Nenechajte svoje obličky predčasne zostarnúť

Pribúdajúci vek je faktor, ktorý môže ohroziť zdravie našich obličiek, a pokiaľ tomuto orgánu nevenujeme včas dostatočnú pozornosť, môže dôjsť až k jeho zlyhaniu. Cieľom tohtoročného Svetového dňa obličiek je upriamiť pozornosť práve na ochorenia, ktorých riziko rastie vekom, a tiež vyzvať nás, aby sme každý svoj deň začínali pohárom vody.

 

 

Obličky vyzerajú ako jednoduchý orgán a väčšina ľudí vie, že ak jedna zlyhá alebo sa človek rozhodne ju darovať, môže žiť spokojne len s jednou obličkou. Nie je to však preto, že by tento orgán nebol dôležitý, ale je natoľko dômyselný, že mnohí ľudia ani pri znížení funkcie o 90% nepociťujú žiadne príznaky ochorenia, lebo obličky ešte stále dokážu zabezpečiť fungovanie organizmu. Okrem tvorby moču majú množstvo ďalších, nenahraditeľných funkcií. Pôsobia ako filter krvi a zabezpečujú jej očistenie od odpadových látok, udržiavajú krvný tlak, ovplyvňujú tvorbu červených krviniek, kontrolujú množstvo krvi a tkanivových tekutín, regulujú soli a tekutiny v organizme, kontrolujú hladinu vápnika a fosforu v krvi a kostiach, aktivujú vitamín D z jeho neaktívnej formy a tiež udržiavajú stabilnú kyslosť vnútorného prostredia. Ochorenia obličiek preto ovplyvňujú aj iné, zdanlivo nesúvisiace orgány.

 

 

Zmeny nastávajú už okolo štyridsiatky

 

Cieľom Svetového dňa obličiek, ktorý tento rok pripadá na 13. marca, s mottom „Obličky starnú spolu s nami“ je zvýšiť informovanosť verejnosti o tomto dôležitom orgáne a jeho ochoreniach súvisiacich s vekom.

 

 

Viac sa dočítate v marcovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania