Balzam na pokožku psoriatikov

Psoriáza sa podľa frekvencie svojho výskytu pozvoľna zaradila k civilizačným ochoreniam. Dobrá správa však je, že napriek tomu, že v súčasnosti nie je úplne vyliečiteľná, jej príznaky a prejavy sa dajú správnou podpornou liečbou so vzácnymi minerálmi z Mŕtveho mora, sírnymi kúpeľmi, ako aj dopĺňaním radu vitamínov, na čele s vitamínom D3 a vitamínmi skupiny B, úspešne utlmiť, čo prispieva k zvýšeniu kvality života pacientov trpiacich týmto ochorením.

Osvedčená liečebná kúra: soľ a čierne bahno z Mŕtveho mora
Na začervenané, ostro ohraničené psoriatické kožné ložiská rôznych tvarov, pokryté striebristými šupinami má blahodarný vplyv rokmi overená balneoterapia – vaňové kúpele so soľami a čiernym bahnom z Mŕtveho mora. Jej výhodou je, že sa môže uskutočňovať nielen ambulantne, ale aj v domácom prostredí. Už sama čistá voda má význam očistný, zvlhčujúci. Vzácne minerály a oxid siričitý (bitúmeny), ktoré sú obsiahnuté v soli a bahne z Mŕtveho mora, dopomáhajú k rýchlejšiemu zbaveniu sa zrohovatenej kože, následnému hojeniu a stabilizácii ochorenia. Kúpeľ si možno dožičiť hoci každý deň. Aplikovať bahno je vhodné nielen pri vaňových kúpeľoch, ale najmä počas letných dní – či už doma na dvore, v záhrade alebo pri vode. Na slnku a v teple urýchľuje prietok v lymfatických dráhach, zrýchľuje obeh krvi a pomáha normalizovať látkovú premenu. Vďaka tomu obnovuje funkcie organizmu, ktoré vedú k orgánovej rovnováhe a tým aj k zlepšeniu obrazu ochorenia. Počas zimných mesiacov sa osvedčilo kombinovať bahenné zábaly s umelým UV-B žiarením – „horským” slnkom.

V soli i čiernom bahne viazané minerály spolu s oxidom siričitým rovnako pozitívne pôsobia na regeneráciu psoriázou poškodených kĺbov. Časom sa stávajú ohybnejšie, zlepšuje sa ich aktívna i pasívna pohyblivosť a zároveň aj odolnosť – deficit minerálov a síry má totiž na svedomí neschopnosť organizmu „renovovať” poškodené tkanivo. Vaňové kúpele spolu s bahennými zábalmi majú výrazný vplyv na znižovanie opotrebovania aj degenerácie kĺbových štruktúr, podporujú pružnosť a funkčnosť chrupavky, pôsobia protizápalovo. Sú tak zároveň účinnou prevenciou bolestivých chronických zápalov a opakujúcich sa opuchov kĺbov.

Kúpele priaznivo ovplyvňujú tiež krvný obeh, činnosť lymfatického systému a majú priaznivý dopad na metabolizmus buniek. Účinok kúpeľov možno podporiť použitím liečivých mydiel – soľného, bahenného či sírového, ktoré sa odporúča striedať. Na odstránenie šupiniek a zrohovatenej kože je možné použiť zase pílingové mydlo so zrnkami piesku.

Kúpeľ si možno dožičiť zo začiatku denne, neskôr každý druhý až tretí deň. Na vaňu s obsahom 60 až 80 litrov vody stačí rozpustiť 125 až 250 g soli z Mŕtveho mora. Odporúča sa využiť väčšie, cenovo výhodnejšie balenia soli.

Účinná protizápalová kombinácia: vitamín D3 spolu s B-komplexom
Odborníci radia pri podpornej liečbe psoriázy užívať vitamín D3 v kombinácii s komplexom vitamínov radu B.

SLNEČNÝ VITAMÍN D3. Klinické štúdie poukazujú na zlepšenie psoriázy pri pravidelnom pobyte na slnku v lete či ožarovaní „horským” slnkom – lúčmi UV-B, najmä v zimných mesiacoch. Ako potvrdil výskum, táto pozitívna zmena súvisí so signifikantným vzostupom sérových koncentrácií vitamínu D3!  

Ukázalo sa, že produkciou tohto steroidného hormónu prostredníctvom slnečného žiarenia sa v organizme spúšťa množstvo liečivých fyziologických mechanizmov, čo ovplyvňuje prakticky všetky bunky ľudského tela. Odborné štúdie uvádzajú jeho aktívnu úlohu pri posilňovaní imunity, liečbe cukrovky, osteoporózy, nervových ochorení, chorôb srdca a ciev, porúch funkcie obličiek a tiež jeho prospešnosť ako doplnku pri onkologickej liečbe či liečbe horných dýchacích ciest. Novodobé poznatky poukazujú na jeho imunomodulačné pôsobenie, a tým i jeho nezastupiteľnú funkciu pri liečbe autoimunitných ochorení, akým je aj psoriáza. Z vyhodnotenia množstva epidemiologických štúdií vyplýva, že nedostatok „slnečného” vitamínu D3 – cholekalciferolu, vedie k zníženiu imunity a aktivácii zápalových procesov! 


Pre načerpanie zásob vitamínu D3 je preto rozumný pobyt na slnku nevyhnutný. Nedostatok slnka, a tým aj slnečného vitamínu v čase chudobnom na slnečné lúče radia lekári kompenzovať výživovými doplnkami, najlepšie s obsahom optimálneho prírodného vitamínu D3 – cholekalciferolu. Účinný spôsob, ako zvýšiť hladinu vitamínu D3 v krvi je podľa odborníkov jeho príjem v množstve 1 000 IU denne v lete a 2 000 IU denne v zimných ako aj jarných mesiacoch a pri jeho vysokom deficite i niekoľkonásobne viac, pri autoimunitných ochoreniach, akým je aj psoriáza, až 4 000 IU denne.

Záruka vysokej čistoty vitamínu D – Quali-D
Vynikajúcou pomocou na ceste k lepšiemu zdraviu nielen pre dospelých, ale aj pre deti,  je prírodný vitamín D3 v kanadských prípravkoch Jamieson, ktorý sa vyrába z najčistejšieho lanolínu na svete, vyextrahovaného z ovčej vlny. Pod ochrannou značkou Quali-D sa spracúva dômyselným patentovaným postupom, ktorého výsledkom je čistá prírodná forma vitamínu D farmaceutickej kvality v takej istej forme, akú telo prirodzene produkuje, keď je vystavené slnečnému žiareniu. Jamieson Vitamín D3 je vďaka tomu maximálne biologicky dostupný a ľahko sa vstrebáva. Pripravuje sa v rôznych silách, od 400 IU – pre deti vo forme cmúľacích tabliet či  kvapiek, alebo v tabletách so silou od 1 000 IU do 2 500 IU pre dospelých. Optimálny každodenný príjem déčka zabezpečí napr. cenovo dostupný Jamieson Vitamín D3 1 000 IU/100 tbl.    

VITAMÍNY RADU B NA PODPORU NARUŠENÉHO METABOLIZMU KOŽE. Jedným z faktorov, ktoré sa podpisujú na vzniku psoriázy, je narušenie metabolických procesov v koži. Keďže priamymi účastníkmi látkovej výmeny sú vitamíny radu B, najmä vitamíny B1,B2, B6 a B12, je ich prítomnosť v tele nevyhnutná. Často je ich príjem zo stravy nedostatočný, preto lekári odporúčajú ich suplementáciu doplnkami výživy, najlepšie z prírodných zdrojov, napr. prírodnými vitamínmi Jamieson B-komplex či B12, ako aj multivitamínom Stressease s obsahom všetkých vitamínov skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 a B12), obohateným navyše vitamínmi C a E, horčíkom, vápnikom a zinkom. Vitamíny B-komplexu pomáhajú stimulovať metabolické procesy lipidov a aminokyselín, aktivovať syntézu hormónov a sú silnou podporou obnovy tkanív, ako aj nervových buniek a všeobecne zlepšujú zdravotný stav psoriatikov. Vitamín B12 vďaka svojmu protizápalovému účinku upokojuje svrbenie a začervenanie pokožky s dlhodobým efektom. Posledné klinické štúdie poukazujú na možnosť využiť jeho silné protizápalové vlastnosti v kontinuálnej základnej liečbe psoriázy. Vzhľadom na svoj silný antioxidačný efekt je účinným vychytávačom oxidu dusnatého v koži, čím zabraňuje tvorbe cytotoxických peroxynitritov a nadväzne rozvoju chronického kožného zápalu. Za najvhodnejšiu formu pri suplementácii B-kompexu, ako aj a vitamínu B12 sa považuje riadené uvoľňovanie, pri ktorom sa účinné látky z tabliet s predĺženým účinkom dostávajú do tela postupne a rovnomerne až počas 9 hodín.

Zázračná síra – výborný doplnok liečby kožných problémov 
Vynikajúcou podporou terapie kožných ochorení v domácom prostredí sú tiež sírne vaňové kúpele, zábaly či obklady so Solfatanom, liečivým prípravkom so 40 % obsahom síry a sušeného sulfitového výluhu. Vaňové kúpele je vhodné opakovať po jednodňových prestávkach – po kúpeli sa odporúča (bez následného osprchovania) zabaliť sa do plachty a vyhriať sa v teplej posteli.

Podľa balneológov sírne kúpele či zábaly možno veľmi úspešne využiť tiež na liečbu kožného hubového ochorenia –  pityriázy, mykózy označovanej ako Pityriasis versicolor, ktorá je charakteristická vytváraním drobných okrúhlych bielych až bledoružových fľakov na koži – najčastejšie v oblasti trupu – ramenách, chrbte a hrudníku. Tieto bledé fľaky, ktoré sa na slnku neopália, vznikajú nenápadne, neraz aj pri prehnanej hygiene, príliš častom sprchovaní a umývaní agresívnymi mydlami, kedy koža stráca svoj prirodzený kyslý ochranný film. Pityriázu na pokožke zbadáme zväčša v lete – postihnuté miesta sa totiž neopália a  výrazne ich ohraničuje opálené okolie. Nemusia vôbec svrbieť ani byť citlivé na dotyk.

Ak má pacient po tele veľa mykotických ložísk a sú na rukou nedostupných miestach pokožky, odporúča sa použiť sírny kúpeľ, ak je však na jeho pokožke iba pár rukou dostupných ložísk, stačí v 100 ml vlažnej vody rozpustiť 1 – 2 polievkové lyžice sírového prášku a potom 2-až 3-krát denne postihnuté miesta natrieť a roztok nechať na koži zaschnúť. Po vymiznutí fľakov je vhodné kožu ošetrovať ešte toľko dní, ako trvala liečba samotná.

Solfatan sa osvedčil tiež ako liek prvej voľby pri kožných problémoch na nohách. Kúpele nôh pomáhajú najmä pri ochoreniach nechtov a plesniach medzi prstami a na chodidlách nôh. Účinky síry sa začínajú prejavovať už po niekoľkých opakovaniach. Solfatan poslúži aj na prípravu lokálnych plátenných zábalov a obkladov. Dodáva sa v papierových skladačkách po 4 vrecúška á 100 g. Ani dlhodobá kúpeľná liečba tak nevyžaduje prerušenie zamestnania. 

Dostupné v lekárni alebo na www.pharmshop.sk


 

Patrí do vydania