Camellia sinensis alebo čajovník, príbuzný záhradnej kamélii, je vraj najuctievanejšou rastlinou na svete. Právom mu to prináleží, nakoľko je známe, že sa už v minulosti stal liekom pre mnohé choroby. Čínski učenci, mnísi, básnici a spisovatelia ospevovali čaj ako božský nápoj, ktorý ich občerstvoval pri dlhých hodinách studia a prinášal im kľud a inšpiráciu pri ich meditácii. V Japonsku je čaj spojený so zen-budhizmom a je súčasťou rituálního života. Zmysel obradu je prostý: sústrediť sa a upokojiť myseľ. Nielen v týchto krajinách, ale prakticky na celom svete sa čaj stal akýmsi obradom, či dokonca kultom. Veď prakticky v každom okamihu dňa si sadajú k šálke voňavého teplého čaju milióny ľudí. Tí, ktorí potrebuju relax a súčasne tí, ktorým záleží na ich zdraví.
Čaj pre zdravie
Čaj má silný osviežujúci účinok, výborne sa hodí, keď potrebujeme podať mimoriadny pracovný výkon. Poskytuje zdroj látok, ktoré pomáhajú predchádzať veľkému množstvu chorôb. Tak napríklad obsahuje aminokyseliny, karbohydráty, polyfenoly a flavonoly, katechiny, minerály, kofein a antioxidanty. Je známe, že má asi 20-krát lepšie antioxidačné vlastnosti jako vitamín C. V dnešnej dobe nás ohrozujú látky nazývané voľné radikály, ktoré spôsobujú starnutie, napomáhajú vzniku kardiovaskulárnych a nádorových chorôb. Práve antioxidanty sú látky, ktoré majú priaznivý vplyv na odbúravanie voľných radikálov, čím sa znižuje riziko rakoviny, ochorenia srdca, eliminuje sa tvorba nádorov v pľúcach a na koži. Napríklad zelený čaj chráni organizmus pred niekoľkými druhmi rakoviny, obličkovými kameňmi, bakteriálnymi infekciami a zubným kazom. Okrem toho čaj obsahuje veľa iných blahodarných zlúčenín - napríklad vitamíny a fluoridy. Dnes už si môžete vybrať aj bio čaj. Výber bio čaju pochádza z čajových záhrad stredných polôh. Veľká pozornosť je venovaná tomu, aby pri pestovaní čaju neboli použité žiadne umelé insekticídy či hnojivá. Čo sa týka kofeínu je to mierny stimulant, ktorý spôsobuje osvieženie a povzbudenie ľudského organizmu. Kofeín z kávy sa vstrebáva rýchlejšie ako z čaju. Osvieženie a povzbudenie z čaju tak trvá omnoho dlhšie.
Podľa uvedených vedeckých výskumov Camellia sinensis obsahuje najviac antioxidantov zo všetkých rastlín. Žiadna iná rastlina neobsahuje také množstvo.
„Čaj pre nás znamená viac než posvätnú formu pitia, je pre nás vierou v umenie žiť,“ hovorí pán Okakura, autor Knihy o čaji.