Ochrana onkologických pacientov pred koronavírusom

Onkologickí pacienti sú jednou z rizikových skupín v súvislosti s koronavírusom. Liga proti rakovine poskytla základné informácie v súvislosti s koronavírusom zostavené na základe najčastejších dotazov rodín s onkologickým ochorením - odpovedá MUDr. Darina Sedláková – odborník v oblasti verejného zdravia, WHO, členka GR Ligy proti rakovine.

Onkologickí pacienti – riziková skupina

Pri COVID-19 sa zdá, že u starších ľudí (najmä nad 70 rokov) a u ľudí s existujúcimi zdravotnými problémami, ako sú chronické ochorenie pľúc (napríklad CHOCHP), kardiovaskulárne a onkologické ochorenie, cukrovka, alebo chronické ochorenie obličiek, je väčšie riziko závažných komplikácií, ktoré môžu vyžadovať prijatie do intenzívnej zdravotnej starostlivosti. Bohužiaľ, je s nimi spojené aj zvýšené riziko úmrtia. O zvýšenom riziku takýchto pacientov hovoria údaje z Číny alebo z Talianska, ale aj z ďalších krajín, kde je významný počet infikovaných.

 

V polovici februára bola publikovaná aj štúdia, ktorá skúmala 2 007 prípadov hospitalizovaných pacientov COVID-19 z 575 nemocníc v Číne. Z tejto skupiny našli 18 pacientov s anamnézou rakoviny. Takmer polovica z týchto pacientov mala vyššie riziko „závažných udalostí“ (definované ako prijatie na JIS, potreba ventilácie alebo smrť). Ide síce o malý súbor pacientov, ale treba závery treba považovať za veľmi relevantné.

 

Viac ohrozené onkologické diagnózy a štádia rakoviny

Medzi najviac ohrozených patria podľa týchto informácií pacienti s hematologickými [krvnými] malignitami – Hodgkinovlym­fóm, chronická lymfocytárna leukémia, akútna myeloidná leukémia, akútna lymfoblastická leukémia a mnohopočetný myelóm.

 

Vo zvýšenom riziku sú tiež pacienti, ktorí sú v aktívnej chemoterapii a pacienti po transplantácii kostnej drene. Títo pacienti majú zníženú imunitu, ktorá je sprievodným javom liečby, ale môže pretrvávať dlhšiu dobu po skončení liečby. To zvyšuje náchylnosť na infekciu.

 

Ak sú pacienti v procese liečby alebo ju majú na nasledujúce dni plánovanú, mali by v nej pokračovať, pokiaľ nemajú príznaky akútneho zhoršenia zdravotného stavu – vrátane príznakov ochorenia na koronavírusu alebo akéhokoľvek iného ochorenia horných dýchacích ciest spojeného s horúčkou, kašľom, kýchaním, bolesťou hlavy, svalov a kĺbov. Ak sa u nich objavia takéto príznaky, treba kontaktovať poskytovateľa onkologickej liečby.

 

Pacienti, ktorí sa v súčasnosti liečia, by sa mali vyhýbať používaniu verejných dopravných prostriedkov. Je potrebné konzultovať zdravotnícke zariadenie, aby poskytlo prevozovú sanitku.

 

Sledujte overené zdroje

Aj pre onkologických pacientov platia všetky všeobecne platné odporúčania, tak ako ich MZ SR a UVZ SR už tretí týždeň sprostredkováva všetkým občanom. Apelujeme na pacientov, aby dôsledne dodržiavali všetky odporúčania, ktoré poskytuje MZ SR, Úrad verejného zdravotníctva, všeobecní a ošetrujúci lekári. V žiadnom prípade nie je dôvod na paniku. Vyhľadávajte len informácie z dôveryhodných zdrojov, ignorujte rôzne internetové a „pouličné“ diskusie.

 

Prevencia

Základom ochrany pred infekciou sú bežné hygienické opatrenia: často si umyť ruky, kašľať a kýchať do jednorazových vreckoviek, ktoré okamžite odhodíme, vyhýbanie sa miestam s veľkou kumuláciou ľudí.  Zostaňte doma, keď vám nie je dobre, a nezabudnite informovať o akejkoľvek zmene vášho zdravotného stavu ošetrujúceho lekára. Liečeným onkologickým pacienom, aj keď sú zdraví z hľadiska infekcie koronavírusom, sa odporúča nosiť rúšku. V ich prípade spĺňa psychologický aspekt ochrany: oni sami si dávajú podvedome pozor, a ostatní ľudia sa k nim správajú ohľaduplnejšie. Pacienti s rakovinou v anamnéze, ktorí už nie sú liečení niekoľko rokov, „by mali byť v poriadku“, ale mali by sa vyhýbať miestam s kumuláciou ľudí, kde je riziko infekcie zvýšené.

 

Kam sa obrátiť

Na COVID-19 neexistuje ani očkovacia látka ani kauzálna liečba. Treba spraviť všetko preto, aby sme sa nákaze vyhli. Ak ju dostaneme, je potrebné dodržiavať všetky nariadenia a odporúčania odborníkov a ošetrujúcich lekárov.

 

Zoznam kontaktov, kde odborní pracovníci odpovedajú na otázky verejnosti týkajúce sa nového koronavírusu nepretržite 24 hodín/7 dní v týždni nájdete aj na našej stránke www.lpr.sk/ochrana-pred-koronavirusom-u-onkologickych-pacientov

 

Kontaktovať môžete aj bezplatnú telefonickú Onkoporadňu Ligy proti rakovine na t. č. 0800 11 88 11 – rozpis časov jednotlivých odborníkov nájdete na ww.lpr.sk/onkoporadna alebo mailom na poradna@lpr.sk

Patrí do vydania