Ako si udržať mladosť a nestarnúť

Odvekou túžbou každého je byť dlho mladý a svieži. Kým sme zdraví, ani neuvažujeme o tom, ako si zdravie upevniť. Postupom času však počítame vrásky, šediny, strácame sily. Napriek tomu, že užívame kvalitné farmaceutické a kozmetické prípravky hlboké vrásky nechcú zmiznúť, ani síl nepribúda, lepia sa na nás kadejaké choroby a s lekárom hovoríme častejšie o chorobách, než o zdraví. Je to naozaj staroba, keď máme pocit, že nám život bezcieľne uniká pomedzi prsty? Čo s tým robiť? Ako zmeniť tento stav?

 

 

Nestačí len pohodlne sedieť a zanovito vyslovovať frázy o módnom pozitívnom myslení a čakať, čo sa stane. Teórie o tom, čo všetko by sme mali robiť pre udržanie psychickej a fyzickej kondície, ovládame dokonale. Pozitívne myslenie naozaj mení život k lepšiemu, ale len vtedy, keď sa stane životným štýlom, keď vyhodíte zo svojho slovníka slová ako „nemôžem, nesmiem, musím.“ Pre vlastnú lenivosť, nenásytnosť a nerozvážnosť sme si v živote zapríčinili mnoho zdravotných problémov – ochorenia srdca ciev, cukrovku, vysoký krvný tlak, obezitu, bolesti zhybov. To všetko skracuje život a znižuje jeho kvalitu, mali by sme ho nahradiť pocitmi optimizmu, lásky, tolerancie k sebe i iným.

 

Odborníci bijú na poplach

 

O blahodarnom účinku pohybu na ľudský organizmus nemôže byť pochýb. Chráni nás pred mnohými chorobami, napriek tomu sa v praktickom živote podľa toho neriadime, preto odborníci bijú na poplach. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie 60 až 80 percent svetovej populácie nemá dostatok pohybu, čo znásobuje riziko vzniku viacerých ochorení, a preto sedavý spôsob života patrí medzi desať hlavných príčin poškodení zdravia a úmrtí.

 

Viac sa dočítate v marcovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania