Špargľa - elixír mladosti


Špargľa je vraj to najlepšie, čo sa u nás dopestuje. Napriek tomu sa v slovenskej kuchyni zatiaľ neudomácnila tak ako v niektorých iných krajinách. Jej milovníci však vedia, prečo sa tešia zo „špargľovej sezóny“. Špargľu, odborne nazývanú Asparagus officinalis, totiž považujú za liečivý dar prírody.

Zoznámte sa so špargľou

Hovorí sa, že zázračnú silu špargle obhajoval už Hippokrates či Platón. V starej Číne bola obľúbenou zeleninou a v Egypte ju údajne dávali mŕtvym do pyramíd. Nech už o nej kolujú akékoľvek mýty, dlhé storočia sa využívala ako liek pri zdravotných ťažkostiach, akými sú kašeľ či choroby srdca. K nám sa dostala až v 17. storočí z východných krajín a z oblasti Stredomoria. V súčasnosti si na nej vedia pochutnať hlavne gurmáni a vyznávači zdravej výživy.Zatiaľ čo nemecké, švajčiarske či francúzske reštaurácie sa počas špargľovej sezóny predbiehajú, ktorá z nich ponúkne chutnejšiu špargľovú špecialitu, u nás ju na jedálnom lístku v gastronomických zariadeniach veľmi nevidno. Špargľa si v našej krajine len pomaly začína budovať svoje miesto v kuchyni, naproti tomu však možno povedať, že je čím ďalej, tým viac žiadanejšia. Snáď aj kvôli tomu, že ju pestujeme na Slovensku na Záhorí a pri Nových Zámkoch. Ak ste sa so špargľou doposiaľ nezoznámili, ešte to v tomto roku môžete stihnúť. Špargľová sezóna začína síce v apríli, ale trvá do konca júna.

Liečivý dar prírody aj pre budúce mamičky

Na ľudský organizmus má špargľa všestranné účinky. Obsahuje vitamín C, kyselinu listovú a jej konzumáciou dotujeme telo vitamínmi E, B1 a B2, ako aj železom, vápnikom a draslíkom. Pomáha odvodňovať organizmus, ktorý sa prostredníctvom moču zbavuje toxínov. Zodpovedá za to predovšetkým draslík a aromatická látka kyselina asparagínová. Draslík patrí medzi dôležité minerály, potrebné pre zdravé srdce a výkonnosť svalov. Špargľa odvádza mnoho balastných látok, čo pozitívne vplýva na podporu trávenia, a vďaka jej pravidelnému užívaniu možno znížiť riziko rakoviny pečene. Navyše obsahuje probiotický cukor inulín, ktorý dlhodobo zvyšuje počet užitočných baktérií v pečeni. Stimulačné účinky pôsobia na krvotvorbu, pomáhajú udržovať cievny systém, posilňujú srdce, znižujú krvný tlak, okysličujú mozog, ako aj iné orgány. Priaznivo pôsobí pri cukrovke a problémoch s látkovou výmenou. Pravidelná konzumácia špargle taktiež pomáha ženám predchádzať rizikám v tehotenstve. Keďže je bohatá na kyselinu listovú, železo a vápnik, pre budúce mamičky je ideálnou zeleninou, ktorá by určite nemala chýbať na ich jedálnom lístku. Vysoký obsah kyseliny listovej je dôležitý aj pre zdravé hormonálne procesy v tele.

Pre zdravý mozog, krásu a sexuálny apetít

V niektorých krajinách je špargľa považovaná za účinné prírodné tonikum a afrodiziakum. Vďaka svojim účinkom si od mnohých odborníkov vyslúžila prezývku „elixír mladosti“. Má pozitívny vplyv na obnovu či omladzovanie buniek a krvotvorbu. Kombinácia zinku, vitamínov skupiny B a betakaroténu vplýva na zdravé a lesklé vlasy, pevné nechty a na čistú a pružnú pleť. Jej účinky potešia ľudí, ktorí trpia kožnými ochoreniami, ako sú akné či ekzémy. Popritom špargľa zvyšuje psychickú kondíciu, zlepšuje pamäť, podporuje zdravý spánok a schopnosť koncentrácie. V Kámasútre sa navyše dočítate, že okrem svojich zázračných liečivých účinkov podnecuje sexuálny apetít a zvyšuje libido u mužov i u žien.

Špargľa v kuchyni

Špargľa sa obyčajne podáva ako príloha k mäsu, môžete ju taktiež zapiecť či vypražiť, pridať do cestovín, šalátu alebo z nej uvariť krémovú polievku zahustenú smotanou. Hranice fantázie pri varení neexistujú. Záleží len na vás, ako vám bude chutiť najviac. Všeobecne ale platí, že najdelikátnejšou časťou špargle je hlavička. Pri príprave špargle by ste mali vedieť, že sa varí v jemne osolenej vode a bez šupky. Pred varením teda špargľu ošúpte (takým spôsobom ako mrkvu). Začnite ju bieliť približne päť centimetrov pod špičkou. Keďže hlavička špargle je krehká, dávajte pozor, aby ste ju pri lúpaní nezlomili. Spodný koniec stonky býva zvyčajne drevený a tvrdý, preto ho odrežte. Zo zvyškov, ktoré vám zostali, to znamená zo šupky a odrezaných končekov špargle, môžete uvariť polievku. Povarte ich vo vode maximálne pätnásť minút, aby vývar nezhorkol. Potom vývar preceďte, pridajte korenie, muškátový orech a smotanu. Ak máte radi hustejšiu polievku, môžete do vývaru pridať pokrájané kúsky špargle a pred dochutením ju rozmixovať.V obchodoch dostať tri druhy špargle – bielu, zelenú a fialovú. Biela špargľa má jemnú chuť a hodí sa k smotanovým omáčkam, zelená a fialová je korenistá a vhodná zase pre milovníkov aromatických omáčok. Ak si kúpite špargľu a nespracujete ju hneď, v chladničke vám vydrží asi tak týždeň a mimo nej tri dni. Skladovaním stráca svoju jemnú chuť aj vitamíny. Čerstvú špargľu rozpoznáte tak, že má vlhký rez, na ktorom sa môžu objaviť kvapôčky vody. Konce však nesmú byť hnedé, vtedy bude špargľa drevitá. Špargľu možno tiež zamraziť a konzervovať v slanom alebo sladkokyslom náleve.

Sedemdňová očistná kúra

Špargľa patrí medzi zeleninu s najmenším obsahom kalórií a z veľkej časti pozostáva z vody. Okrem toho sa v nej ukrýva chróm, ktorý brzdí pocit hladu a má vysokú výživnú hodnotu, preto je vhodným pokrmom pri redukčnej diéte. Keďže pôsobí močopudne, vďaka čomu sa naše telo čistí a zbavuje škodlivých látok, odborníci v rámci jarnej detoxikácie odporúčajú týždňovú špargľovú kúru ako jednu z ciest očisty nášho organizmu. Ak sa necháte zlákať touto myšlienkou, počas kúry by ste mali mať na obed ako hlavný chod špargľu a vypiť denne dve šálky špargľového vývaru. Ten získate zo šupiek a koncov. Pri kúre musíte zabudnúť na kávu a alkohol. Okrem toho, že očistíte svoje telo a zbavíte sa aj nejakého kilečka navyše, špargľa vám prinesie úsmev na tvár.

Autor
Gabriela Kubaljaková