Ako na cukrovku II. typu...

„Začínajúci“ diabetici majú v krvi v skutočnosti dostatočnú hladinu inzulínu, ktorý je zodpovedný za znižovanie hladiny glukózy v krvi, ale bunky ho nedokážu efektívne využiť. Prečo?

Pretože vstup cez bunkovú stenu je čiastočne zablokovaný, „zanesený“ rôznymi vplyvmi a efekt znižovania glukózy je potom nedostatočný, čo sa prejaví zvýšenou hladinou cukru v krvi. Ide o inzulínovú rezistenciu často sa vyskytujúcu u mužov i žien vo veku nad 45 rokov, zvlášť s hypertenziou a zvýšeným cholesterolom, ktorí obľubujú potraviny s vysokým obsahom cukrov a tukov a nízkym príjmom vláknin a omega-3 nenasýtených mastných kyselín. V tele existuje totiž mechanizmus, ktorý kontroluje produkciu inzulínu v krvi, ako spätná väzba a keďže inzulínu máme v krvi dostatok, vyslaný signál do pankreasu nedá pokyn na jeho ďalšiu tvorbu (liekmi na cukrovku sa častejšie skôr stimuluje tvorba inzulínu, ako podporuje jeho využiteľnosť a príjem do buniek).

 

PRÍRODNÉ DOPLNKY VÝŽIVY: Pomáhajú otvárať vstup inzulínu do buniek

Čo bráni vstupu inzulínu do bunky je predmetom intenzívneho vedeckého výskumu, avšak už dnes je známe, že celkové prekrvenie organizmu a viac pohybu – prechádzky (časom intenzívnejšie), zníženie hmotnosti, a tiež používanie niektorých prírodných doplnkov výživy, ako sú napr. Škorica (prehrievací efekt), či antioxidanty –Vitamíny D a C, bioflavonoidy, napr. Kvercetín, Resveratrol, ale aj Chróm, Magnézium či Cesnak a Omega-3 tuky (Jamieson), dokážu vstup do buniek otvárať, resp. zvyšovať ich citlivosť na inzulín a eliminovať tak dôsledky nášho nezdravého spôsobu života. Aj na Slovensku boli zaznamenané prvé pozitívne výsledky s prípravkom s čistým extraktom škorice Jamieson Cinnamon (je dostupný v lekárňach) – po dvoch až troch mesiacoch jeho užívania u pacientov s diag­nózou diabetu II. typu im bolo po dohode s lekárom odporúčané zníženie dávkovania liekov, dokonca ich vysadenie.

 

EFEKTÍVNE DIÉTY: Úspešne eliminujú hladinu cukru v krvi

Cieleným pôsobením na výživu a životný štýl, a teda aj na obezitu, pomôžeme organizmu vyhnúť sa inzulínovej rezistencii a tým i prediabetu i cukrovke II. typu... Pozvoľný začiatok cukrovky, počas ktorého sa hladina inzulínu výrazne nemení – zato sa postupne objavujú príznaky inzulínovej rezistencie, vyvoláva spravidla nadváha až obezita ako dôsledok nevhodnej, t.j. inzulinogénnej stravy, a súčasne sedavý spôsob života. Preto je potrebné zameniť sedavý životný štýl za aktívny spôsob života, v ktorom majú svoje pevné miesto pohyb, využívajúci svaly, a tzv. kalorická reštrikcia. To je obmedzovanie príjmu energie oproti všeobecne prevládajúcemu, takmer neobmedzenému príjmu energie, najmä z inzulinogénnych sacharidov v jedle a nápojoch.

 

V tom môžu úspešne pomôcť efektívne diéty, pri ktorých nie je potrebné hladovať, suroviny sú bežne dostupné, len treba dodržať určité zásady – maximálne eliminovať cukry, uhľohydráty vylúčiť hlavne večer, do jedálnička zaradiť viac zeleniny, v zime varenú, v lete čerstvú a veľa ďalších nových zdravých jedál s obsahom vláknin a bielkovín (chudé mäso, hydina, ryby, syry, jogurty a pod.) Keď sa organizmus dostane do stavu, kedy „spaľuje“ nepotrebné tuky – ketogénny stav (pritom ich paradoxne môže prijímať, napr. zeleninový šalát so za studena lisovaným olejom) a prijíma dostatok bielkovín, nebude chudnúť zo svalov, ale z tukov, čo je žiaduce. Za 2 – 3 mesiace môžeme tak dosiahnuť bez námahy výborné výsledky a dokonca aj trvalo zdravé stravovacie návyky, pri ktorých dobrovoľne radi zostávame i naďalej. Trvale však platí, že energetický príjem musí byť nižší ako výdaj.

 

Návrat do plnohodnotného života s pocitom ľahkosti a prevencia pred mnohými, aj vážnymi ochoreniami, ktorých príčinou je cukrovka – to naozaj stojí za to.

 

Viac na www.jamieson.sk

Kvalitné prírodné vitamíny Jamieson sú dostupné v lekárni a na www.pharmshop.sk

 

Patrí do vydania