Minerálne látky tvoria len 3 až 4 percentá hmotnosti ľudského tela. Krátkodobo si telo samo vie udržať rovnováhu minerálnych látok. Ak je však ich prísun dlhodobo nízky, telo čerpá zo zásob uložených vo svaloch, v pečeni a kostiach. Ak je, naopak, prísun minerálnych látok vysoký, nadbytočné množstvo sa vylučuje.
Sodík – sa vyskytuje takmer vo všetkých potravinách. Najmä v konzervovaných potravinách, údenom a marinovanom mäse, aj v umelo zmäkčovanej vode. Riadi v tele hospodárenie s vodou, udržiava normálny rytmus srdca, pomáha pri nervových impulzoch a svalových kontrakciách.
Vápnik – je predovšetkým vo všetkých mliečnych výrobkoch, v listovej zelenine, ako aj v suchom hrachu, vo fazuli, v orechoch, citrusovom ovocí, rybách, konzervovanom lososovi a tvrdej vode. Tvorí a udržiava zdravé zuby a kosti, riadi prenos nervových impulzov, pomáha pri zrážaní krvi.
Draslík – medzi bohaté zdroje draslíka patrí chlieb, celozrnné obilniny, listová zelenina, strukoviny, mlieko a ovocie, najmä banány a pomaranče. Riadi v tele hospodárenie s vodou, udržiava normálny rytmus srdca, pomáha pri vzniku svalových kontrakcií.
Horčík – obsahujú orechy, sója, mlieko, ryby, zeleno sfarbená zelenina, celozrnné obilniny, chlieb. Tvorí a udržiava zdravé zuby a kosti, aktivuje chemické reakcie v bunkách, pri ktorých vzniká energia.
Železo – je najmä v mäse, rybách, pečeni, vo vajcovom žĺtku, v chlebe. Pomáha pri tvorbe hemoglobínu a myoglobínu a pri výrobe enzýmov stimulujúcich metabolizmus.
Fluór – bohatým zdrojom fluóru sú ryby, ale vyskytuje sa aj v čaji, káve, sóji. Pitná voda má buď prirodzene vysoký obsah fluóru, alebo sa fluór môže umelo pridávať. Fluór spevňuje zubnú sklovinu a kosti.
Zinok – nachádza sa najmä v chudom mäse, rybách, morských živočíchoch, napríklad v ustriciach, ale je aj vo fazuli, vajciach, v orechoch a celozrnných obilninách. Pomáha pri hojení rán, udržiava zdravú pokožku a vlasy. Umožňuje normálny rast a pohlavný vývin, riadi činnosť mnohých enzýmov.
Selén – hlavné zdroje selénu sú mäso, morské mäkkýše, ryby, celozrnné obilniny a mliečne výrobky. Chráni bunky pred poškodením oxidujúcimi látkami, ktoré sa nachádzajú v krvi, znižuje riziko niektorých rakovinových ochorení, zachováva pružnosť tkanív.
Meď – naše telo jej potrebuje iba malé množstvo, a to sa nachádza v pečeni, morských mäkkýšoch, hrachu, orechoch, hubách, hrozne a v chlebe. Riadi činnosť enzýmov, ktoré podnecujú tvorbu spojivových tkanív a ochranného pigmentu v pokožke, pomáha pri vzniku hemoglobínu zo železa.
Jód – najviac ho obsahujú morské ryby a mäkkýše. Pomáha pri tvorbe hormónov štítnej žľazy, ktoré ovplyvňujú rast a vývin, podporujú aj tvorbu energie v bunkách.