Cholesterol či homocysteín?

Máte vysoký krvný tlak? Trpíte ochoreniami srdca a ciev? Alebo vás trápia iné civilizačné ochorenia? Posvieťte si nielen na hladinu cholesterolu, ale aj na hladinu homocysteínu v krvi!

 

 

Za hlavné rizikové faktory kardiovaskulárnych chorôb sa pokladajú zvýšený príjem nasýtených tukov, zvýšená hladina „zlého” cholesterolu a nízka hladina „dobrého” cholesterolu, cukrovka II. typu, nadváha... O všetkých týchto i mnohých ďalších monitorovaných faktoroch môžeme dnes na základe radu klinických štúdií zaoberajúcich sa vplyvom zmeny životného štýlu za posledných 50 rokov na naše zdravie povedať, že sú skôr dôsledkom či signalizáciou miery poškodenia, ktoré v tele spôsobuje vyššia hladina homocysteínu. Zo záverov štúdií vyplynulo, že zvýšená hladina homocysteínu neškodí len srdcu a cievam, ale môže byť aj príčinou ďalších chorôb – obezity, vredových chorôb žalúdka, dvanástnika a zápalových ochorení čriev, ekzémov, migrény, osteoporózy, roztrúsenej sklerózy, porúch myslenia, vnímania, depresií, Parkinsonovej i Alzheimerovej choroby či oslabenia imunity a narušenia krvotvorby. Aj keď sa homocysteín vyskytuje v tele prirodzene, jeho zvýšené hodnoty narúšajú rovnováhu a pôsobia v organizme toxicky.

 

Čo je homocysteín?


Homocysteín v roku 1932 objavil nositeľ Nobelovej ceny Vincent Du Vigneaud a opísal ho ako toxickú aminokyselinu. Až v dnešnej dobe výskumy ukázali, v čom spočíva jeho toxicita. V poruchovej metabolizácii homocysteínu v organizme!

 

 

Viac sa dočítate v decembrovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 


Patrí do vydania