Pozitívne účinky meditácie na telesné i duševné zdravie

Vďaka za každé nové ráno. Modliť sa za uchovanie mladosti? Absurdná predstava, nad ktorou sa asi pousmejete rovnako ako nad ľuďmi, ktorí cestujú do Lúrd s vierou, že sa uzdravia. Vedci však potvrdzujú pozitívne účinky viery na telesné i duševné zdravie, čo v konečnom dôsledku odďaľuje starnutie.

 

 

Existujú takmer tri desiatky štúdií, ktoré dokazujú, že ľudia, ktorí sa modlia, sú celkovo zdravší ako tí, čo modlitby k životu nepotrebujú. Hlavnou témou týchto štúdií je duševné zdravie. Vychádza to tak, že na ľudí, ktorí sa modlia, meditujú, nemá stres taký vplyv ako na tých, ktorí sa duševnej hygiene nevenujú. Výskumníci sa zhodujú v tom, že modlitba funguje ako relaxácia. Znižuje sa pri nej krvný tlak, spomaľuje sa tep srdca, metabolizmus, znižuje sa spotreba kyslíka a tvorba oxidu uhličitého. Po určitom čase dokonca klesá aj hladina cholesterolu. V určitom zmysle je teda viera silným prostriedkom preventívnej medicíny.

 

Dôležitý duchovný rozmer

 

Rovnako ako škodí zdraviu fajčenie a vedie k rôznym ochoreniam, nedostatok duchovného života sa javí ako závažný rizikový faktor spôsobujúci mnohé zdravotné ťažkosti. Vedci tvrdia, že ľuďom, ktorí majú vieru, sa žije ľahšie. Zažívajú v každodennom živote menej stresu ako neveriaci. Potvrdzuje to aj epidemiológ doktor Dave Larson z Marylandu v USA. „Pravdepodobne to súvisí s tým, že veriaci majú širšie sociálne zázemie a celkový pohľad na svet im umožňuje vidieť problémy v širších súvislostiach. Tí, čo pravidelne chodia do kostola, meditujú, väčšinou lepšie zvládajú stresové situácie a menej často trpia psychickými poruchami ako tí, čo do kostola nechodia alebo iba zriedka a ani meditácia im nič nehovorí.“

 

 

Viac sa dočítate v marcovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 


Patrí do vydania