Schudnúť nie je ťažké, len treba vedieť ako na to – Mgr. Ľuba Albertová

„Sama som sa o tom nedávno presvedčila. Všetky moje doterajšie diéty sa vždy skončili jojo efektom. Niektoré boli naozaj drastické a vynechať som pri nich musela veľa potravín. Ale nech som už schudla koľkokoľvek, kilá boli napokon vždy späť. Mohla som hovoriť o šťastí, ak len tie, ktoré som zhodila. Obvykle sa k nim totiž pripojilo aj nejaké to kilečko navyše.

Tušila som, že niekde musí byť pes zakopaný. Obezita je predsa celosvetový problém. Určite má svoje príčiny. Ako to, že sa ju už roky nedarí úspešne zlikvidovať? Všetky tie diéty spojené s odriekaním, s prísnym stravovacím režimom a cvičením do zapotenia prinášajú iba krátkodobý efekt. Nie každý vydrží držať diétu do konca života. Taká perspektíva nejedného obézneho človeka skôr odradí ako povzbudí. Zrieknuť sa chutného a voňavého jedla, ktoré na človeka striehne doslova na každom rohu, nie je vôbec jednoduché. Stačí ísť na nákup večer po práci, keď žalúdok doslova kvíli od hladu, a všetky predsavzatia sú fuč. Tak nejako to funguje u väčšiny z nás. Možno by som sa bola naďalej borila s problémom, na ktorý som si za tie roky už pomaly zvykla, nebyť mojej poslednej skúsenosti.“ Takto sa začínal list jednej našej čitateľky, ktorá sa túžila podeliť s tým, ako sa jej podarilo zbaviť prebytočných kilogramov. List v nás vyvolal záujem a rozhodli sme sa oboznámiť s týmto novým programom redukcie váhy aj vás.

 

V čom sa nový program líši od tých predchádzajúcich?

Túto otázku sme položili Mgr. Ľube Albertovej, psychologičke a alternatívnej terapeutke, ktorá sa liečbou obezity zaoberá už dve desaťročia.

Líši sa takmer vo všetkom. Je to úplne nový prístup, ktorého cieľom je nielen redukcia váhy, ale aj celkové ozdravenie a revitalizácia. Každý organizmus, ktorý nemá svoju optimálnu telesnú hmotnosť, nejakým spôsobom trpí. Niekedy je príčinou obezity metabolická porucha alebo sú to hormonálne zmeny, inokedy to môže byť nadmerná konzumácia jedál spojená s nedostatočným pohybom. V prvej etape sa zistí táto príčina, ale to samo osebe nestačí na to, aby sa pre klienta vypracoval vhodný redukčný program. Už slová redukčný program v mnohých ľuďoch vyvolávajú nevôľu. Klienti si s nimi spájajú nepríjemné zážitky pri odtučňovaní, dlhodobé obmedzovanie a následné naberanie na váhe, ktoré je takmer pravidlom po skončení diéty. Nejeden z nich to už absolvoval viackrát a nemá záujem skúšať to znova. To je potrebné brať do úvahy. Ukázalo sa, že je neúčinné, ak u ľudí apelujeme na ich pevnú vôľu alebo ich presviedčame, že sa to zvládnuť dá a ak to zvládol iný, tak to dokážu aj oni. To v nich vyvoláva skôr pocit vlastnej slabosti, bezmocnosti a zlyhania. Ľudia potrebujú konkrétne informácie, čo robiť. Ako môžu práve oni svoju váhu zredukovať a ako si optimálnu váhu udržať. Keď teda zistíme, aký je celkový zdravotný stav konkrétneho klienta, začneme s ozdravnými opatreniami. Zameriavame sa na celok, pretože človek, to nie sú iba jeho tukové bunky. Ak niečo nefunguje, znamená to poruchu celého systému. A nadváha je rovnaká porucha, ako akékoľvek iné ochorenie. Keď to nechápeme, môžeme si nesprávne zvolenou redukčnou diétou vážne ublížiť.

Je pri tomto programe potrebné dodržiavať prísnu diétu?

Ak neberiem do úvahy pacientov s niektorými metabolickými a hormonálnymi poruchami, tak doteraz sa liečba obezity vždy točila okolo skladby potravy a pohybového režimu. K tomu sa pridávali doplnky výživy, ktoré mali brániť vstrebávaniu niektorých živín alebo tlmili chuť do jedla. V snahe konečne schudnúť boli mnohí pacienti ochotní siahnuť aj po metódach, ktorými si neraz vážne poškodili zdravie. Takéto extrémy dnes nie sú potrebné. Nevylučujú sa druhy potravín, ale potraviny obsahujúce niektoré konkrétne prísady. Môžete si teda dať čokoládu, ale iba čokoládu, ktorá tieto konkrétne prísady neobsahuje. Naďalej nie je možné konzumovať obrovské dávky potravín, pretože stále platí zásada, že väčší príjem ako výdaj spôsobuje ukladanie tuku. Nie sú však potrebné žiadne drastické diétne opatrenia. Človek nepociťuje hlad ani mu netečú sliny, keď okolo neho nesie kamarát jeho obľúbenú lahôdku a on sa jej nesmie ani dotknúť. Pri tomto programe chudnutia, ktorý je lepšie a správnejšie nazvať programom ozdravenia organizmu, skrátka netrpíme. Iba sledujeme, že sa cítime stále lepšie a lepšie. Naša myseľ spolupracuje s naším telom a to nám prináša radosť.

Je šanca, že sa raz obezitu podarí úplne vyriešiť!

Obezita vždy bola a vždy bude. Stále existujú ľudia, ktorí skonzumujú obrovské množstvá jedla vysokej kalorickej hodnoty a pohybujú sa minimálne. U tých odtučňovacie kúry zaberajú iba krátkodobo. Takí pacienti potrebujú skôr psychoterapiu, pretože prvotná príčina ich nadváhy je niekde inde. Našťastie, týchto pacientov je menšina. Drvivá väčšina ľudí, ktorí potrebujú nejaké to kilo zhodiť, vyžaduje jednoduchší prístup. To sú tí, ktorí skúšajú stále nové a nové odtučňovacie kúry. Kupujú si knihy o chudnutí a diétach, ktorých je na pultoch stále dosť a veľmi dobre sa predávajú. Keď si ich ľudia kúpia, zo začiatku aj postupujú podľa návodov v nich uvedených. Ale časom knihu odložia, lebo im skúsenosť ukáže, že ak by mali dlhodobo svoju váhu udržať, nesmeli by s diétou nikdy prestať. Darmo sa v titule sľubuje, že to bude navždy. Nikdy sa to nepotvrdí. Neexistuje totiž žiadna metóda, ktorá zaberá u každého. Redukcia váhy si vždy vyžaduje individuálny prístup.

www.alternamedica.sk

 

Patrí do vydania