukoplakie ústnej dutiny. Lézie sa však vyskytovali opäť, keď sa prípravok prestane užívať, z čoho vyplýva potreba trvalého podávania retinoidov. Prednádorové lézie v oblasti orofaryngu reagovali aj na beta-karoten, retinol, alfa-tokoferol (vitamín E) a selén.Ďalšou lokalitou, pri ktorej sa skúšajú chemopreventívne preparáty je nádor hrubého čreva a konečníka. Veľa súčasných výskumov je založených na predpoklade, že väčšina nádorov, hlavne konečníka, sa rozvíja z polypov. Výsledky klinických výskumov naznačujú, že nesteroidné protizápalové lieky, ako je piroxikam, sulindak alebo dobre známy aspirín, môžu pôsobiť preventívne proti vzniku adenómu, alebo spôsobiť ústup polypov. Epidemiologické štúdie ukazujú, že strava bohatá na kalcium znižuje nebezpečenstvo vzniku nádorov hrubého čreva. Vápnik viaže žlčové a mastné kyseliny, ktoré spôsobujú zmnoženie buniek výstelky hrubého čreva.