Najlepšie „zbrane“ proti chrípke a prechladnutiu u detí

Ochorenia z prechladnutia a chrípkové infekcie s ich početnými symptómami, ako sú bolesti hlavy a končatín, zimnica, únava, kašeľ a zvýšená teplota, spôsobujú vírusy. Čo urobiť, ak sa už u vášho dieťaťa prechladnutie či chrípka objavili? Ponúkame vám bedeker prvej pomoci.

 

 

Príznakmi prechladnutia sú nádcha s tekutými a priehľadnými hlienmi, ktoré neskôr prechádzajú do hustejšej a sfarbenej konzistencie, ďalej hlavne dráždivý kašeľ, zvýšená teplota, bolesť v hrdle, znížená chuť do jedla, únava, na krku sa môžu objaviť zdurené uzliny a často sa pridruží bolesť kĺbov a svalov. Chrípka sa od bežného nachladnutia odlišuje predovšetkým náhlym vzostupom teploty nad 38,5 °C a oneskoreným nástupom nádchy. Deti viac unavuje a vyčerpáva ako nachladnutie, často sú vyčerpané až apatické.

 

Zmiernenie príznakov: čaje, inhalácie, zvlhčovanie vzduchu

 

Pri oboch ochoreniach deťom najviac prospeje pokoj na lôžku, dostatočný príjem tekutín a ľahko stráviteľné jedlá. Na zníženie teploty im možno podať paralenové čapíky – už od narodenia. Od 6. mesiaca veku dieťaťa možno znižovať horúčku ibuprofenom, nesmie sa však podávať deťom, ktoré sú dehydrované alebo vracajú. Vysokú teplotu nad 39 °C možno znižovať tiež vlažnými zábalmi končatín alebo omývaním vlažnou vodou. Pri nádche je vhodné použiť nosné kvapky alebo spreje so soľným roztokom. Úľavu dieťaťu prinesie taktiež odsávanie hlienov z nosa, najmä pred jedlom a spánkom.

 

 

Viac sa dočítate v marcovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania