Jedinečná ochrana oka: Luteín

Máte povolanie, pri ktorom ste doslova zrástli s počítačom? Nespustíte z neho zrak aj niekoľko hodín denne? Chráňte si oči! Vyhnete sa tak možnému vzniku degeneratívnych zmien na sietnici (degenerácia žltej škvrny – centra ostrého videnia) či sivému zákalu charakterizovanému zákalom očnej šošovky.

 

Vážnym rizikovým faktorom v oboch prípadoch je oxidatívne poškodenie. Pamätáte sa na rady svojich mám, že máte jesť mrkvu, aby ste dobre videli? Hromadia sa vedecké dôkazy, že antioxidačné živiny nachádzajúce sa v mnohých ras - tlinných potravinách vrátane mrkvy, ale aj v ďalšom červenom a žltom ovocí a zelenine – paradajke, paprike, brokolici, špenáte, v ďateline (alfa - alfa), vo vaječnom žĺtku a rybích olejoch sú účinné pri prevencii problémov so zrakom.

 

Výživa sietnice objasnená

Niekoľko výskumných štúdií Harvardovskej univerzity potvrdilo, že antioxidanty, hlavne vitamíny A, C a E, spolu s karotenoidmi, luteínom a izomérom luteínu zeaxantínom, ktoré sa nachádzajú v spomínaných potravinách, pomáhajú predchádzať zrakovým poruchám alebo oddialiť začiatok niektorých foriem slepoty vo vyššom veku.

 

Viac sa dočítate v čísle júl - august časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

Patrí do vydania