Vitalita a sila prostredníctvom živej stravy

V októbri t. r. prebehol na Slovensku experiment s cieľom sledovania vplyvu pravidelného pitia zelených smoothies a konzumácie vysokého podielu živej vitariánskej stravy na športový výkon a zdravie ľudí, iniciovaný Andrejom Maťkom z projektu Vitarián.sk. Bolo vybratých 13 účastníkov, ktorí reprezentujú bežnú vzorku obyvateľov Slovenska, čo sa týka pohlavia, veku aj spôsobu stravovania a športovania. Účastníci dostávali dvakrát denne zelený ovocný smoothie s vysokým podielom listovej zeleniny tak, aby bol zabezpečený príjem odporúčaného množstva 400 g listovej zeleniny denne. Okrem toho účastníci experimentu trikrát za týždeň posilňovali vo fitnes štúdiu pod dohľadom fitnes trénera a výživového poradcu Petra Fijalku.

 

 

Prísun proteínov po tréningu zabezpečil rastlinný proteínový nápoj doplnený organickými superpotravinami v BIO surovej kvalite. Celý projekt sprevádzal odborný lekár dietológ Dr. Peter Minárik. Na začiatku aj konci experimentu sa spravili vstupné lekárske prehliadky, odbery krvi a testy telesnej zdatnosti.

 

Zlepšenie fyzickej kondície i zdravia


Možno potvrdiť, že v subjektívnych pocitoch aj v parametroch fyzickej kondície, ako aj v sledovaných objektívnych antropometrických i laboratórnych parametroch došlo k jednoznačnému zlepšeniu prakticky u všetkých účastníkov štúdie počas sledovaného obdobia.


Všetci účastníci tohto experimentu sa cítili počas celého sledovaného obdobia výborne. U väčšiny z nich došlo k poklesu telesnej hmotnosti a BMI. Tiež u väčšiny účastníkov sa podarilo znížiť podiel celkového tuku, útrobného tuku a zvýšiť podiel beztukovej a svalovej hmoty. Iba u 1 účastníčky došlo k zvýšeniu telesnej hmotnosti, a to vďaka zväčšeniu svalovej, ako aj tukovej hmoty. Hodnoty krvného tlaku boli s výnimkou najstaršej účastníčky štúdie normálne pri vstupe, ako aj pri výstupe z experimentu. U všetkých účastníkov sa navyše zvýšila svalová sila, a to na horných aj na dolných končatinách.

 

 

Viac sa dočítate v decembrovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 


Patrí do vydania