Neviete sa zbaviť cigariet? Veda prináša riešenie

Patríte k fajčiarom, ktorým sa ani tento rok nepodarilo dodržať novoročné predsavzatie, že sa vzdajú svojho zlozvyku? Ak sa vám nepáči, že váš život aj naďalej pripomína jeden veľký popolník, skúste jarný detox postavený na vedeckých poznatkoch.

Ak máte za sebou niekoľko neúspešných pokusov tak, vedzte, že v tom zďaleka nie ste sami. Štúdia spoločnosti Yonder Consulting zistila, že novoročné predsavzatia fajčiarov trvajú v priemere iba 53 dní. Takmer štvrtina však siahne po cigarete už po pár dňoch a  pokračuje v ohrozovaní svojho zdravia. Naďalej odrážajú výčitky svojich blízkych a bojujú s vlastnou frustráciou. Určite by bolo ideálne, ak by každý fajčiar dokázal s cigaretami „seknúť“ z dňa na deň. Ibaže, také jednoduché to nie je. Podľa poznatkov z praxe asi len 4 % fajčiarov dokážu svoju závislosť z vlastnej vôle opustiť aspoň na 12 mesiacov. Práve nedostatok pevnej vôle je najčastejším dôvodom, pre ktorý sa fajčiari nevedia svojho zlozvyku vzdať. Ako však z bludného kruhu von?

 

Stanovte si reálny cieľ

Vo všetkých príručkách nájdete asi nasledovné: „Naďalej smerujte k hlavnej méte – prestať úplne. Skúšajte to po krokoch – znižovaním denných “dávok“ alebo motiváciou cez finančnú úsporu“. I keď sa vám to nedarí, tento cieľ neopúšťajte. Je však zrejmé, že kým ho dosiahnete riskujete svoje zdravie. Môžete si preto stanoviť aj ďalší – reálny cieľ, ktorý vám pomôže minimalizovať zdravotné riziko a zvýšiť kvalitu života. Vďaka najnovším vedeckým poznatkom už dnes takéto možnosti existujú.

 

Identifikujte problém

Poznáte hlavnú príčinu zdravotných problémov spojených s fajčením? Zatiaľ čo, až polovica Američanov sa mylne domnieva, že je to nikotín, veda hovorí jasne. Nikotín spôsobuje závislosť, no jeho účinky nie sú karcinogénne. Hlavným problémom je cigaretový dym. Pri spaľovaní tabaku sa totiž uvoľňuje až 6 000 najrôznejších látok, z ktorých približne 100 je označených za škodlivé a potencionálne škodlivé, vrátane tých rakovinotvorných. Dosť dôvodov na to, aby sme sa dymu zbavili.

 

Dostaňte ho z tela von

Ak sa teda chceme dymu zbaviť, budeme musieť cigarety niečím nahradiť. V minulosti veľa fajčiarov uverilo nikotínovým náplastiam, či žuvačkám. Problém závislosti je však komplexnejší. Fajčenie je spojené s viacerými vzorcami naučeného správania a pocitov, ktoré sa ťažko a dlho odbúravajú. Ide napríklad o spojenie fajčenia s pohybom rúk, rituál zapaľovania, časté spojenie s relaxom, prestávkou, kávičkou, pohárikom alkoholu. Do hry vstupuje aj spoločenský rozmer – spolunáležitosť k určitej skupine fajčiarov. Toto však náplasti ani žuvačky neriešia.

 

Skúste vedecké riešenie 

Jednou z účinných ciest však môže byť postup, ktorý už vo svete prináša povzbudivé výsledky. Reč je o znižovaní rizika pre dospelých fajčiarov – angl. 

 

Tobacco Harm Reduction. Ide o podobný prístup, aký sa používa pri riešení drogových závislostí. Podstatou je motivovať fajčiara k zmene, ktorá mu pomôže, aby si škodil čo najmenej a zlepšil si tak kvalitu svojho života. Ide teda o nahradenie toho, čo fajčiarovi škodí najviac – cigariet inou menej škodlivou alternatívou.  

 

Takýmito prostriedkami sú zariadenia na prijímanie nikotínu so zníženým rizikom určené pre dospelých fajčiarov. V súčasnosti ich predstavujú najmä zariadenia na zahrievanie tabaku a elektronické cigarety. Renomovaní výrobcovia pri ich vývoji používajú vedecké poznatky a farmaceutické postupy. 

 

Tieto prostriedky odbúrali hlavný problém – horenie. Namiesto cigaretového dymu sa z nich uvoľňuje len aerosól – zmes pary a nikotínu.  Podľa vedeckých poznatkov sa tým obsah škodlivých a potenciálne škodlivých látok podarilo znížiť až o 95 %.

 

Potvrdili nižšie riziko 

Zníženie zdravotných rizík pri prechode fajčiarov na tieto nové prostriedky prijímania nikotínu potvrdzujú aj významné autority z oblasti verejného zdravia. „I keď elektronické cigarety nie sú bez rizika, sú oveľa menej škodlivé ako cigarety,“ uvádza napríklad Úrad verejného zdravia Veľkej Británie (Public Health of England).

 

Zariadenie na zahrievanie tabaku IQOS zasa v lete minulého roka označil Úrad pre kontrolu potravín a liečiv v USA  – Food and Drug Administration (FDA) za produkt „vhodný na podporu ochrany verejného zdravia“. S týmto označením ho dokonca povolil prezentovať na americkom trhu. 

 

Zlepšenie kvality života potvrdzujú aj skúsenosti samotných užívateľov. Potom, čo naplno prešli na nové alternatívy cigariet, dokážu si viac vychutnať jedlá, zlepšil sa ich spoločenský život a majú lepšie vzťahy s rodinou a priateľmi. Mnohí dokonca začali opäť športovať.  

 

Aká je účinnosť? 

Účinnosť tejto cesty odvykania od cigariet je vyššia aj vďaka tomu, že fajčiari neopúšťajú zo dňa na deň svoje návyky. Podľa štúdie londýnskej univerzity  Queen Mary, e-cigarety môžu byť pri odvykaní od klasických cigariet až takmer dvakrát účinnejšie, ako iné spôsoby liečby s použitím nikotínu (náplasti, žuvačky). „Elektronické cigarety môžu fungovať najmä pre ľudí, ktorí vyskúšali iné spôsoby, ale neboli úspešní,“ vyhlásil Dr. Nick  Hopkinson, medicínsky riaditeľ Britskej nadácie pre pľúcne ochorenia (British Lung Foundation). 

 

Nemusí ísť automaticky o všeliek, ktorý Vás okamžite zbaví závislosti. Určite Vám však pomôže, aby ste si menej škodili, budete sa tiež cítiť lepšie a zmenu ocení aj vaše okolie. Cigarety do 21. storočia už totiž naozaj nepatria.

Patrí do vydania: 
Máj 2021