Proti psoriáze so slnečným vitamínom D3

Odstrániť príčinu psoriázy dnešná medicína ešte nedokáže, ale správnou liečbou s podporou slnečného vitamínu D3 možno docieliť až 92 % úspešnosť, predovšetkým v udržiavaní ochorenia v znesiteľnom stave.

V súvislosti s bližším poznaním zákutí biochémie a biologických aktivít steroidov pozornosť lekárov pri liečbe psoriázy čoraz viac púta „slnečný” vitamín D3. Potvrdilo sa, že produkciou tohto steroidného hormónu prostredníctvom slnečného žiarenia sa v organizme spúšťa množstvo liečivých fyziologických mechanizmov, čo ovplyvňuje prakticky všetky bunky ľudského tela. Odborné štúdie uvádzajú jeho aktívnu úlohu pri posilňovaní imunity, liečbe cukrovky, osteoporózy, nervových ochorení, chorôb srdca a ciev, porúch funkcie obličiek a tiež jeho prospešnosť ako doplnku pri onkologickej liečbe či liečbe horných dýchacích ciest. Novodobé poznatky poukazujú na jeho imunomodulačné pôsobenie, a tým i jeho nezastupiteľnú funkciu pri liečbe autoimunitných ochorení, akým je aj psoriáza.

 

Komplexný pohľad na úlohu vitamínu D3 pri liečbe autoimunitných ochorení vo svetle najnovších poznatkov, ktorý je pre pacientov so psoriázou zároveň akousi inšpiráciou k zmene životného štýlu, prináša publikácia „Slnečný” vitamín, autorov prof. MUDr. Miroslava A. Šašinku, DrSc. a doc. MUDr. Kataríny Furkovej, CSc.. Autori poukazujú na dôležitú „misiu” vitamínu D pri regulácii imunitného systému. Na základe vyhodnotenia množstva epidemio­logických údajov upozorňujú, že nedostatok „slnečného” vitamínu D3 – kalcitriolu, ktorý vedie k reaktivácii imunitných a zápalových procesov, sa následne môže prejaviť zvýšeným sklonom k autoimunitným ochoreniam, medzi ktoré patrí i psoriáza. Deficit vitamínu D3 vykazuje až 75 % pacientov so psoriázou!

 

Zároveň autori osvetľujú dôvod, prečo sú začiatok psoriázy a jej zhoršenie úzko späté so zimnými mesiacmi s menšou intenzitou slnečného žiarenia UV-B. Je ním zvyšujúci sa nedostatok vitamínu D3, ktorý je produktom nášho pobytu na slnku! Jeho absencia v organizme narúša celkovú funkčnosť kože a slizníc. Poukazujú na zlepšenie psoriázy pri pravidelnom pobyte na slnku v lete či ožarovaní „horským” slnkom – lúčmi UV-B, najmä v zimných mesiacoch. Ako potvrdil výskum, táto pozitívna zmena súvisí so signifikantným vzostupom sérových koncentrácií vitamínu D3! S vitamínom D3 sa teda imunitný systém zmobilizuje! Vďaka jeho prítomnosti v krvnom riečisku sa T bunky, najdôležitejší článok imunitného systému, „ozbroja” a začnú vyhľadávať votrelcov, ktorých zničia a z tela vylúčia.

 

Slnečný vitamín D3 účinkuje v podstate ako kľúč k zdraviu. Náš imunitný systém nebude pracovať, pokým neotočíme kľúčom v zámke, teda pokým nebude aktivovaný vitamínom D3! Autori upozorňujú, že koncentrácie vitamínu D3 sú na konci zimy u 2/3 obyvateľov podstatne nižšie ako v lete. Rapídny pokles vitamínu D3 v organizme považujú za daň za zmenu životného štýlu, každodenný dlhodobý pobyt v interiéri a často aj vyhýbanie sa pobytu na slnku vplyvom nie najšťastnejšej osvety o škodlivých účinkoch slnečného žiarenia. Najnovšie poznatky poukazujú tiež na zvýšený úbytok vitamínu D3 v organizme vplyvom jeho zrýchleného rozkladu v prítomnosti fosforečnanov – najmä fosforečnanu sodného, draselného a horečnatého či difosforečnanov a trifosforečnanov, ktoré sa do tela dostávajú v dôsledku nadmernej konzumácie kolových nápojov či údenín a syrov, kde fosforečnany slúžia ako konzervačné a stabilizačné prísady.

 

Dostupnejší ako lieky

Obaja lekári pripomínajú, že pre načerpanie zásob vitamínu D3 je rozumný pobyt na slnku nevyhnutný! Nedostatok slnka, a tým aj slnečného vitamínu od jesene do jari radia kompenzovať výživovými doplnkami, najlepšie s obsahom optimálneho prírodného vitamínu D3 – cholekalciferolu. Účinný spôsob, ako zvýšiť hladinu vitamínu D3 v krvi je podľa odborníkov jeho príjem v množstve 1 000 IU denne v lete a 2 000 IU denne v zimných ako aj jarných mesiacoch a pri jeho vysokom deficite i niekoľkonásobne viac. Pri psoriáze ho odporúčajú užívať v kombinácii s komplexom vitamínov radu B, najlepšie v prírodnej forme s predĺženým účinkom (napr. Jamieson). Klinické zlepšenie kožných lézií možno obvykle spozorovať asi po 8 týždňoch užívania vitamínu D3.

 

Záruka vysokej čistoty vitamínu D – Quali-D TM

Vynikajúcou pomocou na ceste k lepšiemu zdraviu nielen pre dospelých, ale aj pre deti, je prírodný vitamín D3 v kanadských prípravkoch Jamieson, ktorý sa vyrába z najčistejšieho lanolínu na svete, vyextrahovaného z ovčej vlny. Lanolín získaný zo slnkom zaliatej vlny oviec, žijúcich na vysočinách Austrálie a Nového Zélandu sa pod ochrannou značkou Quali-DTM spracúva dômyselným patentovaným postupom, ktorého výsledkom je čistá prírodná forma vitamínu D farmaceutickej kvality. „Déčko” Quali –DTM pripravené v takej istej forme, akú telo prirodzene produkuje, keď je vystavené slnečnému žiareniu, sa vďaka maximálnej biologickej dostupnosti účinne a ľahko vstrebáva v tráviacom trakte a predstavuje tak najjednoduchší spôsob, ako organizmu dodať chýbajúci vitamín D3 bez ďalších nežiaducich účinkov.

 

Vitamíny Jamieson sú dostupné v lekárňach a na www.pharmshop.sk

 

Patrí do vydania