Vášeň visí vo vzduchu. Chráňte sa!

Celý rok poctivo pracujete, aby ste si v lete vychutnali zaslúženú dovolenku, na ktorú sa tešíte od príchodu z tej poslednej? Už dnes počujete šumenie vody, cítite jemný vánok, vôňu opaľovacieho krému a pri predstave sporo odetých tiel sa vám dvíhajú kútiky? Jednoducho patríte do klubu milovníkov leta a jeho radovánok! Všimli ste si, v lete sme akísi usmievavejší, vstávame s dobrou náladou, radi sa zoznamujeme a obklopujeme novými priateľmi. Z času na čas sa však stane, že si z dovolenky prinesieme neželaného pasažiera – pohlavnú chorobu. Ako sa chrániť a správať sa zodpovedne? Mladí či starší, všetci si predsa chceme vychutnať letné pohladenia – vodou, vánkom či partnerom.

 

 

Dovolenkové sklamanie

 

Po dovolenkovom ošiali z množstva zážitkov sa môže dostaviť nemilé prekvapenie. Zväčša prichádza s odstupom času, keď už horúce spomienky vychladli. Zo štatistík vyplýva, že vysoký výskyt sexuálne prenosných ochorení bol za posledné dva roky hlásený prevažne u osôb mladších vekových kategórií, od 15 do 34 rokov. Pohlavné choroby sa vyznačujú typickými príznakmi, na ktoré treba reagovať. Domnienka, že ide o dočasné nepríjemnosti spôsobené klimatickými zmenami, býva zväčša výhovorkou.

 

 

Šlabikár príznakov

 

Pri kvapavke (spôsobenej baktériami – gonokokmi) pozorujeme pálivú bolesť a výtok z penisu či pošvy. Veľmi nebezpečná je u tehotných žien, pretože prenosom na plod môže vyvolať až slepotu alebo zápal mozgových blán. Obavy z nakazenia sa na verejnej toalete nie sú opodstatnené. Gonokoky sú veľmi citlivé na zmenu prostredia a prítomnosť kyslíka, ktoré neprežijú.

 

Mykózy (kvasinkové infekcie) trápia častejšie nežnejšie pohlavie, čo nevylučuje výnimky. Pôvodcom je kvasinka Candida albicans, ktorá na život potrebuje teplo, vlhko a dostatok cukru. Jej premnoženie badáme pri zmene prostredia v pošve z kyslého na zásadité. Kvasinková infekcia sa neprenáša výhradne pohlavným stykom. Pri mykóze je časté svrbenie a výtok tvarohovej farby i konzistencie.

 

 

Viac sa dočítate v júnovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Autor
Mgr. Veronika Antoliková
Patrí do vydania