Letom svetom bez uroinfektov

Spotreba liekov u nás každoročne stúpa. Štatistiky ukazujú, že to nebolo inak ani v uplynulom roku. Trápia nás rôzne ochorenia podmienené mnohými faktormi. S niektorými sa zdôveríme hneď, iné zakrývame. Medzi „tajné“ návštevy patria väčšinou aj tie urologické. Prečo je to tak? Hanbíme sa alebo sme ľahostajní voči vlastnému zdraviu? Na doplatkoch za urologiká sme v roku 2013 minuli takmer ako 965-tisíc eur, za ktoré sme dostali 691 635 balení. Zarážajú vás vysoké čísla? Aké ochorenia sa za nimi skrývajú a prečo nimi trpíme?

 

 

Uron + logia = urológia

Termín urológia pochádza z gréčtiny. Uron značí moč a logia medicínsky odbor, ktorý sa zaoberá diagnostikou, liečbou a výskumom ochorení močového ústrojenstva obidvoch pohlaví. Kým ženy pravidelne navštevujú gynekológa, muži by nemali zabúdať na preventívne prehliadky u urológa. Prevencia a choroby mužských pohlavných orgánov spadajú do kompetencie odborníkov v urológii.

 

Získané, no nechcené

 

Lekári rozdeľujú ochorenia močového ústrojenstva na vrodené a získané. Či také, alebo iné, znepríjemňujú pacientovi život. Do akej miery, to závisí od druhu a stupňa ochorenia. Medzi tie, ktoré sme počas života nechcene nadobudli, patria zápaly, kamene a nádory. Zápaly môžu postihovať všetky orgány močového systému – u mužov i žien. Príčinou týchto nepríjemností je najčastejšie infekčné ochorenie a uhniezdenie baktérií v jednom z orgánov močovej sústavy.

 

 

Viac sa dočítate v júnovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Autor
Veronika Antolíková
Patrí do vydania