Čistite vzduch! - nedajte sa zložiť chrípkou, ani alergiou, posilňujte svoje pľúca proti vírusom...

K neodmysliteľným každoročným sprievodcom jari, alergiám a častým atakom chrípky, sa v tomto roku pridružil nevyspytateľný nový koronavírus. A my zvažujeme ako čo najefektívnejšie chrániť svoje dýchacie cesty...

 

Prevencia i terapia v jednom

Nikto si nedovolí tvrdiť, že existuje jediný účinný spôsob, ako sa vyhnúť ochoreniam dýchacích ciest, a najmä agresívnemu útoku nového koronavírusu na ne.. Lekári sa však zhodujú v tom, že je potrebné posilňovať si svoje pľúca a ostatné dýchacie orgány, a to nielen u ľudí so zníženou imunitou, ktorí sú najohrozenejšou skupinou vyčíňania koronavírusu. Jedným z riešení, ako si v tomto období pomôcť, je čistenie vzduchu. Ak ste sa niekedy rozhodovali obstarať si čistič vzduchu, tak teraz je ten náležitý čas tento zámer uskutočniť.

 

Aká je úloha čističa vzduchu?

Úlohou čističa vzduchu je uľahčiť dýchanie citlivým osobám a znížiť tak záťaž organizmu vo vnútorných priestoroch, kde v tomto období budeme tráviť väčšinu času nielen my, ale aj naše deti. Prieskumy ukazujú, že vzduch vo vnútri budov býva často znečistenejší ako ten na ulici. Môže za to zlé vetranie, cigaretový dym, prach, plesne, ale aj alergény, baktérie a vírusy. Kvalitný čistič vzduchu dokáže účinne akumulovať voľne sa pohybujúce častice vo vzduchu, ktoré pôsobia na naše zdravie. Je tak nielen účinnou prevenciou vzniku alergií, ekzémov, astmy i viróz, ale prispieva tiež k detoxikácii organizmu a pomáha v boji s únavou. Samozrejmosťou je aj posilnenie imunity, ktoré je v dnešných dňoch také žiaduce.

 

Ako si vybrať vhodný model?

Pri výbere by ste sa mali orientovať predovšetkým podľa typu nečistôt, ktorých sa potrebujete zbaviť. Ďalším dôležitým parametrom je veľkosť miestnosti, v ktorej bude čistič pracovať. Pri hľadaní vhodného modelu sa preto zaujímajte o spôsob filtrácie a výkon prístroja.

 

Aký efekt prináša vhodne zvolená filtrácia?

Filtrácia by vás mal zbaviť nežiaducich prímesí v ovzduší. Celkovú vyššiu účinnosť a kvalitnejšie prečistenie vzduchu prinášajú modely s kombináciou viacerých typov filtrov, ktoré pracujú na princípe niekoľkostupňovej filtrácie. Tá umožňuje odfiltrovať súčasne rôzne typy nečistôt – dym, zápach, alergény, ale i baktérie a vírusy. Každý filter znásobuje účinky toho predchádzajúceho. Najspoľahlivejšia je v tomto ohľade kombinácia tzv. HEPA filtra, ktorý zachytáva zo vzduchu nielen alergény, ale aj vírusy, baktérie, plesne a pevné častice a uhlíkového filtra. Ten zbavuje ovzdušie rôznych nepríjemných pachov. Minimálna účinnosť filtrácie by mala byť 80 %, v súčasnosti tie najlepšie prístroje dosahujú až 99% úspešnosť v odstraňovaní nečistôt zo vzduchu, čo je skvelé číslo.

 

Ako si zvoliť optimálny výkon prístroja?

Výber čističa z hľadiska jeho výkonu je treba veľmi citlivo prispôsobiť objemu miestnosti, do ktorej ho chceme umiestniť. Ako zistiť, či je pre čistenie vzduchu v danom priestore vhodný? To, nakoľko bude jeho výkon pre nás optimálny, sa odvíja od množstva vzduchu prefiltrovaného za jednu hodinu. Pri bežnom použití platí, že počas hodiny by mal vzduch prejsť filtráciou približne dvaapolkrát za hodinu. Ak máme doma alergika, tak štyrikrát za hodinu. Vzduchový výkon, ktorý bude vhodný pre náš interiér, zistíme podľa jednoduchého vzorca: plocha podlahy (v m2) x výška stropu (v m) x 2,5 (bežná domácnosť) alebo x 4 (domácnosť s alergikom). Vyjde nám potrebný výkon čističa (v m3/h) optimálny pre náš konkrétny priestor.

 

Samozrejme čím väčší výkon, tým lepšie, hlavne by nemal byt menší, ako vyžaduje náš priestor, v tom prípade by čistič nespĺňal svoj účel. Väčšina čističov disponuje viacerými stupňami výkonu, medzi ktorými sa dá plynulo prepínať a tak nie je problém prenášať ich z miestnosti do miestnosti.

 

Niečo navyše...

Určite nie je od veci, keď bude čistič vzduchu vybavený niektorými funkciami, ktoré oceníte v bežnej prevádzke. Tak napríklad to môže byť regulácia výkonu, vďaka ktorej znížime výkon a tým aj hluk. Túto vlastnosť oceníme najmä v noci. Praktická je indikácia kvality ovzdušia v miestnosti. Samozrejmosťou by mal byť indikátor znečistenia filtrov a vlastná regulácia výkonu, kedy čistič sám reaguje na zmeny kvality vzduchu. Hodiť sa bude aj časovač na nastavenie prevádzkových časov podľa osobných preferencií alebo diaľkové ovládanie.

 

Základné pravidlá na dosiahnutie maximálnej účinnosti čistenia vzduchu:

• Čističu nájdime vhodné miesto, ideálne je umiestniť ho medzi okno a dvere, najlepšie na stenu, poličku alebo na skrinku – aby bol zhruba vo výške pásu. Výstup čistého vzduchu nasmerujme do najviac používaných častí miestnosti. Spotrebič nikdy neinštalujme na zem, k stropu alebo k oknu – jeho efektivita tým klesá.

• Čistič spúšťajme do prevádzky predovšetkým v čase, keď v miestnosti niekto je, inak je jeho práca zbytočná. Neúčelné je tiež uvádzať ho do činnosti pri krátkom pobyte v miestnosti.

• Samozrejme nezabúdajme vetrať, avšak čistič využívajme v čase, keď sú okná zatvorené. V opačnom prípade sa môže stať, že bude zbytočne priťahovať nečistoty zvonku, hlavne smog a peľ. Jednak sa tým rýchlejšie zanesú filtre, jednak tým zvýšime množstvo nečistôt v miestnosti. Rovnako pri čistení vzduchu nezabúdajme zatvárať dvere, aby sa čistý vzduch nemiešal s nečistotami z iných miestností.

• Veľmi dôležitá je pravidelná údržba čističa. Potrebné je tiež stierať usadený prach z ventilátora, aby nedošlo k jeho prehriatiu.

 

Rozumný čistič – čistenie vzduchu podľa preferencií užívateľa

V jednoduchosti je vtip! Vnútornú klímu obývačky, detskej izby či fajčiarskej miestnosti môžu zreteľne zlepšiť čističe vzduchu Boneco P 400 či Boneco P 500 s viacstupňovými filtrami, ktoré pracujú ako ochranné štíty aj proti tým najmenším časticiam vo vzduchu. Ich výhodou je čistenie vzduchu podľa našich špecifických potrieb. Štandardne sa dodávajú s multifiltrom ALLERGY – odstraňuje viac ako 99 % alergénov zo vzduchu. Jeho zloženie vychádza z potrieb alergikov, skladá sa z predfiltra, špeciálnej vrstvy pre alergikov, HEPA filtra a filtra s aktívnym uhlíkom. Táto kombinácia účinne zachytáva prach, peľ, vlasy, zvieraciu srsť, vírusy, baktérie, roztoče a ich výtrusy, škodlivé plyny a nepríjemný zápach.

 

V prípade záujmu možno nahradiť filter ALLERGY filtrom BABY určeným pre rodiny s deťmi či filtrom SMOG, dostupnými u dodávateľa. Filter BABY s patentovanou technológiou enzýmového filtra účinnou na mikroorganizmy znásobuje ochranu pred vírusmi a baktériami. Kazetu multifiltra BABY tvorí predfilter, enzýmový filter, HEPA filter a filter s aktívnym uhlíkom. Toto zloženie pomáha účinne chrániť dýchací systém pred mikroorganizmami, prachom, peľom, zvieracou srsťou, hubami, spórami plesní, baktériami, škodlivými plynmi a nepríjemným zápachom.

 

Filter SMOG je vhodný do fajčiarskych priestorov a do mestskej zástavby so zvýšeným znečistením výfukovými plynmi či chemickými splodinami. Znižuje objem tabakového dymu, škodlivých plynov, formaldehydu, zápachov rôzneho druhu a odstraňuje viac ako 99 % jemného prachu. Kazeta multifiltra SMOG je zložená z predfiltra, HEPA filtra a extra účinnej vrstvy aktívneho uhlíka.

 

Oba prístroje majú tichú automatickú prevádzku, vysoký čistiaci výkon, veľmi nízku spotrebu energie, umožňujú použitie aromatických látok, nastavenie času čistenia podľa osobnej voľby a sú zabezpečené pohodlným digitálnym dotykovým ovládaním s jednoduchými a logickými funkciami (P400) či diaľkovým ovládaním (P500). Jas displeja prístrojov reaguje na svetelnosť okolia, „vychytávkami” sú indikácia kvality ovzdušia v miestnosti, upozornenie na potrebu výmeny filtra, funkcia úspory elektrickej energie (režim SLEEP), extra rýchle čistenie vzduchu (režim POWER). Čistič Boneco P 400 je určený pre menšie priestory s plochou do 20 m2 a Boneco P 500 pre miestnosti s plochou do 28 m2. Navyše je nositeľom víťazného ocenenia za dizajn „Red Dot Design Award”.

www.boneco.sk, www.pharmshop.sk

Patrí do vydania