Vianočné prejedanie sa alebo čo na stôl patrí a čo nie

S príchodom zimného obdobia zväčša mnohí podľahneme medvediemu syndrómu – sme menej aktívni a viac čerpáme zo zásob. Ak sme si nejaké neurobili počas leta, vianočné sviatky nám zaručia bohatú nádielku dobrôt. Nechávame sa zlákať mámivými vôňami, pestrosťou chutí a pokojnou atmosférou sálajúcou z rodinnej pohody. Na Vianoce sa postíme, hostíme a často aj (z)hrešíme. Čo však robiť v prípade, ak to s vianočnou hostinou preženieme? Pomôžu moderné „zdravé“ náhrady na vianočnom stole?

 

 

„Náhrady určite nie sú nutné vtedy, ak ich človek nepotrebuje. Ak netrpí žiadnym ochorením, intoleranciou či alergiou voči niektorej látke alebo potravine, môže smelo jesť, na čo má chuť. Dôležitejšie je však zamerať sa na pravidelnosť piatich jedál denne a nepripúšťať neskoré večerné prejedanie sa. Vtedy by sme mali uprednostniťskôr ľahšie jedlá. Netreba však zabúdať ani na udržanie klasickej veľkosti porcií. Ani počas vianočných sviatkov nevynechajme prílohy so šalátom“, upozorňuje výživová poradkyňa. Základom stravovania počas vianočného obdobia, a to nielen počas sviatkov, ale aj pred nimi (napr. počas vianočných firemných večierkov, vianočných trhov atď.) má byť vláknina a vitamíny. Tie sú obsiahnuté najmä v ovocí a zelenine. Najlepšie je konzumovať zeleninu a ovocie v surovom stave, aby sme z nich vyťažili čo najviac živín, a najmä vitamíny.

 

V zimnom období uprednostnite najmä potraviny ako:

 

OVOCIE

Pomaranče

Borievka

Figy

Grep

Citrón (v prípade zvýšeného množstva kyselín v žalúdku sa nepodáva)

Rebarbora

Jahody (detoxikujú črevný trakt a vďaka obsahu vitamínu C zlepšujú imunitný systém) V prípade jahôd odporúčame využiť skôr zamrazené zásoby z letného obdobia.

 

 

Viac sa dočítate v decembrovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Autor
Mgr. Zuzana Szemöková
Patrí do vydania