Mýty, fámy a výmysly... o botulotoxíne

Ľudia si odpradávna vymýšľali k rôznym ochoreniam všakovaké legendy. O dnes už lekárom dobre známej epilepsii si napríklad mysleli, že človeka, ktorý ňou trpel, posadol diabol, ktorého treba z jeho tela vyhnať. Podobne to bolo aj s rôznymi neznámymi liekmi či liečivami. Poďme sa teda bližšie pozrieť na fenomén dnešnej doby – botulotoxín, liek, o ktorom sa niektorí vyjadrujú v superlatívoch a iní ho úplne zatracujú. Vymysleli si o ňom množstvo lží a poloprávd, ktoré potom šíria ďalej. Aká je teda skutočná pravda o botulotoxíne z pohľadu dnešnej lekárskej vedy? Vybrala som niekoľko „zaručených“ informácií od pacientov, s ktorými sa denne pri svojej práci stretávam najčastejšie.

 

 

„Botulotoxín je obyčajný jed, ktorý mi môže vážne poškodiť zdravie...“

 

Je síce pravda, že botulotoxín jedom je, ľudia ho poznajú aj pod názvom „klobásový jed“, a preto u mnohých osôb vyvoláva strach. V modernej medicíne sa však bezpečne využíva už takmer 30 rokov a dnes sa ním lieči široké spektrum patologických stavov v neurológii či oftalmológii, a to aj v pediatrickej praxi. Rádovo ide o mnohonásobne vyššie dávky, než ktoré sa používajú v korektívnej dermatológii, či už s cieľom odstránenia vrások na tvári, alebo odstránenia nadmerného potenia v podpazuší, na dlaniach či podošvách nôh. Žiadne poškodenie zdravia, ktoré by malo príčinnú súvislosť s aplikáciou botulotoxínu však podnes zistené nebolo.

 

„Po botulotoxíne budem vyzerať ako znetvorená, s deformovanou tvárou...“

 

Botulotoxín účinkuje na princípe prerušenia nervovo-svalového spojenia. V mieste vpichu tak nedochádza k prenosu vzruchu z nervu na sval a sval sa nemôže stiahnuť. Výsledkom je dočasné vyradenie „neposlušného“ svalu vytvárajúceho vrásku. Tvár tak stráca ustaraný výraz, akoby mávnutím čarovného prútika sa pokožka na čele, nad nosom a okolo očí premieňa na takú, akou bola v čase našej mladosti. Vrásky sa vyhladzujú, výraz tváre pôsobí prirodzene a odpočinuto.

 

 

Viac sa dočítate v marcovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

 

 

Patrí do vydania