Šedý zákal ničí zrak starším ľuďom

Šedý zákal je očné ochorenie, ktoré sa prejavuje v určitej forme u všetkých ľudí vyššieho veku. Rozvíja sa postupne a spôsobuje stratu priehľadnosti očnej šošovky. Človek tak prestane vidieť ostro. V 90 % prípadov je príčinou jeho vzniku práve prirodzený proces starnutia oka.

Výskyt, príčina vzniku a prejavy ochorenia

Šedý zákal predstavuje jedno z najčastejších očných ochorení, ktorým trpí väčšina ľudí v staršom veku, niekedy dokonca bez toho, aby o ňom vôbec vedeli. Ide o ochorenie očnej šošovky, ktorá sa z rôznych dôvodov začne zakaľovať a strácať priehľadnosť.

 

Ochoreniu sa ľudovo hovorí aj beľmo, odborne katarakta. Vo veku okolo 65 rokov veku ním trpí takmer každý človek. Pri zakalení získava zrenica sivý odtieň namiesto čierneho, čo je možné aj voľným okom vidieť, a zakalenie šošovky potom zabraňuje prechodu lúčov na sietnicu oka.

 

Mierne stupne zákalu nemusia mať vplyv na kvalitu videnia, s postupujúcim ochorením sa však dostavuje šeroslepota, problém s videním farieb a kontrastov, dvojité videnie a zvýšená citlivosť na svetlo. Celkovo je videnie u takto postihnutých ľudí zahmlené, vyblednuté, kalné, s rôznymi tieňmi v zrakovom poli. Šedý zákal často odhalí lekár náhodne, keď si pacient príde dať vymerať dioptrie pre nové okuliare.

 

Na rozdiel od zeleného zákalu (glaukómu) sa nedá liečiť a jedinú efektívnu a trvalú cestu na jeho odstránenie predstavuje operácia. V tomto prípade nie je nevyhnutné podstúpiť ju hneď po odhalení ochorenia. Všetko závisí od toho, ako veľmi zákal prekáža pacientovi vo videní a ovplyvňuje mu každodenný život. Operácia v skorších štádiách je však vo všeobecnosti ľahšia a bezpečnejšia aj pre pacienta.

 

Keď sa šedý zákal nelieči

Cieľom liečby šedého zákalu je zlepšenie zrakovej ostrosti pacienta a videnia pestrých sýtych farieb, ktoré nás v okolitom svete obklopujú. Neliečený šedý zákal môže viesť k úplnej slepote postihnutého oka. Niektorí pacienti však môžu mať miernu formu zákalu po celý život, a to bez výrazných zmien vo videní. Našťastie sa nie u každého vyvinie do štádia, aby ho bolo nutné operovať. Rýchlosť zakalenia šošovky je individuálna. V pokročilom štádiu ochorenia sa už objavujú vyššie opísané sprievodné príznaky. Slepota môže hroziť u niekoho po desiatkach rokov, inokedy už v priebehu pár mesiacov.

 

Šedý zákal je ochorenie, ktoré priamo súvisí s vekom. Okrem veku je však rizikovým faktorom aj spojenie dedičnosti a niektorých vonkajších vplyvov, ako sú napríklad opakované infekcie oka, hormonálna liečba, dlhodobé užívanie kortikoidov, diabetes, úrazy oka a niektoré rizikové povolania (sklári). Vtedy ide už o komplikovaný šedý zákal. Pri určitom malom percente pacientov sa však na príčinu jeho vzniku nepríde. Šedý zákal je ochorenie, na ktoré nemožno aplikovať prevenciu, je však pravdepodobné, že podobne ako pri iných ochoreniach je možné ho ovplyvniť správnou životosprávou. V záujme zdravého zraku ide predovšetkým o vyvážený jedálniček s dostatkom vitamínov A, E a C a ochranu pred ultrafialovým žiarením nosením slnečných okuliarov.

 

Operácia šedého zákalu vás zbaví aj dioptrií

Operáciou sa úplne odstráni zakalená šošovka a nahradí ju nová vnútroočná šošovka. Tá zostáva v oku po zbytok života. Nevyžaduje žiadnu ďalšiu údržbu a nie je ani potrebné ju vymieňať. V minulosti predstavovala operácia šedého zákalu skutočne invazívny zásah do zraku pacientov, pretože chirurgovia museli používať, vzhľadom na možnosti vtedajšej medicíny, veľký operačný rez.

 

Pacient odchádzal z operačnej sály s previazanými očami a úplne odkázaný na starostlivosť okolia. V súčasnosti vďaka moderným diagnostickým prístrojom a operačným technikám ide o niekoľkominútový zákrok jednodňovej chirurgie. Ihneď po zákroku pacient môže ísť domov.

 

Šedý zákal je možné odstrániť klasickou operačnou metódou – fakoemulzifikáciou. Pri nej sa pôvodná šošovka rozdrví prostredníctvom ultrazvukovej sondy a lekár vytvorí priestor pre vloženie umelej vnútroočnej šošovky, ktorá ju nahradí. Inou metódou je laserová operácia, ktorá je modernejšia a šetrnejšia. Na odstránenie šošovky sa používa femtosekundový laser navrhnutý špeciálne na odstránenie šedého zákalu. Samotný laser dokáže vykonať až 60 % všetkých dôležitých krokov pri jeho odstránení. Zakalenú šošovku rozdrví na malé čiastočky, ktoré potom stačí odsať. Už na druhý deň po zákroku pacienti vidia ostro, bez nutnosti používania okuliarov.

 

Typy očných šošoviek

Výhodou operácie šedého zákalu je, že vás súčasne môže zbaviť dioptrií. Implantované šošovky sú vyrobené z kvalitného materiálu, ktorým je hydrofóbny akrylát, znižujúci riziko vzniku druhotného šedého zákalu. Ponuka implantátov je široká. Zahŕňa monofokálne, tórické a multifokálne šošovky, patriace k prémiovým implantátom.

 

Vďaka nim vás pri operácii zbavia nielen šedého zákalu, ale aj dioptrií do diaľky a na čítanie. Pri implantovaní šošoviek sa používa navigačný systém, ktorý presne určí správnu polohu šošovky v oku tak, aby sa zaistilo najostrejšie videnie. Základnú operáciu šedého zákalu hradí zdravotná poisťovňa.

 

Ak máte viac ako 50 rokov a váš zrak sa neustále zhoršuje, nemali by ste odkladať návštevu očného lekára, pretože rozostrené a zahmlené videnie môže znamenať šedý zákal.

 

Patrí do vydania: 
Marec 2019