Návaly tepla, náladovosť či únik moču

Strašiak zvaný menopauza: Ako zistiť, či ste v prechode? Menopauza čaká skôr či neskôr na každú ženu bez výnimky. Viete, na čo sa pripraviť a ako ju odhaliť už podľa prvých príznakov?

Menopauza, teda klimaktérium, je prirodzeným biologickým javom u všetkých žien. Dochádza pri ňom k ukončeniu menštruačného cyklu v dôsledku poklesu funkcie vaječníkov a produkcie dôležitých hormónov estrogénu a progesterónu. Ďalším následkom menopauzy je strata plodnosti, žena tak po menopauze už nemá prirodzenú šancu otehotnieť.

 

Obdobie klimaktéria pozostáva z niekoľkých fáz, tou prvou je premenopauza, keď sa objavujú prvé ťažkosti spôsobené začínajúcimi hormonálnymi zmenami v tele ženy. Trvá zvyčajne niekoľko rokov a je zavŕšená poslednou menštruáciou, teda menopauzou. Tú napokon vystrieda tzv. postmenopauza, pre ktorú je typická veľká hormonálna nerovnováha a nedostatok spomínaných ženských hormónov.

 

Hormonálna „párty“ v menopauze

Menopauza sa objavuje medzi 45. až 55. rokom života, vyskytli sa však už aj prípady diagnostikovania tzv. „predčasnej menopauzy“ u žien v oveľa nižšom veku. Tú odborníci spájajú často s veľmi nízkou telesnou hmotnosťou, Turnerovým syndrómom, prípadne chemoterapiou.

Nástup menopauzy môže sprevádzať celý rad symptómov, ktoré sa niekedy vyvinú až do zdravotných ťažkostí a komplikácií. Príznaky menopauzy sa môžu u každej ženy výrazne líšiť, keďže ženské hormóny majú v tele veľa úloh. Len taký estrogén reguluje menštruačný cyklus, významne vplýva na močové ústrojenstvo, kosti, pokožku, ale aj na cievy a panvové svalstvo.

 

Nepravidelná menštruácia ako prvý signál

Pokiaľ sa vo vašom tele začína obdobie klimaktéria, pravdepodobne to najskôr zbadáte na problémoch s inak pravidelným menštruačným cyklom. Krvácanie môže byť silnejšie alebo, naopak, slabšie ako predtým, môže trvať kratšie či dlhšie, niekedy je zase prítomný iba výtok.

Bežne sa s narušeným menštruačným cyklom začínajú objavovať aj návaly horúčavy, postihnúť môžu celé telo alebo len hornú či dolnú polovicu. Sú často sprevádzané potením a začervenaním, spravidla trvajú niekoľko sekúnd až pár minút. Ide o veľmi skorý príznak menopauzy, ktorý však zvykne komplikovať ženám život ešte aj dlhé roky po poslednej menštruácii. Riešením sú špeciálne lieky, ktoré vám predpíše obvodný lekár.

 

Nechuť na sex je bežná

Čo trápi veľké množstvo žien v období pred menopauzou, sú najmä problémy v sexuálnom živote. Keďže telo neprodukuje dostatok estrogénu, kvalita vaginálneho prostredia sa začne meniť. Typickým prejavom je nedostatočné zvlhčenie vagíny, čo vedie k bolestivému pohlavnému styku, a to aj napriek sexuálnemu vzrušeniu na strane ženy.

Často je prítomné aj svrbenie a pálenie v intímnej oblasti a, žiaľ, aj znížené libido (chuť na sex) a problémy s dosiahnutím orgazmu. Vinníkom nie je nik iný než spomínaný estrogén, respektíve jeho nedostatok. Po nasadení hormonálnej liečby sa tieto problémy upravia, ženám však pomáha aj kvalitný lubrikačný gél.

Inkontinencia v menopauze

Zápaly alebo infekcia močových ciest a problémy s udržaním moču patria medzi tie najbežnejšie príznaky menopauzy. Dôvodom je postupná strata elasticity močového traktu, vagíny a svalov panvového dna. Prejavov inkontinencie v prechode je viacero, žena môže napríklad pociťovať neustále nutkanie na močenie, veľmi intenzívne najmä v noci počas spánku, bežne sa vyskytuje aj bolestivé či pálivé močenie.

Strata kontroly nad mechúrom sa začne prejavovať aj únikom moču pri kýchnutí, zakašľaní či pri športe, alebo inej náročnejšej fyzickej aktivite. Inkontinencia len výnimočne zmizne sama, väčšinou je tendencia presne opačná – problémy s močením sa budú už len zhoršovať.

 

Ako riešiť únik moču?

Našťastie, aj tento nepríjemný problém sa dá eliminovať použitím špeciálnych inkontinenčných produktov. Na trhu dnes nenájdete len vložky, ale aj špeciálne nohavičky, ktoré pohlcujú nepríjemný zápach a vlhkosť, pod oblečením sú však nespozorovateľné. Riešenie existuje aj pre problémy s nočným pomočovaním, stačí si zaobstarať špeciálne plachty na posteľ, ktoré v prípade nehody zabránia prenikaniu moču do matraca.

Ak vás trápi inkontinencia, vyhýbajte sa alkoholu či akýmkoľvek tekutinám vo večerných hodinách a pravidelne cvičte Kegelove cviky. Ide o jednoduché posilňovanie oslabených svalov panvového dna, ktoré vám nezaberie viac ako desať minút. Kegelove cviky odporúčajú odborníci nielen ľuďom s inkontinenciou či mamičkám po pôrode, ale naozaj všetkým, keďže ochabovanie panvového svalstva je prirodzený jav u každého človeka.

 

Priberanie na váhe či depresia

Symptómy menopauzy však nie sú len fyziologického, ale aj psychologického charakteru. Okrem spomínanej nechuti na sex žena môže bojovať s depresiou, náladovosťou, podráždenosťou či plačlivosťou. Hormonálne zmeny sa taktiež spájajú so spomalením metabolických procesov v tele, čo veľmi často vedie k priberaniu na váhe, ktoré je však možné riešiť zaradením kardiovaskulárneho cvičenia a zdravým stravovaním.

Prejavy menopauzy sú veľmi široké a individuálne, ženy by preto mali všetkým fyziologickým a psychologickým zmenám venovať dôkladnú pozornosť. Ak ste prekonali menopauzu a objaví sa u vás špinenie, navštívte gynekológa, môže ísť totiž o rakovinu.

Patrí do vydania