Ako na reflux

Narodenie bábätka, zvlášť toho prvého, predstavuje pre každého rodiča radostnú a doslova prelomovú udalosť.

Bez prikrášľovania môžeme povedať, že pred jeho príchodom sme naplnení najmä šťastím a veľkými očakávaniami, mnohé otázky, častokrát aj obavy z prvých náročnejších situácií a neznámeho, prichádzajú až potom, po porodení. Jednou z veľkých neznámych a častým strašiakom prvých dní býva práve aj grckanie. Je však dobré vedieť, že reflux je „normálny“ jav a jeho priebeh sa dá riešiť.

Prvé dni s bábätkom sú prelomové

Bezproblémové dieťatko, hneď od narodenia, by sme si priali všetci – veď tie ilustračné fotky v časopisoch sú tak milé a detičky na nich také pokojné a šťastné. Lenže, nie každý máme to šťastie. Sú medzi nami aj takí rodičia, ktorí sa zmätene pýtajú – prečo akurát my máme doma úplne iné bábo? Možno vás upokojí fakt, že žiadny univerzálny manuál neexistuje. Ak sa však naučíte byť za pochodu vnímavým rodičom, potom sa naučíme rozoznávať čo konkrétne práve to naše bábo potrebuje a ako tieto jeho potreby môžeme riešiť a napĺňať. Platí to aj v prípade vypätých a náročných situá­ciách. A takú vie vyvolať aj problém zvaný REFLUX.

 

Postrach reflux

Často diskutovanou témou sú tráviace problémy, ktoré sa zvyknú objaviť už počas šestonedelia a potrápiť bábätko aj rodičov pekných pár týždňov – grckanie, reflux, bolesti bruška a koliky. V tomto článku sa zameriame na prvé dva z menovaných. Mnohé deti po dojčení alebo kŕmení grckajú. Ide o mimovoľný návrat obsahu žalúdka do pažeráka, čo je spôsobené prirodzenou nezrelosťou dolného zvierača pažeráka.

 

Je dobré vedieť, že samovoľný návrat žalúdočného obsahu môže ísť:

– iba do pažeráka

– do ústnej dutiny – buď prehltáva vrátený obsah (regurgitácia) alebo „ublinkáva“ (mliečko vyteká kútikmi úst)

– prudšie von z dutiny ústnej (vracanie)

 

Tento stav je fyziologický a spolu s vyzrievaním gastrointestinálneho traktu sa postupne vytráca. Celkom vymizne do 1. roku života. Ak pretrváva výraznejší reflux aj po ukončenom 6. mesiaci, tak sa už zväčša pokladá za patologický stav. Keď sa neupraví ani do 18. mesiaca života, potom sa jedná už o refluxnú chorobu.

 

U dojčených detí netreba robiť žiadne špeciálne opatrenia. Medzi dojčeniami sa nerobia odstupy a ani sa dojčenie neobmedzuje. Bábätko sa naďalej dojčí na požiadanie. Takéto dojčenie umožňuje piť menšie množstvá mlieka, ale častejšie, čo je z hľadiska grckania vhodné. Zaujímavosťou sú závery štúdie, ktoré hovoria, že stále rutinne zaužívané odgrgávanie po dojčení nie je nevyhnutné. Hoci je grckanie v prvých týždňoch po pôrode „normálny“ jav, predsa len existuje pre bábätká pomoc.

 

Prírodná* homeopatická pomoc, ako jemná regulačná metóda, nepozná iba jeden liek. Na výber má z viacerých možností, podľa sprievodných príznakov. Bábätku sa rozpúšťa liek v dávke 5 granúl do trošky vody.

 

Mgr. Jana Boleková, laktačná poradkyňa a farmaceutka

 

Calcarea carbonica 9CH, Calcarea phosphorica 9CH, Antimonium Crudum 9CH, Natrum Phosphoricum 9CH, Cuprum metallicum 9CH sú voľnopredajné monokomponentné homeopatické lieky (dostupné v lekárni) bez schválených terapeutických indikácií na vnútorné použitie. Lieky sú navrhnuté na základe poznatkov uvedených v Materia Medica Homeopatica.

 

*Homeopatické lieky sa vyrábajú z prírodných zdrojov rastlinného, minerálneho alebo živočíšneho pôvodu.

 

 

SILICEA 9CH – plačlivé, zle znáša materské mlieko a po kravskom (umelom) zvracia, pri pití sa ľahko unaví, zlepšuje sa zabalením a teplom.

 

CALCAREA CARBONICA 9CH – robustnejšie dieťa, zvracia zrazené mlieko, pomalšie sa vyvíja, pri dojčení a spaní sa výrazne potí na hlave.

 

CALCAREA PHOSPHORICA 9CH – chudé dlhé dieťa, ktoré sa chce dojčiť, ale často grcká, odmieta materské mlieko, často sa naťahuje.

 

ANTIMONIUM CRUDUM 9CH – po priložení k prsníku grcká, odmieta piť a zvracia, ináč je veľký jedák, pije hltavo, vadí mu, keď je pri dojčení niekto v miestnosti.

 

NATRUM PHOSPHORICUM 9CH – dieťa má gastroezofagiálny reflux, po každom jedle grcká a zvracia, stav sa zhoršuje cukrom.

 

CUPRUM METALLICUM 9CH – kŕčovité grckanie aj vzhľad, hnevlivé bábo, ktoré pri reve až modrá, máva štikútku s výrazným slinením.

 

Pamätajte, obdobie grckania či výraznejšieho zvracania je len jedným z mnohých prechodných vývojových/vývinových období. Tento stav má svoje riešenia, nikdy ho netreba brať na ľahkú váhu, hlavne pri bábätkách, ktoré neprospievajú. Vždy je vhodné obrátiť sa na skúsených odborníkov pre posúdenie stavu.

Patrí do vydania