Naberte odvahu, vyšetrite si stolicu Zachránite si život!

Na Slovensku zomrie na rakovinu hrubého čreva ročne až 2 300 ľudí. Nemuseli by, pretože pri včas diagnostikovanom ochorení je až 100 % šanca na vyliečenie. Stačí navštíviť svojho všeobecného lekára a absolvovať jednoduchý bezbolestný test. Nevyhnutnosť prevencie zdôrazňuje aj hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo MUDr. Jana Bendová, PhD, s ktorou sme sa rozprávali.

Pani doktorka, v porovnaní s priemerom EÚ na Slovensku zomiera na kolorektálny karcinóm takmer dvojnásobný počet ľudí. Prečo je tomu tak?

Vo výskyte kolorektálneho karcinómu sme, žiaľ, na popredných priečkach. Musíme sa vážne zamyslieť nad tým, prečo je tomu tak. Odpoveď však nie je jednoduchá, príčin je viacero. Na jednej strane je to nezdravý životný štýl Slovákov, ktorý zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Na druhej strane je to pretrvávajúci nízky záujem Slovákov o svoje zdravie, prevenciu a absolvovanie preventívnych prehliadok. Vo veku nad 50 rokov je súčasťou preventívnej prehliadky u všeobecného lekára aj vyšetrenie stolice na skryté krvácanie, ktoré je prevenciou rakoviny hrubého čreva. Časť pacientov test nepodstúpi, niektorí zabudnú, niektorým je nepríjemné odobrať si vzorku stolice, no časť test nepodstúpi pre obavy z pozitívneho výsledku. Jednoducho o vážnej chorobe nechcú radšej vedieť.

 

Akí pacienti sú náchylní na vznik rakoviny hrubého čreva? Sú to častejšie muži alebo ženy?

Na rakovinu konečníka a hrubého čreva ochorejú muži dvakrát častejšie ako ženy. Výskyt stúpa s vekom, pod 40 rokov je kolorektálny karcinóm zriedkavosťou. Vek a náchylnosť na rakovinu zdedenú v génoch po predkoch ovplyvniť nedokážeme, ale to, aký životný štýl si vyberieme, je na našom rozhodnutí. Nezakrývajme si oči pred tým, že nezdravý životný štýl významne predurčuje našu budúcnosť, teda to, či sa dôchodku dožijeme v zdraví, alebo s množstvom zdĺhavých ochorení. Tí, ktorí majú alebo mali v rodine príbuzného s rakovinou hrubého čreva majú zvýšené riziko oproti tým, ktorí toto ochorenie v rodine nemajú. Zvýšené riziko majú tiež pacienti s chronickými zápalovými ochoreniami čreva, ako je napríklad Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída.

 

Sú za výskytom rakoviny hrubého čreva aj zlé stravovacie návyky? Ktoré zložky potravy môžu pôsobiť ochranne a ktoré sú naopak rizikové?

Áno, je to tak! Zlé stravovacie návyky sú veľmi nebezpečné. Ochrániť nás pred rakovinou hrubého čreva môže strava plná zeleniny, ovocia a vlákniny a nízky príjem tukov, najmä tých živočíšnych, červeného mäsa a údenín. Rastúca životná úroveň slovenského obyvateľstva by mala viesť k tomu, že si Slováci budú kupovať zdravšie alternatívy, no myslím si, že to je len želanie nás lekárov, nie realita. A vysoká spotreba alkoholu na Slovensku tiež prispieva k vysokému výskytu (nielen) rakoviny hrubého čreva. Rizikovými faktormi sú aj fajčenie, obezita, či nedostatok pohybu. Ale to sú rizikové faktory viacerých ochorení, nielen rakoviny hrubého čreva.

 

Najlepšou prevenciou je jednoduchý test, ktorý nebolí. Poviete nám viac o preventívnom testovaní?

Test je naozaj jednoduchý a nebolestivý. Stačí odobrať malú vzorku stolice do špeciálnej nádobky a odniesť ju na vyšetrenie k všeobecnému lekárovi. Test odhalí skryté krvácanie v stolici. Vyšetruje sa prítomnosť ľudskej krvi v stolici, hoci aj v nepatrnom množstvom, v takom, že krv nie je možné spozorovať voľným okom. No test je vysoko citlivý a dokáže odhaliť aj takéto mikroskopické množstvo krvi v stolici.

 

Kto má na spomínaný test nárok a ako často treba test opakovať?

Každý dospelý človek starší ako 50 rokov má podľa platnej legislatívy nárok na tento test v rámci preventívnej prehliadky každé dva roky. Tí, ktorí majú pozitívnu rodinnú anamnézu karcinómu hrubého čreva a konečníka majú nárok aj vo veku menej ako 50 rokov, tiež v rámci preventívnej prehliadky raz za dva roky. Preto je veľmi dôležité mať informácie o blízkych príbuzných, teda ak niekto z priamych príbuzných (otec, brat a podobne) zomrel na rakovinu, či to nebola rakovina hrubého čreva alebo konečníka. Tabuizovanie tejto témy nikomu z nás nepomôže. V prípade záujmu je test možné aj bežne kúpiť v lekárni a urobiť si podľa priloženého návodu doma.

 

Čo nasleduje, ak je test na skryté krvácanie pozitívny?

Pri pozitívnom výsledku pacienta lekár odošle na kolonoskopické vyšetrenie, no časť pacientov toto vyšetrenie neabsolvuje. Hanbia sa, že im niekto „nakúka“ cez konečník do tela, prípadne majú obavy, že bude vyšetrenie bolestivé. Je síce pravdou, že kolonoskopia nepatrí medzi príjemné vyšetrenia, ale v súčasnosti je už možnosť absolvovať ju v celkovej anestézii, takže by ju mal zvládnuť aj ten najväčší „bojko“.

 

Môžete z vašej praxe všeobecnej lekárky usúdiť, či pacienti prinesú vzorku stolice na testovanie?

Na základe vlastnej skúsenosti môžem povedať, že väčšina pacientov vzorku stolice prinesie, ak im test ponúkneme. Dokonca počet tých, čo test podstúpia nám v tomto roku stúpol, aj vďaka kampani, ktorá od začiatku roka prebiehala v médiách na podporu skríningu rakoviny hrubého čreva. Šancu, že pacient vzorku prinesie zvyšuje aj to, ak k testu dostane podrobný návod ako presne má vzorku odobrať. Viem, stále pretrváva názor, že rozprávať sa o stolici je nepríjemné, ba priam nechutné, ale vysvetľovanie naozaj funguje.

 

Rok 2019 bol Ministerstvom zdravotníctva vyhlásený za Rok prevencie. Ako môžeme zbúrať bariéry hovoriť o vyšetrení stolice?

Odpor ľudí dotýkať sa stolice je prirodzený a hlboko zakorenený. Test na skryté krvácanie v stolici považujem za geniál­ny vynález, ktorý dokáže zachraňovať životy. Teším sa, že sa o tejto dlhodobo tabuizovanej téme vôbec začalo verejne hovoriť. Je skvelé, ak maketa hrubého čreva putuje po Slovensku a ľudia majú možnosť dozvedieť sa o rakovine hrubého čreva a najmä o jej prevencii viac. Treba využiť všetky dostupné informačné kanály a zapojiť aj populárnych športovcov, hercov, či influencerov na sociálnych sieťach. Užitočné informácie ponúka aj stránka www.rokprevencie.sk.

 

Ako sa kolorektálny karcinóm prejavuje respektíve neprejavuje?

Rakovina hrubého čreva zvyčajne prichádza bez akýchkoľvek príznakov. A to je na nej také zákerné. Keď sa objavia prvé príznaky ako bolesti brucha, chudnutie, alebo chudokrvnosť, býva už zvyčajne ochorenie v pokročilom štádiu. Pri mnohých ochoreniach platí, že čím skôr sa diagnostikujú, tým väčšie sú šance na vyliečenie. Je to tak aj pri rakovine hrubého čreva.

 

A na záver, chceli by ste dodať čitateľom odvahu, aby s návštevou lekára neotáľali?

Otáľať s návštevou všeobecného lekára sa neoplatí a ignorovať preventívne prehliadky už vôbec nie. Mýtus, ktorí pretrváva, že keď o chorobe neviem, tak ju nemám, je omylom, na ktorý mnohí doplatia. Chcem povzbudiť všetkých, aby na preventívne prehliadky chodili každé dva roky. Má to zmysel a navyše sú zadarmo, plne ich hradí každá zdravotná poisťovňa.

Patrí do vydania