Keď sa prostata hlási o slovo

Prostata je dôležitou súčasťou mužskej pohlavnej sústavy. Hoci sú jej funkcie pre zdravý a kvalitný pohlavný život muža zásadné, upozorňuje na seba až svojou nežiaducou veľkosťou. Kým sa rozmermi podobá vlašskému orechu, paradoxne, nestojí predstojná žľaza za zmienku. Malý a tichý orgán si s veľkou vážnosťou vyžaduje preventívnu starostlivosť. Po náraste do nadmerných parametrov sa hlási o slovo, čo neteší ani železných mužov. Načo prostata slúži? Ako na jej funkcie vplýva životný štýl? Čítajte pozorne a predchádzajte zdravotným problémom!

 

 

Dobrý sluha, ale zlý pán!

 

Predstojná žľaza, ako prostatu pomenúva lekárska terminológia, zodpovedá za niekoľko významných funkcií v mužskom tele. Okrem bezproblémového a pravidelného močenia zabezpečuje zdravý a aktívny pohlavný život. Prostatická tekutina, ktorá vzniká v pros tate, tvorí so spermiami ejakulát. Rovnako chráni mužské pohlavné bunky pred kyslým pH partnerkinej sliznice, vyživuje ich a dodáva im pohyblivosť. Funguje tiež ako sval. Ten zodpovedá za kontrolované prúdenie moču a zabraňuje spätnému chodu ejakulátu z močovej trubice do mechúra. Naopak riadi jeho prúdenie do vonkajšieho prostredia. Ak prostata funguje, ako má, väčšina pánov sa jej funkciou nezaťažuje. Ak však preberie iniciatívu natoľko, že dáva o sebe vedieť nepríjemnými pocitmi, bolesťou či čas tým močením, komfortná zóna muža je narušená. Tento stav nie je normálny, preto ho nemožno považovať len za diskomfort. Vyžaduje si lekársku či lekárnickú konzultáciu.

 

Rastie a rastie

 

V priebehu mužského života prekonáva prostata mnoho zmien. Pri narodení má veľkosť hráška, do puberty sa len mierne zväčší, no v období dospievania niekoľkonásobne narastie. Po dvadsiatom piatom roku života mohutnie druhýkrát a dosahuje štandardnú veľkosť vlašského orecha. Nasleduje ustálené obdobie životného cyklu prostaty, ktoré trvá približne dvadsaťpäť rokov.

 

 

Viac sa dočítate v marcovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

 

Patrí do vydania