(Ne)starnime predčasne

Antiaging je vedná disciplína, ktorá skúma, ako sa môžeme v dobrom zdraví dožiť čo možno najvyššieho veku. Súčasná moderná medicína neustále posúva dĺžku ľudského života, preto sa naša populácia dožíva o desiatky rokov viac než pred niekoľkými stovkami rokov. Nielenže vymizli, prípadne sú liečiteľné mnohé závažné ochorenia, ale najmä v poslednom desaťročí sa začal prikladať veľký význam zdravému životnému štýlu. Najmarkantnejšie to však vidieť najmä v posledných rokoch.

 

 

Tabak, alkohol, cukor i soľ

 

Úplné vylúčenie tabakových výrobkov, obmedzenie alkoholu, nahradenie rafinovaného, bieleho cukru inými alternatívami, výrazné obmedzenie soli v jedle, odporúčaná konzumácia dennej dávky 500 gramov zeleniny a 250 gramov ovocia, najlepšie čerstvého a bez tepelnej úpravy, sú len zlomkom nových zistení, ktoré nám majú dopomôcť k zachovaniu si zdravia do vysokého veku. K tomu zvýšený príjem tekutín, ideálne čistej vody, redukcia váhy, dostatok pohybu na čerstvom vzduchu, akákoľvek fyzická aktivita niekoľkokrát v týždni, pravidelný spánkový režim sú len ďalšími overenými odporúčaniami lekárov, ktorí sa problematikou zaoberajú.

 

Preventívne lekárske vyšetrenia

 

Samozrejmosťou sú potom tiež pravidelné preventívne lekárske vyšetrenia, pričom za všetky by som spomenul aspoň preventívne prehliadky u všeobecného lekára, u mužov po štyridsiatke preventívne urologické, u dám zasa onkoskríning u gynekológa. Vo vyššom veku sa, najmä v prípade pozitívneho testu na okultné krvácanie, odporúča tiež kolonoskopia či iné vyšetrenia indikované pri návšteve svojho lekára.

 

 

Viac sa dočítate v marcovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 


 

Patrí do vydania