ENZÝMY-tráviace enzýmy

Enzýmy sú bielkoviny, ktoré urýchľujú zložité chemické reakcie, pri ktorých vznikajú pre telo potrebné látky. Sú nenahraditeľné takmer pre všetky procesy prebiehajúce na bunkovej úrovni, ktoré podporujú zachovanie života.

Metabolizmus závisí od enzýmov, ktoré urýchľujú viac ako 5 000 typov biochemických reakcií. Enzýmy znižujú energetickú náročnosť týchto reakcií, pričom ich urýchľujú až niekoľko miliónov krát, pričom nenarúšajú rovnováhu chemických reakcií a ani sa pri nich nespotrebovávajú. Líšia sa od iných katalyzátorov, napr. vitamínov, užšou „špecializáciou”. Ich aktivitu môžu ovplyvňovať mnohé lieky alebo toxíny. Sú citlivé na zvýšenú teplotu, napr. varením sa z väčšej časti ich účinok eliminuje čiastočne, alebo úplne, preto je vhodné uprednostňovať surovú alebo fermentovanú stravu – v našich podmienkach napríklad vo väčšej miere nenahraditeľnú kyslú kapustu. Niektoré enzýmy sa využívajú priemyselne, pri výrobe antibiotík alebo v potravinárstve.

 

Úloha enzýmov v látkovej premene

Pre človeka majú enzýmy mimoriadny význam pri trávení potravy. Je to veľmi zložitý proces, rovnako ako všetky biochemické pochody v bunkách. Skladba našej stravy bola v minulosti pomerne stála, organizmus človeka sa tisícročiami prispôsobil svojou výbavou k tráveniu tak rastlinných, ako aj živočíšnych látok. Dnes sa zloženie stravy pomerne rýchlo mení, podobne aj jej úprava, jeme viac varenej stravy a tým prichádzame o mnohé účinné látky.

 

Problémami trávenia trpí väčšia časť našej populácie, dôvody sú rôzne. Málo pohybu, nesprávne stravovacie návyky a často aj skladba stravy, používanie čoraz väčšieho množstva rôznych chemických prísad a náhrad. Žiaľ, mnohým z nich sa ani v budúcnosti nevyhneme. Môžeme si však náš jedálniček upraviť a zaradiť do neho viac rastlinnej stravy, ovocia a zeleniny, v lete viac surovej, v zime varenej. Látky, ktoré môžu ovplyvniť trávenie sa nachádzajú práve v surovej zelenine a ovocí – sú to najmä enzýmy, ale aj ďalšie nutrienty.

 

 

Kvalitnejšie trávenie s podporou enzýmov v doplnkoch výživy

Pri nedostatočnom príjme enzýmov z ovocia a zeleniny, ktoré sa podieľajú na spracovaní prijatej potravy, ich môžeme čiastočne nahradiť aj kvalitnými výživovými doplnkami, napríklad prípravkom Enzýmy Jamieson. Výskumníci v renomovanej spoločnosti Jamieson Laboratories pripravili po viacročnom úsilí doplnok výživy optimálneho zloženia – jedinečný komplex tráviacich enzýmov, v ktorom sú zastúpené tak proteázy, ako aj hydrolázy.

 

Proteázy – bromelaín a papaín podporujú trávenie bielkovín, o ktorých je všeobecne známe, že sú ťažšie stráviteľné, napr. proteíny z mäsa alebo strukovín.

 

Bromelaín účinne pôsobí na spracovanie bielkovín tráviacim traktom a pri nedostatočnej funkcii pankreasu (napr. pri jeho zápale), môže nahradiť enzým pepsín a trypsín. V oblasti hrubého čreva potlačuje zápalové procesy – redukuje tvorbu prozápalových cytokínov, ktoré poškodzujú črevnú stenu. Vďaka tomu má hojivé účinky pri ochoreniach spojených so zápalmi črevnej sliznice, ako sú ulcerózna kolitída a Crohnova choroba, či ochoreniach spôsobenými Helicobacter pyl., kolorektálnej prekanceróze až rakovine. Užívanie bromelaínu rovnako prospieva pri pálení záhy a tiež pri zápche, ako aj hnačke. Enzým bromelaín sa získava napr. z ananásu a používa sa aj priemyselne na zmäkčovanie mäsa.[1] Samotná konzumácia čerstvého ananásu v bežnom množstve však na kvalitné trávenie nepostačuje.

 

Papaín patrí do skupiny proteáz, ktoré štiepia peptidové väzby v bielkovinách a uľahčujú premenu homocysteínu na cysteín. Tento enzým ovplyvňuje urýchľovanie resorpcie tkanív, pomáha napríklad pri liečbe vredov predkolenia v ich ranom štádiu, má tiež liečivé účinky na odbúravanie fibrínu z vnútorných stien ciev, čo znižuje riziko vzniku trombóz. Enzýmová terapia obsahujúca papaín môže pri onkologických ochoreniach znížiť nepriaznivé účinky rádioterapie a chemoterapie. Papaín prispieva tiež k tenderizácii, t.j. rozrušovaniu vlákien mäsa a pomáha tak pri ťažkostiach s trávením mäsa, podporuje znižovanie zápalov sliznice čriev.[2] V kožnom lekárstve sa používa pri liečení ekzémov.

 

Prípravok Enzýmy Jamieson ďalej obsahuje enzýmy zo skupiny hydroláz – z nich nám pomôže stráviť tuky nenahraditeľná lipáza, ktorej nedostatok môže, najmä s pribúdajúcim vekom, spôsobovať v organizme mnohé problémy trávenia. Do skupiny hydroláz patria aj celulázy, laktáza a amyláza, ktoré uľahčujú trávenie sacharidov, napr. z rozpustnej vlákniny, škrobov či mliečnych výrobkov. Toto jedinečné zloženie tráviacich enzýmov Jamieson uľahčuje trávenie, resp. zvyšuje jeho efektívnosť. Ovplyvňuje tak priaznivo účinnosť celého metabolizmu v organizme, dodávanie energie a následne má celý rad benefitov pre celkové zdravie.

 

Lipáza patrí do skupiny enzýmov, ktoré podporujú a urýchľujú hydrolýzu tukov. Niektoré lipázy majú široké spektrum substrátov, vrátene esterov cholesterolu, fosfolipidov a vitamínov rozpustných v tukoch a sfingomyelináz, tieto sú však iné než “konvenčné” lipázy. Základnou úlohou lipáz je podpora trávenia, prenos a spracovanie tukov zo stravy u takmer všetkých organizmov. U človeka sa vyskytujú v materskom mlieku, pankrease, žalúdočných šťavách, v bunkových lyzozómoch a endotele tenkého čreva.[3] Vekom sa ich produkcia znižuje, preto je možné pri trávení ťažších, predovšetkým mastnejších jedál, ich nedostatku predchádzať používaním prípravkov s obsahom lipázy – pol hodiny pred jedlom.

 

Celulázy sú enzýmy katalyzujúce celulolýzu, rozklad celulózy a niektorých príbuzných polysacharidov, napr. β-D-glukán. Tento názov sa tiež používa pre prirodzene sa vyskytujúce zmesi alebo komplexy rôznych enzýmov, ktoré postupne alebo synergicky rozkladajú celulózový materiál na monosacharidy (“jednoduché cukry”), ako je napr. β-glukóza, alebo na kratšie polysacharidy a oligosacharidy. Keďže molekuly celulózy majú medzi sebou veľmi silné väzby, je celulolýza v porovnaní s rozkladom škrobu pomerne náročná. Väčšina cicavcov, vrátane človeka, má iba obmedzenú schopnosť tráviť celulózu. U mnohých bylinožravcov produkujú celulázy symbiotické baktérie.

 

Laktázu produkujú mnohé organizmy, u ľudí a iných cicavcov sa nachádza na mikroklkoch tenkého čreva. Tento enzým je nevyhnutný pre úplné strávenie mlieka – rozkladá laktózu – mliečny cukor. Osoby s nedostatkom laktázy konzumujúce mliečne výrobky môžu zažiť príznaky laktózovej intolerancie. [4] V úvodných štádiách tohto ochorenia postačuje obmedziť príjem mliečnej stravy a dodaním enzýmov s obsahom laktázy je možné danému problému predchádzať.

 

Amyláza, ktorú máme v slinách – ptyalín – rozkladá dlhé molekuly škrobu na maltózu a dextrín. Ako naši predkovia počas evolúcie postupne zvyšovali príjem škrobovín z pestovaných obilnín, gény pre ptyalín sa zdvojnásobili. U národov žijúcich v dažďových pralesoch, kde nepestujú obilniny, k tejto zmene nedošlo.[5] Po prieniku do žalúdka je ptyalín inaktivovaný žalúdočnou kyselinou. Pankreatická α-amyláza náhodne ruší α(1-4) glyokozidické väzby amylózy, čím vznikajú dextrín, maltóza alebo maltotrióza. U ľudí sa ptyalín vyvinul z pankreatickej α-amylázy.

 

Odborníci odporúčajú užívať tieto enzýmy pri tráviacich poruchách už pri prvých príznakoch problémov s trávením, ako aj neskôr, pri chronických ťažkostiach, napr. dráždivého čreva, trvalých problémoch s trávením viacerých jedál, poruchách metabolizmu sacharidov, to znamená pri diabete II. typu, prichádzajúceho s vekom, pri potravinových intoleranciách, napr. na mliečne bielkoviny, laktózu, rybacie bielkoviny, zvýšenej citlivosti na lepok, ako aj pri proteínových diétach u športovcov, alebo v rámci regenerácie organizmu pri pooperačných stavoch, alebo u ťažko fyzicky pracujúcich ľudí. Ideálne je poradiť sa s výživovým špecialistom alebo gastroenterológom a uľahčiť prechod z jednostrannej nevyváženej stravy k zdravšiemu pestrejšiemu stravovaniu.

 

Využitie tráviacich enzýmov pri opakovaných problémoch s trávením

 

U zdravých ľudí pri potrebe zvýšiť príjem potravy a energie či rekonvalescencii:

– športovci a ťažko fyzicky pracujúce osoby prijímajúce väčšie množstvá potravy, u ktorých tráviace enzýmy priaznivo ovplyvnia lepšie využitie živín a následne energie z prijatej rôznorodej stravy

– oslabené osoby, u ktorých tráviace enzýmy podporia rýchlejšiu obnovu tráviacich mechanizmov a skoré dodanie energie po operačných zákrokoch

– vegetariáni a vegáni, ktorým tráviace enzýmy pomôžu lepšie zúročiť energiu a živiny z prijatej rastlinnej stravy

 

U ľudí s miernymi a strednými zdravotnými ťažkosťami:

– začínajúci alebo rozvinutý diabetes II. typu

– opakované a pretrvávajúce ťažkosti syndrómu dráždivého čreva

– laktózová inolerancia a celiakia, aj postupne získavané vekom

 

U ľudí so závažnými poruchami zdravia na doplnenie liečby pri:

– nedostatočnom trávení sprevádzajúcom cystickú fibrózu

– pretrvávajúcich ochoreniach hrubého čreva – Crohnova choroba, poruchy funkcie pankreasu (chronická pankreatitída, karcinóm alebo odstránenie pankreasu)

 

Dnešná „európska” strava síce poskytuje mnohé potrebné živiny a účinné látky nevyhnutné na spracovanie prijatej potravy, ale ich množstvo, často aj vďaka zmeneným spôsobom prípravy jedál, nepostačuje na kvalitné trávenie, preto je potrebné dodať organizmu tráviace enzýmy aj vo forme výživových doplnkov.

 

Jedinečná kombinácia enzýmov určených predovšetkým na lepšie strávenie potravy – Enzýmy Jamieson – sa trvalo osvedčuje nielen v Kanade, ale aj v ďalších krajinách sveta. Ukazujú sa ako výrazný prínos pri dnešných, čoraz častejších problémoch vznikajúcich v dôsledku neustále sa meniaceho zloženia a spracovania pokrmov. Podľa závažnosti príznakov je možné jednak obmedziť príjem ťažšie stráviteľných zložiek stravy a rovnako tiež vhodne upraviť dávkovanie enzýmov, prípadne sa poradiť s lekárom alebo lekárnikom.

 

Enzýmy Jamieson sú už dostupné aj v lekárňach na Slovensku.

 

Pri rôznych poruchách trávenia môžu tiež pomôcť:

 

Ľubovník bodkovaný – svojím upokojujúcim účinkom zmierňuje tráviace ťažkosti, príčinou ktorých môže byť zvýšené vnútorné napätie, často vyúsťujúce do žalúdočnej neurózy. Extrakt z tejto byliny (Jamieson Ľubovník bodkovaný) prispieva zároveň k ochrane pred spúšťačmi týchto problémov, nadmerným stresom a nervozitou.

 

Kurkuma – zmierňuje poruchy trávenia, plynatosť a nadúvanie. Osobitá účinná látka, kurkumín, vo výťažku z  kurkumy (Jamieson Curcumin/angl. Turmeric), pomáha súčasne chrániť pečeň a eliminovať množenie baktérií v žalúdku (Helicobacter p.)

 

Škorica – vďaka prehrievaciemu účinku podporuje trávenie a prináša úľavu pri žalúdočnej nevoľnosti. Výťažok z nej (Jamieson Cinnamon) tiež priaznivo ovplyvňuje metabolizmus a znižuje hladinu glukózy v krvi. Vhodný je preto pre začínajúcich diabetikov i preventívne pre ľudí s ambíciou schudnúť.

 

Viac na www.jamieson.sk

 

Literatúra

1. Chaurasiya R. S. et al.: Efficacy of reverse micellar extracted fruit bromelain in meat tenderization; Journal of Food Science and Technology, 2015.

2. Papain – Selective Proteolytic Enzymes; Sigma Aldrich, 2020.

3. Winkler F. K. et al.: Structure of human pancreatic lipase; Nature, 1990.

4. Järvelä I. er al.: Molecular genetics of human lactase deficiencies; Annals of Medicine, 2009.

5. Perry G. H. et al.: “Diet and the evolution of human amylase gene copy number variation; Nature Genetics, 2007.

Patrí do vydania