Podporte športom Svetový deň boja proti rakovine 2017

Počas Svetového dňa boja proti rakovine, ktorý sa každoročne koná 4. februára, sme chceli milióny ľudí na celom svete spoločne vyzvať k tomu, aby do svojho každodenného programu zaradili pravidelný pohyb. Práve to je jedna z možností, ako aj my dokážeme pomôcť v boji proti svetovo najrozšírenejším chorobám, onkologické nevynímajúc.

Heslo We can. I can – My môžeme. Ja môžem bolo prezentované už minulý rok a v tomto roku sa v ňom pokračuje. Cieľom výzvy bolo motivovať ľudí, aby boli viac aktívni v boji proti ochoreniam, ktoré za menej ako dvadsať rokov budú zodpovedné za viac ako 24 miliónov úmrtí ročne. Nielen vo svete, ale aj na Slovensku z roka na rok stúpa počet onkologických pacientov, pričom v súčasnosti hovoríme už o približne 30 000 nových prípadoch ročne. V dôsledku prevencie a včasnej diagnostiky zároveň v poslednom období mierne poklesla úmrtnosť u niektorých diagnóz. Medzi najrozšírenejšie onkologické ochorenia u žien aktuálne na Slovensku patrí rakovina prsníka, rakovina hrubého čreva a konečníka a rakovina krčka maternice. U mužov dominuje rakovina prostaty, rakovina hrubého čreva a konečníka, rakovina pľúc. Jednou z možností, ako môžeme predchádzať vzniku nádorových ochorení, je dodržiavať zásady primárnej a sekundárnej prevencie. Byť aktívny a pravidelne športovať, obmedziť konzumáciu alkoholu, vyhnúť sa fajčeniu, uprednostniť zdravú výživu, predísť obezite – to je len niekoľko bodov z dvanástich odporúčaní Európskeho kódexu proti rakovine.

 


Svetový deň proti rakovine sa pravidelne koná 4. februára, pričom ide o iniciatívu, v rámci ktorej sa môže zjednotiť celý svet s cieľom zvýšiť povedomie o rakovine a upozorniť na dôležitosť prevencie a zdravého životného štýlu. Pod záštitou UICC (Únia pre medzinárodnú kontrolu rakoviny) sa tento rok Svetový deň boja proti rakovine nesie pod heslom We can. I can. Chce upriamiť pozornosť na to, ako jednotlivci, ale aj celé kolektívy môžu pomôcť znížiť globálne bremeno rakoviny. 

 


Na rozšírenie myšlienky tohtoročného Svetového dňa boja proti rakovine medzi čo najväčší počet ľudí sa využíva potenciál športu a sila sociálnych médií. Práve šport poskytuje veľký priestor pretvárať a meniť naše životy, spoločnosť a celý svet. Byť aktívny, vybrať sa cestou zdravého životného štýlu a do svojho programu zaradiť pravidelný pohyb sú preto tento rok kľúčové myšlienky, ktoré ponúka Svetový deň boja proti rakovine. 

 


Podporiť Svetový deň boja proti rakovine mohol každý z nás. Tento rok mali ľudia možnosť aktívne sa zapojiť do iniciatívy akoukoľvek športovou aktivitou, pričom si na svoju ruku alebo pomôcky využívané pri športových aktivitách, ako sú lopty, rakety, lyže, pádla, frisbee a pod. mohli napísať heslo Heslo We can. I can – My môžeme. Ja môžem. Následne sa ľudia mohli odfotiť sami, so svojím tímom alebo klubom tak, aby bolo viditeľné aj heslo Svetového dňa boja proti rakovine a zdieľať túto fotografiu na sociálnych sieťach. Takýmto spôsobom mohli vyzvať aj svojich priateľov a známych na zapojenie sa do iniciatívy. Aj keď sa Svetový deň boja proti rakovine každoročne koná 4. februára, samotná výzva urobiť niečo pre svoje zdravie, zapojiť sa do športových aktivít a upozorniť tak na dôležitosť prevencie má neobmedzenú platnosť.

 

Viac informácií je dostupných na stránke www.worldcancerday.org alebo www.lpr.sk.

Patrí do vydania